Armfeltien tarinaa Wiurilassa

Anne Marie Aminoff oli kutsunut minut tutustumaan Wiurilan kartanoon ja niinpä ajelin kauniina aurinkoisena talvipäivänä kohti Halikkoa. Turun moottoritien valmistuttua matkanteko länteen on nykyisin mukavaa ja nopeaa.

Kahvila Haukanpesä

Matkalla kävin katsomassa moottoritien varrella olevan kahvila Haukanpesän. Melko tyypillinen taukopaikan kahvila, ihan siistiltä näytti, mutta sopivampi ehkä yksittäisille matkailijoille. Minä yritän löytää hiukan persoonallisempia kohteita, mutta on hyvä tietää vaihtoehtoja.

Wiurilan talousrakennusten suunnittelija Engel vaiko Gylich?

Kääntyessäni kohti Wiurilan kartanoa en voinut olla ihastelematta kauniita lumisia maisemia. Muuta maastoa hiukan korkeammalla näkyi kartanon talousrakennukset, joiden kerrotaan olevan Engelin suunnittelemat. Tästä ei tosin ole täyttä varmuutta, sillä kartanon arkistossa ei ole mitään tietoa siitä, että kartanosta oltaisiin oltu yhteydessä Engeliin. Arkistosta löytyy sitä vastoin Turun kaupungin arkkitehdin Pehr Johan Gylichin tekemä ehdotus päärakennuksen laajentamiseksi. Näin voisi kuvitella, että hän olisi arkkitehti, joka olisi piirtänyt upeat talousrakennukset.

Wiurilan rälssisäteri oli jo keskiajalla asuttu aateliskartano

Tällä kertaa ajoin talousrakennusten ohi ja suuntasin kohti yksityiskotina olevaa Wiurilan päärakennusta. Kartanon on piirtänyt arkkitehti Charles Bassi ja se valmistui 1814. Kartanon pääoven yläpuolella on tosin vuosiluku 1806, mutta se on vuosi, jolloin rakennustyöt aloitettiin. Kartanolla on pitkä historia satojen vuosien takaa, mutta parhaiten kartano tunnetaan Armfeltien ajasta. Armfeltin omistukseen kartano tuli v. 1787, kun vapaaherra Magnus Wilhelm Armfelt osti kartanon. Kartano on edelleen samalla suvulla.

Aatelisvaakunoita

Tapasin Anne Marien kartanon edessä ja siirryimme kartanon sisätiloihin. Anne Marien vanhemmat asuvat alakerrassa ja me kiipesimme portaita yläkertaan. Portaikossa voi katsella lukuisia aatelisvaakunoita. Yläkerrasta löytyy kaksi isoa salia ja useampi pienempi huone. Kartanon upeat sinisarjat, jotka ovat kesäisin kartanon pihassa, viihtyvät hyvin talven ajan yläkerran hiukan viileissä saleissa.

Näyttävästi sisustetut huoneet

Toisessa yläkerran saleista on upeat osittain käsinmaalatut tapetit. Sisustus on muutenkin näyttävää ja huoneista löytyy monia alkuperäisiä huonekaluja. Seinillä on lukuisa määrä sukumuotokuvia. Yläkerran makuuhuoneesta löytyy jopa salakäytävä….. aivan kuin kunnon kartanossa pitääkin olla. Arja Brück on kirjoittanut kirjassaan ”Kuninkaan matkassa”, että Wiurilan suuren salin veroista huonetta tuskin on toista koko Suomessa. Hieno oli ja oli elämys päästä itse käymään.

Kellarissa alkuperäinen keittiö

Yläkerran jälkeen kävimme vielä kellarissakin katsomassa kartanon alkuperäistä keittiötä eli sieltä löytyy ensimmäinen uuni, jossa valmistettiin kartanon ruoka.

Ensi kesänä ensimmäiset vieraat kartanoon

Kesäkuussa kahden viikon ajan minulla on ilo tarjota Kartanomatkojen ryhmille mahdollisuutta päästä tutustumaan myös Wiurilan yksityiskartanoon. Tämä on ainutlaatuinen tilaisuus ryhmille. Vierailut ovat mahdollisia vain Kartanomatkojen asiakkaille. Nyt kannattaa lähteä tutustumaan Wiurilaan.

Maistuvaa ruokaa Wiurilan kartanoravintolassa

Kartanoon tutustumisen jälkeen suuntasimme Wiurilan talousrakennuksessa sijaitsevaan kartanoravintolaan. Ravintolassa on tarjolla maistuvaa ruokaa. Ryhmille katetaan noutopöytä. Täältä löytyy myös kokoustilat ja iso juhlasali, josta löytyy lisää sukumuotokuvia.

