Asiakasmatka Satulinnaan

Kartanomatkat järjesti hyvien yhteistyökumppaneiden Next Hotels Finland Oy:n ja Liikenne Seppälä Oy:n kanssa asiakas- ja tutustumismatkan Etelä-Savoon. Helmikuisena keskiviikkoaamuna yli 40 eri yhdistysten ja kerhojen matkavastaavaa lähti kanssamme tutustumaan Next Hotels Finland Oy:n Hirvihaaran kartanoon ja Satulinnaan.

Kartanohistoriaa matkalla

Lyhyiden esittelyiden jälkeen, kerroin ensimmäisen kohteemme Hirvihaaran kartanon historiasta. Kartanon rakennutti tulitikkutehtailija Herman Holmberg itselleen kodiksi. Hän eleli lähes 50-vuotiaaksi poikamiehenä, mutta sitten rakastui ja kosi. Muutamien rukkasten jälkeen sai lopulta myöntävän vastauksen. Onnellinen avioliitto päättyi Holmbergin traagiseen kuolemaan….. tämän jälkeen kartanon historia vilisee tapahtumia, joista kuulee mm. kartanokierrosten yhteydessä. Nykyisin kartano on suosittu kokousten ja juhlien pitopaikka.

Kartanon kahvipöytä kutsui matkailijaa

Hirvihaaraan saavuttuamme saimme nauttia kartanon kahvipöydästä. Kyllähän kahvi jo maittoikin. Kahvin jälkeen oli mahdollisuus hiukan kierrellä kartanossa ja katsella ympärilleen. Osa poikkesi Ruusutalossa katsomassa hotellihuoneita ja myös pienen Automuseon ovet olivat avoinna.

 

Radio- ja tv-museo kiinnosti

Hirvihaarasta jatkoimme kohti Lahtea ja siellä kohteena oli Radio- ja tv-museo Radiomäellä. Museon tutkija Helena Peippo otti meidät vastaan ja ohjasi ryhmämme ensin alakertaan tutustumaan radio- ja tv-toiminnan syntymiseen. Kuulimme monta mielenkiintoista tarinaa ja saimme kuulla seinäkellon kirkonkellojen soitinääniä. Niin totta tosiaan alkuaikoina lähetykset olivat suoria ja radioitaviin jumalanpalveluksiin tarvittiin tietysti kirkonkellot ja niinpä seinäkellon soitto oli muokattu kirkonkelloiksi. Kuulimme myös miksi sota-aikana Viipurin alueella radiossa soi Säkkijärven polkka yötäpäivää…. ja miten nykyajan lapsille lankapuhelimet ja varsinkin puhelimet, joissa on pyöritettävä valintakiekko, ovat ihmetyksen aiheita.

Kohti Satulinnaa

Lunta tuprutti ja matka jatkui kohti eteläistä Savoa, Hirvensalmea, jossa meitä odotti Satulinna ja Satulinnan ruokailu. Ohitimme Heinolan ja kerroin muutamilla sanoilla myös Heinolan matkailukohteista. Huomasimme myös, että tietöitä oli menossa matkan varrella. Hirvensalmelle menevällä tiellä saimme eteemme lumiauran, joka hiukan hidasti ajoa, mutta saimmepa auratun tien. Yllätys oli myös, että jouduimme kiertämään kirkonkylän kautta, kun suora tie oli poikki. Kirkonkylälle johtaa upea tervaleppien reunustama tie, mutta nyt oli puiden korjaaminen menossa. Liekö ollut myrskyillä vaikutusta. Onnellisesti pääsimme perille.

Vaivaistalosta Satulinnaksi

Satulinnassa oli pöytä katettu. Herkullinen ruoka maistui. Kuulimme muutaman sanan myös Mikkelin puistosta, josta oli edustaja tuomassa esitteitä meille. Ruoka sai kaikilta kovasti kiitosta eikä ihme, kyllä se oli maukasta. Jälkiruokana marjakiisseliä kermavaahdon kera. Ruokailun jälkeen meille kerrottiin paikan historiasta. Kaikki alkoi aikanaan vaivaistalosta. Mahdollisuus oli myös katsella ympärille ja kurkistella huoneisiin.

Esitekassit mukaan ja kotimatkalle

Oli aika lähteä kotimatkalle. Jokainen sai esitekassin ja myös kirjan Satulinnasta. Näin on mahdollisuus lukea myöhemminkin paikasta. Kirjassa kerrotaan paljon myös vaivaishoidon historiaa. Aika karua on elämä ennen ollut heikompiosaisilla. Kyllä on hoitomuodot kokeneet muutoksia. Bussissa kerroin Kartanomatkojen matkoista ja pidettiin myös arpajaiset. Onnellisia voittajia löytyi…..

Lähiruokatori Heila Heinolassa

Viimeinen kohteemme oli Lähiruokatori Heila, jossa saimme nauttia vielä kahvista ja maukkaista voileivistä ja makoisasta pullasta. Eila Eerola kertoi myös muutaman sanan kohteesta ja sitten oli mahdollisuus tehdä ostoksia. Monelle Heila oli aivan uusi tuttavuus. Heilaan moni varmasti vielä palaa. Lähiruoka on nykyisin suosiossa, eikä ihme. Heilassa on valikoimaa. Heila on myös Kartanomatkojen valikoimissa.

Matkan päätepysäkki Kiasma

Päivän jo pimennettyä saavuimme Helsinkiin ja oli aika kiittää mukana olleita ja vilkutella ”Näkemiin”. Kovasti saimme kiitosta ja matkustajat olivat tyytyväisiä näkemäänsä ja kokemaansa. Ensimmäiset kiitokset odottivat jo sähköpostissa, kun pääsin kotiin.

Kiitos, kiitos…. oli mukava tavata teitä kaikkia.

Asiakkaiden palautteita:

”Sydämellinen kiitos hyvin järjestetystä matkasta. Viemme asiaa eteenpäin omassa yhdistyksessämme ja uskomme, että meidän martat ovat kiinnostuneita esim. puolenpäivän retkistä Etelä-Suomessa sijaitseviin kohteisiin.”

”Hei!

Lämmin kiitos molemmille tosi mukavasta matkasta, opastuksesta ja turvallisesta ja ystävällisestä palvelusta.”

”Kiitokset eilisestä matkasta.Oli hyvin järjestetty.Hyvä matka.”

Suurkiitos Satulinnan matkasta, Hirvihaara oli oikein mukava paikka ja lähellä samoin Lahden radio- ja tv-museo. Oikein hyvää jatkoa ja innostusta asiaan. Kiitos vielä viimeisestä.”

”Hei Marjut!

Lämmin kiitos erittäin hyvin järjestetystä tiistain 2.2. retkestä! Oli kiva tavata uusi ihmisiä ja käydä uusissa paikoissa. Aivot saivat taas kivasti mietittävää.”

” Hyvä Marjut

Sydämelliset kiitokset matkasta, jolla me olimme 2.2.2011 – Hirvihaarasta Hirvensalmelle,

Olet erinomainen opas ja kertomistapasi vei mukanaan. Tiedät ja tunnet ilmeisesti kaiken tietämisen arvoisen historiasta ja siihen nivotusta matkailumaailmasta. Olen ollut jokseenkin ”monessa mukana” kuten tavataan sanoa, mutta Sinä näytit kuinka opastus pitää hoitaa ja kuinka matkustajat saadaan kuuntelemaan ja kiinnostumaan. Ne jotka ovat meidän asemassamme, ”ostajina” , joutuvat runsaudenpulan eteen valitessaan tutustumiskohdetta.”