Elämys Fagervikissa

Hienäkuun lopulla 2008 ajoin kauniina torstaipäivänä tutustumaan Fagervikin ruukki- ja kartanoalueeseen. Oli näitä tämän kesän harvoja hellepäiviä. Ehdin juomaan kupillisen teetä alueen kesäkahvilassa ja tutustumaan pieneen museoon ennen opastetun kierroksen alkamista.

Fagervikin ruukissa opastettuja kävelykierroksia

Fagervikin ruukkialueella järjestetään opastettuja kävelyjä kesän aikana. Ryhmille opastettuja kierroksia on tilattavissa myös muina aikoina.

Oppaan johdolla pieni ryhmämme kiersi alueella ja kuulimme ruukin synnystä ja kartanon historiasta.

Fagervikin kartanon yksityinen kirkko

Kävimme Fagervikin kartanon pienessä viehättävässä kirkossa, jossa on Suomen vanhimmat edelleen käytössä olevat urut. Kirkkoon ei pääse tutustumaan kuin oppaan johdolla. Kirkko seisoo aidatulla alueella.

Kartanoa ihaillaan vain portin takaa

Kierroksilla ei pääse tutustumaan kartanoon, mutta kartanorakennusta voi ihailla hiukan kauempaa portin takaa. Tarinoita kyllä kuulimme.

Kävelyä puutarhassa

Kiersimme kartanon puutarhassa, jossa kaunis suihkulähde solisi. Puutarhasta suuntasimme kahteen kankivasarapajaan. Näihinkin pääsee vain näillä opastetuilla kierroksilla.

Kaunis Ruukkikuja

Kierroksen päätteeksi kävelimme takaisin museolle kauniiden punaisten talojen reunustamaa Ruukkikujaa myöten. Rakennukset ovat entisiä ruukin työntekijöiden asuintaloja ja nykyisin vuokrattuina kesäkodeiksi…. kaunis ymäristö.

Tutustuminen oli mielenkiintoinen ja kauniin sään siivittämänä kävelin itse vielä uudelleen reitin ja nautin upeista historiallisista maisemista.

Kartanomatkoille uusia matkapaketteja

Kartanomatkoille on tulossa muutamia uusia matkapaketteja, joissa Fagervikin kartanoalue on mukana. Eräs ryhmä kävikin jo toukokuussa tutustumassa Fagervikiin. Heille olin suunnitellut kierrokseen mukaan vierailut Porkkalan Parenteesin alueella. Heiltä sain kullanarvoista palautetta, jota hyödyntäen tuotteistan myös teille hyvät asiakkaat uuden paketin, jota voin siis suositella.

Uudet paketit Ruukinkartanosta vuokra-aikaan, Tarinoita kartanoiden katveesta ja Parenteesista sekä Suljettujen porttien salaisuudet ovat valmiit. Tutustu!

Fagervikin yksityinen kartano