Asiakasmatka Naantalin seudulle

Kartanomatkat järjesti Liikenne Seppälän ja Naantalin Matkailun kanssa tutustumismatkan Naantaliin syyskuun alussa.

Olimme saaneet jälleen ison joukon palveluistamme kiinnostuneita ryhmämatkan vetäjiä, yhdistysten puheenjohtajia ja matkavastaavia mukaan. Bussin istuimet täyttyivät Kiasman edessä ja sitten suunta kohti Länsirannikkoa.

Ensimmäinen pysähdys oli puolimatkan krouvissa Turun moottorien varrella. Pidimme lyhyen jaloittelutauon ja sitten matka jatkui….. Olin edellisellä viikolla käynyt tutustumassa muutamiin Varsinais-Suomen kartanoihin ja samalla olin tarkistanut ryhmälle sopivia pysähdyspaikkoja reitin varrelta.

Naantalin Matkailun edustaja liittyi mukaan

Naantaliin saavuttiin ihan aikataulun mukaisesti. Maariankadun turistipysäkillä meitä odottikin jo Tarja Rautiainen Naantalin Matkailusta. Tarja nousi bussiin ja toivotti ryhmämme tervetulleeksi Naantaliin. Ensimmäiseksi suuntasimme kahville Kahvila Amandikseen aivan meren äärelle.

Kahvila Amandis – kodikkuutta ja lämpöä

No miten sattuikin, että silloin juuri sääherra muisti, että hiukan pisaroita pitäisi muistaa tiputella. No sateenvarjot auki ja kävely puiston poikki Amandikseen, jossa meidät toivotettiin iloisesti tervetulleeksi. Tarjolla oli niin suolaista kuin makeaakin ja tuoretta kahvia. Paikan emäntä Sirpa Ruohonen kertoi paikasta ja sen historiasta. Rakennus on vanha Naantalin palopäällikön asuintalo. Kahvilasta on kaunis näköala merelle. Tämän lähemmäksi merta ei voi päästä tai sitten kävellään jo meren aalloilla. Amandis tarjoaa myös majoitusta.

Vanha Luostarikirkko hohtaa korjauksen jäljiltä

Täältä mukaamme liittyi paikallisopas, joka johdatti ryhmämme Naantalin vanhaan luostarikirkkoon, joka sijaitsee lähellä kahvilaa. Luostarikirkko on ollut vuoden remontissa, mutta auennut tänä vuonna entistä ehompana. Seinät olivat hohtavan valkoiset ja niin upeat värit saarnastuolissa. Kirkossa kuulimme Naantalin syntyhistoriasta ja kirkosta. Katselimme kirkon ja luostarin pienoismallia ja kuulimme monta mielenkiintoista tarinaa.

Upea Kultaranta

Kello kävi ja oli aika rientää bussille ja suunnata kohti Kultarantaa. Presidenttipari oli jo jättänyt Kultarannan tältä kesältä eikä Suomen lippu liehunut salossa. No se oli meille eduksi, sillä nyt pääsimme käymään ihan yläpihalla asti.

Kultarantaan pääsee tutustumaan ympäri vuoden, mutta luonnollisestikaan talvisaikaan ei kovin paljon katseltavaa ole, mutta vielä syyskuussa katsottavaa kyllä riittää. Aikainen kevätkään ei suo kovin paljon kukkaloistoa.

Kesäaikaan ei ole mahdollisuus päästä yläpihalle, mutta keväällä ennen presidenttiparin saapumista tai sitten näin syksyllä kävelykierrokseen voidaan liittää käynti yläpihalla. Suurelle yleisölle Kultaranta on avoinna kesäkuukausina perjantai-iltaisin klo 18-20. Kultaranta on yksi Kartanomatkojen kestokohteita. Tutustu matkapakettiin Presidenttien maisemissa.

Oppaallamme oli tiedossa koodi, jolla puiston portti aukeni ja niin me saimme nauttia rauhallisesta Kultarannasta kauniina syyskuun päivänä. Sadekin oli jo loppunut eikä häirinnyt meitä enää matkan aikana. Muutama ahkera puistotyöntekijä puistossa ahersi kukkaistutusten kimpussa. Niin kauniit istutukset ja ruusutkin jaksoivat edelleen kukkia. Tosin opas kertoi, että kesällä olivat olleet vielä upeampia…..

Yläpiha – presidentin yksityisaluetta

Kävelimme puiston halki ja kipusimme rakennuksen yläpihalle. Opas kertoi matkalla istutuksista ja Kultarannan historiasta. Pääsimme kurkistamaan ikkunoista sisälle.

Opas kertoi hiukan myös sisätiloista ja missä tapahtuu presidentin esittelyt. Näyttipä hän puutarhasta paikan, jossa presidentillä on tapana juoda iltapäiväkahvit.