Salon Veturitalli toimii taidemuseona

Anne Marie oli luvannut esitellä alueen myös muita nähtävyyksiä. Ajoimme ensin Salon taidemuseoon, jossa katsastimme siellä olevan kahvilan ja pikaisesti silmäilimme myös muut tilat ja museossa olevan näyttelyn.

Kahvila Kultainen tuoksu

Piipahdimme seuraavaksi kahvila Kultaisessa

tuoksussa Salon keskustassa. Ihastuttava talo, minulle tuli mieleen ihan vanha Keski-Euroopan rakennus. Sisällä hyvin tilaa bussilliselle. Herkullisen näköisiä leivonnaisia. Kaikki valmistetaan kuulema itse. Myyntitiskillä oli riemastuttavia Muumi piparkakkuja…. No niitähän piti ostaa mukaan.

Gustaf Mauritz Armfelt ikuistettu patsaaseen

Anne Marie halusi näyttää Halikon keskustassa sijaitsevan Gustaf Mauritz Armfeltin patsaan. Patsas sijaitsee Halikon kirjaston edessä. Siinä hän istuu penkillä kotikujansa varrella. Gustaf Mauritz Armfelt omisti aikanaan Åminnen (Joenniemen kartanon), jonne oli muutaman kilometrin suora koivukuja Halikon kirkolta. Tänä päivänä koivukujan katkaisee liikenneympyrä ja ihan yhtä esteetön tuo näkymä ei enää ole. Nykyisin Åminnen omistaa Björn Wahlroos kuten varmaan kaikki tiedämme. Armfeltin patsas on kuulema kovin suosittu matkailijoiden keskuudessa. Ihmiset haluavat kuvauttaa itsensä Armfeltin vierellä tai sylissä. No niinpä minäkin.

 

Design Hill – ostoksia ja suussa sulavaa suklaata

Viimeinen kohteemme oli Design Hill, josta löytyy laaja valikoima lahja-, keittiö-, sisustus- ja tekstiilitavaraa. Kotimaisia laatumerkkejä. Kannattaa poiketa. Siellä on myös pieni kahvila, joten ostosten lomassa voi nauttia kupillisen kahvia ja suussa sulavia suklaamakeisia.

 

Kotimatkalla Muurlan lasimyymälä

Oli aika palata Wiurilaan ja kiittää Anne Marieta hienosta ja mielenkiintoisesta päivästä. Hyppäsin omaan autoon ja suuntasin nokan kohti Muurlaa. Ajelin vanhaa tietä. Muurlan lasitehtaan myymälä on kokenut muutoksia sitten viime käyntini. Myymälän yhteydessä on kahvila-ravintola, joka oli valoisa ja tilava. Neuvottelin kahvitarjoiluista Kartanomatkojen ryhmille.

Ykköspesä löytyy myös moottoritien varrelta

Muurlasta siirryin moottoritielle ja mikäpä oli ajaessa, kun aurinko paistoi ja tie oli kuiva. Aikaisemmin käytin paljon Ykköspesää ryhmien kahvipaikkana, kun matkattiin vanhaa tietä. Moottoritien myötä tämä paikka jäi syrjään ja nyt on ollut etsinnässä uusi sopiva taukopaikka ryhmille. Todennäköisesti se on tuo Muurlan kahvila. Koska nyt tutustumismatkalla olin, niin päätin ku
rkistaa tuohon uuteen Ykköspesään. Tämä on aivan samanlainen kuin tien toisella puolella oleva Haukanpesä. Siisti, joten sinällään ihan sopiva, mutta tähän pätee sama kuin Haukanpesään. Etsin ehkä vähän toisenlaisia kohteita, mutta hyvä tietää.

Moottoritietä Lohjalle ja siitä sitten Kehä V (Hanko-Hyvinkää-Porvoo-tien ”uusi” nimi) ajaen Mäntsälään. Näin oli mielenkiintoinen ja hieno päivä vietetty Wiurilan ja Salon maisemissa.

Tuotteistuksessa uusi matka

Työn alla on uusi matka ”Kartanon rouvan seurassa Wiurilassa – Armfeltien sukutarinaa”. Tämä matkapaketti on siis saatavilla vain vk 23 ja 24. Jos matka saa suuren kysynnän, yritän neuvotella lisäviikosta syksyyn.