Aurinkoinen syyspäivä Brinkhallin kartanossa

Matkalla kohti Turkua

Kauniina syyskuisena lauantaipäivänä ajelin jälleen uutta Turun moottoritietä pitkin kohti Turkua. Moottoritie nopeuttaa matkantekoa ja pian jo seurasin Kakskerran viioitusta. Kakskertaan vievä tie on hiukan mutkainen, mutta muuten hyvä ajettava. Kakskertaan on Turusta matkaa vajaa 20 km.

Kahden veden välissä

Brinkhallin kartano sijaitsee kahden veden välissä. Pohjoisessa on meri ja etelässä järvenranta. Kartano on Suomen Kulttuuriperinnön Säätiön omistuksessa ja sinne on mahdollista järjestää tutustumisia ympäri vuoden. Kohde on ollut Kartanomatkojen ohjelmassa jo muutaman vuoden. Tutustu tuotannossa oleviin Brinkhallin matkoihin Kohti Hovimäkeä – totta ja tarua Brinkhallin kartanossa . Kävin tutustumassa kartanoon ensimmäisen kerran syksyllä 2006.

Kartanoa ja toimintaa kehitetään aktiivisesti

Oli ilo huomata, että kartano ja sen ympäristö on menossa hyvään suuntaan. Brinkhallin ystävät ry oli järjestänyt tälle viikonlopulle kaksipäiviset talkoot ja kolmisenkymmentä innokasta talkoolaista ahersi kartanon muuripuutarhan kimpussa.

Toiminnanjohtaja Sirkka Vuorio otti minut ystävällisesti vastaan ja pääsin osallistumaan opastetulle kierrokselle kartanossa. Asiantunteva opas kertoi kartanosta ja esitteli tänä vuonna ollutta Kuriositeetti-näyttelyä. Näyttely päättyi tähän viikonloppuun ja ensi vuonna on sitten uuden näyttelyn vuoro.

 

 

Uusklassistinen kartanorakennus

Sitten viime käynnin kartano on saanut mukavasti sisustusta huoneisiin. Alakerran salissa katselee 1700-luvun lopulla kartanon isäntänä ollut Turun Akatemian lääketieteen professori Gabriel von Bonsdorff seinältä tämän päivän kartanovieraita. Brinkhallin kartanon rakennukset ovat hänen ajalta.

Päärakennus on varhaisin maamme uusklassisista kartanorakennuksista. Sisätiloiltaan kartano edustaa 1920-lukua, jolloin kartanon silloinen omistajasuku teki kartanossa korjauksia. Silloin kartanoon rakennettiin moderni kylpyhuone, joka on nykyajan ihmisten ihasteltavana yläkerrassa. Alakerrassa voi tutustua mm. Pompeiji-huoneeseen, josta löytää hienoja seinämaalauksia.

 

Englantilainen puisto Brinkhallin kartnao takaapain_netti

Kävelin Brinkhallin englantilaisessa puistossa, joka on maamme vanhimpia maisemapuistoja. Kartanoa ympäröi rehevät lehdot ja puistot. Kartanon pohjoispuolelle rakentuu vanhan navetan raunioiden avulla muuripuisto. Kiipesin takana kohoavalle kalliolle, josta oli hieno näköala kohti kartanoa. Kävelin parinsadan metrin päässä olevalle merenrannalle ja ihailin kauniita merimaisemia.

Oma laituri ja uimahuone

Brinkhallin kartanolla on oma laituri rannassa ja pienen matkan päässä laiturista vilahtee punainen uimahuonerakennus. Kävelin katsomaan kauniisti kunnostettua uimahuonetta, josta on joskus ennen vanhaan menty vilvoittelmaan meriveteen. Niin mikäpä estäisi varmaan menemästä nykyäänkin, sillä uimahuoneelta johti portaat veteen. Mutta nyt oli ovi lukossa ja pystyin ihastelemaan uimahuonetta vain ulkoapäin.
Rannalta on melkoisen jyrkkä nousu kartanoon, joten en suosittele kävelyä huonojalkaisille, mutta tämähän kävi hyvästä kuntokävelystä, kun ravasin muutamaan kertaan tuon mäen. En nimittäin ensimmäisellä käynnilläni rannassa huomannut uimahuonetta ja niinpä oli lähdettävä vielä uudelleen siltä katsomaan, kun kerran olin paikalle tullut.

Kartanon entinen puutarha

Kartanon edessä etelässä on aikanaan ollut kartanon puutarha ja siellä on edelleen useita omeanpuita, jotka näyttivät antavan satoa tänäkin vuonna. Brinkhallin kartano_netti

 

 

 

 

Kavaljeerisiipi

Kavaljeerisiipi toimii mm. musiikkiesitysten ja erilaisten seminaarien pitopaikkana. Lauantaina siellä järjestettiin ylipuutarhuri Aarno Kasvin luento kasveista ja professori Peter Tigerstedtin luento kartanopuutarhoista. Kuuntelin luennot. Molemmat luennoitsijat olivat erinomaisia.

Kahviakin saa

Brinkhallin kartanon pihapiirissä vastapäätä Kavaljeerisiipeä sijaitsee kahvila, jossa on kodikas tunnelma ja jossa matkailijat voivat nauttia kahvista ja leivonnaisista.

Mukava päivä

Minulla oli oikein mukava päivä ja mietin, että tänne kannattaa tulla jälleen uudelleen… ehkäpä ensi vuonna kuuntelemaan vaikkapa Brinkhall soi tapahtuman esityksiä. Olen nimittäin kuullut, että musiikkiesitykset ovat hyviä.

Mutta niin se päivä kului ja oli lähdettävä kotimatkalle ja jätettävä Brinkhall taakse. Poikkesin vielä vilkaisemassa Kakskerran kirkkoa. Siellä oli juuri vihkiminen alkamassa, joten päätin jättää tarkemman tutustumisen seuraavaan kertaan.

Kotimatkalla oli tarkoitus katsastaa vielä Muurlan lasitehtaan myymälän kahvio, mutta … mutta kahvila olikin mennyt kiinni juuri muutamaa minuuttia aikaisemmin, joten senkin katsastaminen jäi sitten seuraavaan kertaan, kun Turkuun päin matkaan.