Saimme ihailla vesialtaita ja kauniita patsaita. Kuulimme, että vesialtaiden värikaakelit olivat olleet Sylvi Kekkosen idea. Täältä sitten laskeuduimme takaisin puistoon ja kävelimme toista puolta puistoa takaisin portille ja portista ulos. Nyt oli jo aika suunnata kohti Rymättylää salakuljettajien jäljille.

Nokka kohti Rymättylää. Dikseli.

Saimme ihailla aivan upeita maisemia suunnatessamme vielä enemmän merelle päin. Kohteemme oli Röölässä oleva silliperinnekeskus Dikseli. Vasta pari vuotta auki olleessa Dikselissä esitellään Rymättylään niin kiinteästi kuuluvaa silliperinnettä. Museon esittelijä kertoi sillin kalastuksesta ja valmistuksesta ja muutamasta hyvin persoonallisesta sillialuksella työskennelleestä henkilöstä. Melkoisen kova työ on tuo sillin kalastus ollut ja omat taitonsa se on myös vaatinut. Museo sai nimensä sillitynnyreiden kiinnitykseen ja avaamiseen tarvittavasta työkalusta.

Saimme myös maistella useampaa maustettua silliä….. niin ja saihan purkkeja ostaa mukaankin. Kyllä purkit hyvin kaupaksi kävi. Loppuivatko ihan peräti…..

Nälkä…. suuntana Ravintola Pohjakulma

Nyt oli jo aika mennä täyttämään tyhjiä vatsojamme. Suuntasimme Ravintola Pohjakulmaan, jossa Saaristolaispöytä meitä odottikin. Paikan emäntä Marjut johdatti ryhmämme kodikkaaseen ravintolaan. Ensin kuulimme hiukan mitä kaikkea Pohjakulma voi ryhmille tarjota ja myös mitä noutopöydässämme oli tarjolla.

Hyvää kaikki oli ja kukaan ei varmasti jäänyt nälkäiseksi. Kotiin viemiseksi saimme vielä ostaa leipiä ja kakkuja.


Salakuljetustarinoita

Palasimme takaisin Naantaliin ja kuulimme paljon tarinoita salakuljetuksesta ja myös salakuljettajista. Jos sinun mielenkiinto heräsi näitä tarinoita kohtaan, niin ole yhteydessä Kartanomatkoihin ja tilaa ryhmällesi oma kierros salakuljettajien jalanjäljille. Räätälöin mielellään ryhmille omia kierroksia Naantalin seudulle.

Naantalin kylpylä – hemmottelua

Viimeinen kohteemme oli Naantalin kylpylä, johon tutustuimme. Meillä oli mahdollisuus tutustua myös kylpylätiloihin ja huoneisiinkin ja totta kai nautimme vielä leivoskahvit. Kiitimme Tarjaa, joka jäi Naantaliin. Me muut suuntasimme takaisin Helsinkiin. Bussissa pidimme vielä arpajaiset ja muutama oli jälleen onnettaren suosiossa.

Infoa, infoa, infoa…..

Bussimatkojen aikana matkustajat saivat aimo annoksen tietoa meidän kaikkien palveluista. Kartanomatkoilla on 15 uutta matkapakettia. Monta uutta pakettia on rakennettu juuri Länsi-Suomeen. Esittelin nämä uutuusmatkat ja kerroin omista tutustumisistani kohteisiin.

Kotimatka tultiin sitten ihan suoraa kyytiä ilman jaloittelutaukoa. Kellään ei ollut siihen tarvetta. Mukava puheensorinakin täytti bussin. Monista oli tullut matkan aikana tuttuja…..

Mukava matka ja kovasti tuli osallistujilta kiitosta!

”Tyytyväinen matkaaja, kiitos!” ”Mukava retki!” ”Kiitos matkasta” ”Oli kiva päivä” ”Kiitos kivasta päivästä Naantalissa!” ”Kiitos, matka oli antoisa!”

”Kiiiitos mahtavan hienosta päivästä!” ”Hyvä matka Kiitos” ”Hyvä matka, mielenkiintoinen” ”Kiitos miellyttävästä antoisasta retkestä” ”Kiitos ihana reissu! Tästä on hyvä alkaa kehittämään reissuja jäsenille!”

”Kiitos matkasta/mukava on ollut!” ”Kiitos kivasta matkapäivästä” ”Oli oikein kiva matka kiitoksia” ”Hyvä todella hyvä matka kiitos! ”Hyvin hoidettu retki kiitokset oppaille ja järjestäjille” ”Mukava matka, hyvä ruoka, kiitos kaunis”

”Osaava opas on kullan arvoinen!” ”Kiitos mielenkiintoisesta retkestä” ”Kiitos mukavasta matkasta” ”Kiitos hyvästä matkasta ja palvelusta” ”Kiitos kivasta matkasta”

”Antoisa matka, kiitos” ”Kiitoksia mielenkkintoinen ”aika-matka” Rymättylä” Oli hyvä juttu!” ”Kiitoksia hyvä matka” ”Kiitso hienosta ja mielenkiintoisesta matkasta!”

Katso kuvia matkastamm
e tästä.