Karkkilan yllätys

Kuinka monta kertaa olinkaan ajatellut, että olisipa kiva käydä tutustumassa Högforsin ruukin alueeseen…. Ihan tarkkaan en tiennyt mitä alue tarjoaa ja minkälaisesta kohteesta olisi kysymys. En koskaan törmännyt kohteeseen messuilla tai tapahtumissa, joten….. ajatus ei ollut edennyt toteutukseen. Onkohan koko kohdetta? Pääseekö sinne? Kuka esittelee?

Asia hypähti eteenpäin, kun asiakkaani soitti ja tiedusteli vierailumahdollisuutta Karkkilassa. No tämäpä sattui. Asia selvitykseen…..

Ruukkimuseo Senkka – valimoteollisuuden erikoismuseo

Ja selvisihän tuo. Karkkilasta löytyy mainio käyntikohde: Ruukkimuseo Senkka. Ruukkimuseo Senkka on valimoteollisuuden historian erikoismuseo. Senkan näyttelykohteet sijaitsevat Högforsin rautaruukin alueella: Suomen Valimomuseo, Karkkila-Högforsin työläismuseo ja Högforsin masuuni.

Tarinaa valimoteollisuudesta ja ihmisistä työnsä äärellä ja arjen aherruksessa

Kohteet esittelevät työtä valimoteollisuudessa ja kertovat myös työläisten asumisesta ja elämästä. Ruukin vanhat teollisuusrakennukset, työväen asunnot ja ruukinkartano puistoineen muodostavat historiallisen ympäristön.

Selvitellessäni ryhmän vierailua kohteeseen, kasvoi oma kiinnostukseni siinä määrin, että olihan sinne itsekin päästävä kunhan lumi sulaisi ja työtilanne antaisi vierailuun mahdollisuuden.

Tutustuminen Ruukkimuseo Senkkaan

Kevät vaihtui kesäksi ja sitten oli aika lähteä tutustumaan Ruukkimuseo Senkkaan. Ennen omaa tutustumistani oli tuo ryhmäni jo ennättänyt siellä vierailemaan. Palaute, jonka sain, oli loistava. Ryhmä oli pitänyt käynnistä. ”Valtavan mielenkiintoinen, erinomainen opastus. Kannattaa käydä.” Joten olin utelias…..

Aurinkoisena kesäkuun päivänä toteutui vierailuni. Olin sopinut tapaamisesta museonjohtaja Tommi Kuutsan kanssa. Ensi vaikutelmani, kun alueelle saavuin, oli hämmentävä. Upea puisto ja historialliset rakennukset. Hienoa!

Suomen Valimomuseo

Ensin hiukan alueen esittelyä ja sitten sisälle Suomen Valimomuseoon. Katselimme museon pientä puotia ja siellä olevaa ”painokonetta”, jolla oli mahdollisuus tehdä oma nimikyltti. Ihan tottako? Kyllä vaan. Alumiininauhaan sai painaa kirjain kerralla nimen. Tuohan täytyy testata. Niin syntyi pieni nimikyltti Kartanomatkat. Hauskaa.

Kierros museossa kertoi Högforsin tehtaan perustamisesta 1820-luvulta aina nykypäivään asti. Nykyään alueella toimii Componenta Oyj:n rautavalimo. Museossa saa hyvän kuvan mitä työ on valimossa aikanaan ollut. Kuumaa ja raskasta. Museossa esitellään myös Högforsin tuotteita. Mehän muistamme rautauunit, padat ja paistinpannut, mutta onhan siellä tehty monenlaisia valutuotteita.

Valimomuseossa on Galleria Bremer, jossa on vuosittain vaihtuvia näyttelyitä. Valimomuseo on avoinna ympäri vuoden. Vierailuissa on huomioitava, että Valimomuseon huoneet ovat kahdessa kerroksessa, joten museossa joudutaan kiipeämään portaita.

Vieressä Högforsin masuuni

Seuraavaksi suuntasimme askeleet Valimomuseon vieressä sijaitsevaan masuuniin, joka on Museoviraston toimesta 1996-2000 entisöity matkailunähtävyydeksi. Masuuni on rakennettu 1823 ja oli Högforsin ruukin ensimmäinen tuotantolaitos. Masuunin ympärille kehittyi Karkkilan metalliteollisuus. Masuunissakin on ala- ja yläkerta. Yläkertaan noustiin leveää puista kävelysiltaa pitkin. Siellä sai hyvän kuvan miten kaikki tapahtuu…… tai aikanaan tapahtui. Masuunissa kerrotaan raaka- eli takkiraudan valmistuksesta. Mielenkiintoista.

Högforsin työläismuseo

Tutustuminen jatkui. Siirryimme autoilla Högforsin työläismuseoon, jossa tapasin kohteen oppaan. Etäisyys ei ole kovin suuri, muutama kilometri. Työläismuseo on ulkomuseoalue, jossa sijaitsee aitoja työväen asuintaloja. Alueella kerrotaan työläisten elämästä ja asumisesta 1800- ja 1900-luvuilla. Talot on sisustettu ajanmukaisin kalustein ja tavaroin.

Alue on helppokulkuista, vain yhteen taloon on portaikko. Alueen kahvila sijaitsee entisessä pakarituvassa. Oli mielenkiintoista nähdä miten on eletty 1850-luvulla ja miten asuminen on kehittynyt vuosikymmenten saatossa. 1960-luvun asunnosta löytyy nuo omasta lapsuudesta tutut maitopussitkin, joista virkattiin mattoja. Muistatteko?

Alueen esittelyn jälkeen kiertelin vielä alueella. Olipa nostalgista ja mukavan rauhallista. Tästä pitää kertoa muillekin ja ottaa kohde mukaan Kartanomatkojen tuotantoon!

Uusia matkoja

Tuumasta toimeen. Kartanomatkojen uutuudet: Yllätyksellinen Karkkila

PS. Högforsin työläismuseoon saatavissa rooliopastus. Kannattaisiko kokeilla? Täytyypä itse tutustua.

Oma matkani jatkui vielä Lopelle, mutta se onkin sitten uusi kertomus…..