Inkalan kartano – Hämeen aatelia

Inkalan kartanon yrittäjä Leila Ylitalon seurassa Inkalan kartanon portailla
Inkalan kartanon yrittäjä Leila Ylitalon (vas.) seurassa Inkalan kartanon portailla

Lähdin tekemään pienen Hämeen kierroksen (kirjoitan kierroksesta oman jutun hiukan myöhemmin)  ja suuntasin Hämeenlinnan kautta Hattulaan – Inkalan kartanoon. Tuttu oli kartano, mutta sitten edellisen käynnin oli yläkerta saanut freesausta ja täytyihän se nähdä. Kartanon entinen sali oli saanut uutta ilmettä pintaremontin myötä viime vuonna.

Yläkerrassa iso sali

Yli 55 hengen ryhmät ruokailevat yläkerrassa, sillä alakertaan ei saada sujuvasti niin isoja ryhmiä mahtumaan.Toukokuussa yli 60 hengen ryhmä lähtee tutustumaan Hämeen kartanoihin. Ruokailu on Inkalassa, joten hyvä on matkanjärjestäjänkin olla perillä miltä ruokapaikassa nyt näyttää.

Inkala, Katinen ja Renko-3322

Yläkerta on yhtä isoa tilaa, joten sopii hyvin ryhmille. Alakerrassa ryhmä joudutaan jakamaan mahdollisesti kolmeen eri huoneeseen riippuen tietysti ryhmän koosta. Yhden isomman huoneen lisäksi alakerrassa on kaksi pienempää tilaa, joista toisessa on noutopöytä.

Inkala, Katinen ja Renko-3326

Yhteistyötä jo vuosien ajan

Olen tehnyt jo monen monta vuotta yhteistyötä Inkalan kartanon kanssa. Yhteistyö on ollut erittäin hyvää ja joustavaa. Eipä ole tullut yhtään valitusta tästä kohteesta. Ruoka on hyvää, palvelu ystävällistä ja sujuvaa. Noutopöydästä riittää syötävää ihan kaikille. Kartanossa on täydet anniskeluoikeudet, joten ruuan kanssa voi nauttia vaikkapa viiniä ja kahvin seuraksi ottaa konjakit, jos maistuu.

Inkala, Katinen ja Renko-3310

Inkala on vanhaa rälssiä

Inkala on vanhaa rälssiä ja kartanolla on perinteikkäät hämäläiset juuret. Inkalaa ovat omistaneet monet eri suvut, kuten Cruus, Skytte, de la Gardie, Wetterhoff ja Standertskjöld. Wetterhoffin kotiteollisuusopiston perustaja, Fredrika Wetterhoff on asunut nuoruutensa Inkalan Kartanossa. Kartano on avoinna tilauksesta ryhmille ja tarjoaa kokous-, majoitus- ja juhlapalveluita sekä savusaunan vuokrausta. Inkala, Katinen ja Renko-3308

Saunan vuokrausta

Löytyy sieltä myös ihan tavallinenkin sauna – samassa rakennuksessa molemmat ja aivan Alajärven rannassa. Vain kiven heiton päässä järvestä. Voin vain kuvitella miltä tuntuisi pulahtaa löylyn lämpimänä järveen tai istua saunan kuistilla ja nauttia kesäillan auringonlaskusta.

Inkala, Katinen ja Renko-3297

Majoitustilat löytyvät kartanon alueella olevasta erillisestä nykyaikaisesta aittarakennuksesta. Inkala, Katinen ja Renko-3313

Niin tai voithan vuokrata ihan oman hirsihuvilankin, joka sijaitsee pienen matkan päässä kartanosta. Se sopii hyvin myös kokouksten pitopaikaksi tai vaikkapa noin 30 hengen juhlapaikaksi, kun haluat viettää juhlia hiukan yksityisemmin.Kokousta voi pitää myös kartanossakin. Siellä yläkerran salissa ja ruokailut sitten alakerrassa.

Kartanon keittiössä valmistetaan maukasta maalaisruokaa kauden vihanneksista  ja yrteistä. Inkalassa käytetään lähimetsien marjoja ja luonnontuotteita. Hyvää.

Inkala, Katinen ja Renko-3321Kartanon puodista löytyy tuliaiset

Kartanossa on myös pieni puoti, jossa on myynnissä lähialueen kädentaitajien tuottteita: koruja, puutuotteita, Kyyrölän kukkopillejä ja paljon muuta sekä myös alpakan villaa ja -villatuotteita.

 Matkailu alkoi jo 1970-luvulla

Inkalan matkailutaival alkoi 1970-luvulla savusaunan vuokrauksella ja jatkuu siis yhä, mutta vuosien myötä tarjonta on vain kasvanut ja monipuolistunut. Tosin vierastoimintaa oli jo 1930-luvulla, kun omistajaperheen tuttavat vierailivat perheineen Inkalassa viettäen siellä jopa koko kesän.

Inkala, Katinen ja Renko-3330

Asiakkaiden palaute kiittävää

Viime kuussa oli tämän vuoden ensimmäinen ryhmä Hämeen kartanokierroksella. Heidän antama palaute kysymykseen: Mikä viehätti erityisesti kierroksessa? – Hyvä ruoka  ja hyvä opas. Ryhmä ruokaili Inkalassa. No niin, enpä ihmettele.Inkala, Katinen ja Renko-3314

Jos sinua nyt harmittaa, että eipä ole ryhmää, jonka kanssa Inkalaan menisi, niin voin lohduttaa, että kyllä kartano järjestää myös kaikille avoimia tilaisuuksia. Lähde vaikkapa Äitienpäivänä kartanoon. Tosin tämän vuotinen taitaa olla jo loppuunmyyty, mutta on niitä myös muita. Seuraa yrityksen kotisivuja tai sivuja Facebookissa. Myös Kartanomatkat välittää omilla Facebooksivullaan Inkalan tapahtumista.

Inkala, Katinen ja Renko-3325

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *