Hämeenlinnan helmet – tutustuminen talviseen Hämeenlinnaan

3.2.2009


Verkatehdas

Aloitimme päivän tutustumalla Verkatehtaaseen. Pääsimme kurkistamaan Vanajasalin näyttämölle ja hiukan Hämeenlinnan teatterin kulissien taaksekin.

Teatterinjohtaja Heikki Paavilainen kertoi teatterin nykyisestä ja tulevasta ohjelmistosta. Kuulimme, että Mauri Kunnaksen Koirien Kalevala on osoittautunut valtavan suorituksi nimenomaan luokkaretkiryhmille ja tämän kevään näytökset ovat melkeinpä loppuunmyydyt. Mutta ei hätää syksyllä esitys palaa näyttämölle.

Katsoimme myös Verkatehtaan kokoustiloja. Verkaterhtaalla oleva ravintola Iso Huvila on jo ollutkin Kartanomatkojen ruokakohteena. Mutta voin järjestää ryhmille myös tutustumisen Verkatehtaaseen, jos ryhmiä kiinnostaa entinen tehdaskiinteistö ja siellä tehdyt korjaustyöt. Varsin toimiva rakennus, josta hämeenlinnalaiset voivat olla ylpeitä!

Sibeliuksen syntymäkoti

Piipahdimme Sibeliuksen syntymäkodissa, joka on varsin viehättävä tutustumiskohde. Kohde on ollut jo reilun vuoden avoinna remontin jäljiltä. Remontissa museo sai yhden lisähuoneen, kun kodissa on nykyisin myös makuuhuone. Muitakin tiloja ehostettiin. Ryhmät voivat kuunnella Sibleiuksen musiikkia tutustuessaan museoon.

Ruokailu Inkalan kartanossa

Ruokailimme Hattulassa Inkalan kartanossa. Kartano kylpi kauniissa aurinkoisessa talvisäässä valkoisten hankien keskellä. Nautimme maukkaasta ruuasta ja kuulimme tarinaa Inkalan kartanosta ja miten kaikki alkoikaan, savusaunavieraista… ja nykyisin kohde on monipuolinen maatilamatkailukohde.

Inkala on ollut jo pitkään Kartanomatkojen Hämeen matkoissa mukana. Ryhmät ovat antaneet hyvää palautetta. Kävimme katsastamassa Karhunpesän, oivan kokouspaikan kartanon lähellä.

Hämeen linna

Hattulasta palasimme jälleen Hämeenlinnaan ja menimme tutustumaan Hämeen linnaan. Vaikka kohde on monelle hyvinkin tuttu, siellä voi hyvin vierailla uudelleenkiin. En väsy koskaan ihastelemasta Kuninkaansalin valkoisia kattokaaria. Miten ihmeessä linna on aikanaan rakennettu ja miten valtava työ siinä on ollut sen aikaisilla menetelmillä.

 

Vankilamuseo – jouduimmeko vankilaan?

Linnasta siirryimme Vankilamuseoon, joka sijaitsee linnan vieressä. Vankilamuseon ovella meitä odottikin yllätys… opas, joka passitti meidät kaikki vankilaan…. ei sentään, vaan museoon ja jotta pääsisimme museon tunnelmaan, niin oma takki riisuttiin ja päälle puettiin vankipuvun takki.

Nähtävillä sellejä

Kiersimme katsomassa aikoinaan vankien asuttamia sellejä, joista muutamiin oli jätetty jäljelle asukkaiden kirjoittamia viestejä nimineen ja päivämäärineen. Muutama selleistä on sisustettu asutuiksi. Tekstit ovessa kertovat sellin asukkaan tarinaa. Kävimme tutustumassa Vankilamuseon kokoustiloihin, jotka ovat kodikkaat ja sopivat parinkymmenen hengen kokouksiin. Pääsimme nauttimaan myös vettä ja leipää. Onneksemme saimme vapautustodistuksen ja todistuksesta luimme vankeusrangaistuksen syynkin… junarosvo, peluri….

Tykistömuseo

Seuraavakin kohde sijaitsi Linnanniemessä, Tykistömuseo, jossa en ollut aikaisemmin vieraillutkaan. Mielenkiintoinen kohde ja uskon siellä vielä uudelleenkin käyväni, sillä meidän vierailu ei antanut aikaa tarkempaan tutustumiseen.

Katsoimme filmin Tali-Ihantalan taisteluista. Filmin jälkeen teimme museonjohtajan johdolla pikaisen kierroksen museon näyttelytiloissa. Museo sopii naisillekin. Museosta löytyy myös lottien historiaa kuvin ja esinein. Nauttiessamme munkkikahvit kuulimme tehoiskun Parolan Panssarimuseosta.

Herraryhmille oma paketii Hämeenlinnaan

Päivän antia miettiessäni ajattelin suunnitella herraryhmille oman uuden matkapaketin, jossa mukana ovat Tykistömuseo ja Parolan Panssarimuseo ja mukaan sopisi hyvin Vankilamuseokin. Kiinnostaisiko draamallinen opastus mainion oppaan johdolla?

Näin oli päivä kulunut nopeasti ja monta hyvää kohdetta oli katsottu. Bussi vei ryhmämme päivän päätteeksi takaisin Helsinkiin.

Oikein hyvä ja antoisa päivä talviauringon paisteessa. Kannatti ehdottomasti osallistua.