Avoimet puutarhat Loviisassa

Viehättävässä Loviisan pikkukaupungissa on järjestetty jo muutamana vuotena Avoimet puutarhat tapahtuma. Yksityiset puutarhat avaavat porttinsa vierailijoille.

Suuntasin toukokuun lopulla tämän vuoden ensimmäiseen puutarhatapahtumaan. Osallistuin ensin mielenkiintoisellle puutarhaluennolle, jonka aiheena oli ”Villivihanneksia ja lääkekasveja”. Luennoitsijana oli lääke- ja villiyrttien kansainvälinen asiantuntija Henriette Kress.

Suomen paras villivihannes – Nokkonen

Luennolla tuli ilmi monta mielenkiintoista asiaa luonnonkasvien hyvää tekevästä vaikutuksesta. Opimme miten kerätä ja puhdistaa luonnonkasveja ennen niiden hyödyntämistä esim. ruoan valmistuksessa. Kaikkihan me tiedämme kuinka terveellinen on nokkonen (Suomen paras villivihannes), mutta että vuohenputkikin on kuulema hyvä villivihannes! Tuo kaikkien puutarhojen rikkakasvi…. Kasvista käytetään vielä supussa olevat kiiltävät lehdet. Lehdet käyvät salaatteihin. Kokeiletko?

Yksityiset puutarhat kutsuvat kylään

Luennon jälkeen lähdimme tutustumaan yksityisiin puutarhoihin. Matkan varrelle osui myös kauniisti rinteeseen kukkasin kirjoitettu Loviisa.

Kodikas Ilenna

Ensimmäisenä kohteena oli kodikas Ilenna. Kaunis puutarha, jossa on esillä myös omistajansa harrastuksena syntyneitä keramiikkaesineitä. Raparperilehtien avulla oli muotoiltu puutarhakäytävien kivetkin. Niin ja puutarhasta löytyi niitä oikeitakin raparpeja… enpä muista, että olisin koskaan nähnyt niin runsasta raparperikasvustoa! Tämän puutarhan emännän lempikasveja ovat entisajan perennat ja kärhöt.

Kuninkaanlampi

Seuraavaksi tutustuimme Kuninkaanlammen puutarhaan. Mikä ihana paratiisi odottikaan puutarhassa! Puutarhassa on tosiaan – nimensä mukaan – lampi. Vesiaihe tuo oman leimansa puutarhaan. Lammen rannalta löytyi risuista muotoillut kurjet ja mikä lintujen sirkutus…. Puutarhasta löytyy pieni tiilinen rakennus, joka on joskus ollut sauna, mutta nykyisin toimii yleisötapahtumissa mm. pienenä puotina. Myynnissä oli tällä kertaa kahvia/teetä ja kotileivonnaisia sekä kortteja ja kauniita laseja. Kuninkaanlampi on yksi Loviisan puutarhakohteista. Itse olin käynyt edellisen kerran kohteessa Lowiisan Joulu – tapahtumassa. Silloin puutarhan peitti luminietokset. Enpä osannut kuvitella miltä piha näyttäisi kesällä. Puutarhassa on runsaslajinen ruusutarha, joka on emäntänsä ylpeys. Voi vain kuvitella miltä puutarha näyttää ruusujen aikaan….

Villa Aaltonen – Kartanomatkojen asiakkaille jo tuttu kohde

Villa Aaltonen sijaitsee Loviisan Alakaupungissa lähellä merta. Talon emäntä on tehnyt valtavan työn taikoessaan nykyisen puutarhan. Kiertelimme puutarhassa ihastellen kukkien väriloistoa. Puutarhasta löytyy Mehiläistalokin… Enää eivät mehiläiset siellä asusta, mutta talo on jäljellä ja kertoo omaa tarinaansa paikan historiasta. Villa Aaltosen istutusalueet vaihtelevat klassisesta muotopuutarhasta metsäiseen siimekseen.

Muutarha, Riemumaisterin talo ja monta muuta viehättävää puutarhaa

Muutarhasta löytyy raamatullisia kasveja kuten Mooseksen palava pensas. Tämä puutarha elää armosta ei pakottamalla, sanoo omistaja. Puutarhasta löytää myös yllätykseksi mm. hunnutetun vuoteen, joka kutsuu nauttimaan puutarhasta myös loikoillen.

Lähellä Muutarhaa Rantatiellä sijaitsee Muistojen kivipuutarha, jossa myös kävimme. Asfalttipiha on muuttunut koko perheen lempipaikaksi.

Riemumaisterin talossa olinkin vieraillut jo monta kertaa. Tämä kohde on saanut paljon kiitosta Kartanomatkojen asiakkailta. Puutarhassa toivottaa kävijät tervetulleeksi Onni… siis Onni-koira, mutta on onnea asua tällaisessa ympäristössä. Riemumaisterin pihasta löytää iisopin reunustaman pienen muotopuutarhan lilan ja sinisen eri sävyissä.

Pitkänpöydäntalo

Pitkänpöydäntalon puutarhassa tapasimme talon emännän puutarhatouhuissa. Avaraa ja avointa piha-puutarhaa reunustavat vanhat talousrakennukset. Talossa näytti olevan remonttikin meneillään.

Tuhannen Tuskan kahvila – Liisan talo

Kierroksen aikana kävimme piipahtamassa myös viime vuonna avatussa Tuhannen Tuskan kahvilassa. Tunnelmallinen kahvila on jo saavuttanut suuren suosion. Pihalla on muutamia pöytiä. (Käyntimme jälkeen on tosin kuulunut kummia Loviisasta… ulkona kahvittelu uhkaa loppua, koska naapuri on valittanut… Vaikea kyllä uskoa, että muutama kahvipöytä voisi aiheuttaa niin paljon häiriötä…). Nimensä kahvila on saanut historiastaan. Talossa on ollut kuulema kieltolain aikaan tämän niminen kahvila…. Mutta onko nimi edelleen enne? Tuskat eivät lopu vieläkään…. Tuhannen Tuskan kahvilaan päättyi kierroksemme.

Hiljainen vanha hautausmaa

Päätin vielä omin päin käydä tutustumassa Loviisan Alakaupungissa sijitsevaan vanhaan hautausmaahan. Portin takaa löytyi rauhan tyyssija. Vanhoja hautakiviä ja ristejä kiviaidan ympäröimällä hautausmaalla. Muistokivi kertoi, että taiteilija Nils Schillmark on haudattu alueelle. Kannattaa poiketa, jos käytte Loviisassa.

Merimuseo Laivasillalla

Poikkesin myös Loviisan laivasatamassa Laivasillalla, jossa on punaisen aittarivistön päässä Merimuseo. Kurkistin alakerran museohuoneisiin. Joku kerta täytyy käydä tutustumassa tähänkin kohteeseen. Museossa kerrotaan Loviisan merenkulun historiasta kahdessa kerroksessa.

Näin oli päivä kulunut ja oli aika sanoa näkemiin Loviisalle. Kannattaa suunnata puutarhamatkalle Loviisaan. Kartanomatkoilla on jo puutarhamatkoja tarjolla, mutta nyt osaan myös kertoa itse tarjo
lla olevista puutarhoista ja tiedän mitä ryhmille tarjoan. Päivä oli siis ammatillisesti tärkeä, mutta oli myös nautinto kierrellä puutarhoissa ja päästä kurkistamaan aitojen toiselle puolelle.

Tutustu Kartanomatkojen puutarhamatkoihin Puutarhamatkat.