Kartanon rouvan seurassa Wiurilassa – Armfeltien tarinaa ERIKOISMATKA

Tämä matka vie ryhmän mielenkiintoiselle matkalle Wiurilan historiaan ja Armfeltien sekä muiden aatelissukujen maailmaan. Wiurilan rälssisäteri on ollut jo keskiajalla asuttu aateliskartano. Parhaiten Wiurila tunnetaan Armfelt-suvusta, joka on asuttanut kartanoa vuodesta 1787. Päärakennus edustaa pelkistettyä uusklassisimia. Kartanon suunnitteli arkkitehti Charles Bassi.

Ryhmille esitellään kartanon yläkerran huoneita ja saleja. Yläkerta oli herrasväen asuin- ja juhlakerros. Alakerrassa oli keittiö- ja palvelusväen tilat. Arja Brück kirjoittaa kirjassa ”Kuninkaan matkassa” (Otava), että Wiurilan kartanon yläkerran salin veroista ei ole toista koko Suomessa.

Portaikossa on nähtävissä kartanoon liittyvien sukujen aatelisvaakunoita ja yläkerran huoneiden seinillä on paljon sukumuotokuvia.

Kierrokseen kuuluu myös tutustuminen Wiurilan upeassa talousrakennuksessa olevaan hevosvaunu- ja kotimuseoon. Halikon kirkossa on aivan kirkon vieressä Armfeltien hautakappeli ja hautausmaalla suvun oma hauta-alue.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *