Kesämatka Mänttään, Ruovedelle ja Oriveden Purnuun

Elokuu 2008

Elokuun alkupäivinä tein pitkään suunnitelmissa olleen kesämatkan Keski-Suomeen Mäntän ja Ruoveden maisemiin. Kotimatkalla poikkesin myös Orivedellä Suomen vanhimmassa kesätaidenäyttelyssä Purnussa.

Kartanomatkojen matkapaketit Mänttään

Sovin yhteistyökumppanini kanssa uusista matkajärjestelyistä ja näiden neuvotteluiden perusteella päivitin tuotannossani olevat Mäntän paketit. Tutustu Kun isä pääsi paperitehtaaseen töihin, Patruunan vieraana Mäntässä

Kävin tutustumassa uuteen upeaan hirsiseen kokous- ja juhlapaikkaan. Tätä voin suositella vaativimmelkin ryhmille. Tänne voimme järjestää myös esim. yritysryhmien ruokailut Mäntän paketeissa.

Mäntän kirkossa taidokkaita puuveistoksia

Hannes Autere

Vierailin Mäntän kirkossa, jossa on paljon Hannes Autereen taidokkaita puuveistoksia. Missään muualla et näe yhtä paljon hänen töitä esillä samassa paikassa.

Mäntän kuvataideviikot

Honkahovi

Tutustuin Mäntän kuvataideviikkoihin Pekilossa. Moderni taide herätteli. Jarl Eklund oli aikansa tunnettuja ja tuotteliata arkkitehtejä.

Mäntästäkin löytyy hänen suunnittelemia rakennuksia mm. nykyisin taidepaikkana tunnettu Honkahovi. Kauniilla paikalla sijaitseva Honkahovi ottaa vieraita vastaa ympäri vuoden tilauksesta ja kesäaikaan kohde on avoinna normaalisti. Taidetta upeassa ympäristössä.

Honkahovi

G.A.Serlachius – museo

G.A.Serlachius – museossa on hieno Veteraanit – näyttely. Kannattaa tutustua veteraanien, sotaorpojen ja -leskien omakohtaisiin kertomuksiin. Kiertelin museossa ja museosta löytää joka kerta uusia tutustumiskohteita. Veteraanit – näyttely on museossa 13.9.2009 asti.

Omat juuret näissä maisemissa

Kävin tutustumassa myös mökkimajoituskohteeseen. Näissä maisemissa osa esi-isistäni ja -äideistäni on aikanaa asustellut ja täältä sitten maailmalle lähteneet….

Monipuolinen Myllyrannan sisustuskeskus


Myllyrannan sisutuskeskus sijaitsee järven rannalla kahdessa vanhassa rakennuksessa, joista toinen on toiminut veturitallina. Myllyrannasta on tullut sitten edellisen käyntini Mäntässä monipuolinen sisutuskeskus, jossa on myynnissä kauniita sisustustavaroita ja laaja valikoima taidetta ulko- ja kotimaasta.

Mäntässä myös paperitehtaan myymälä

Poikkesin myös katsastamassa paperitehtaan myymälän, joka saattaa kiinnostaa myös bussimatkalaisia.

Kahden päivän tuhti paketti!

Ruoveden Kalela

Mäntästä ajelin Ruovedelle Kalelaan, joka oli viimeisiä päiviä avoinna. Ensi vuonna kohde on suljettu remontin takia. Kalela sijaitsee kauniilla paikalla, mutta kyllä sitä mietti, että miten Mary Gallen-Kallela on aikanaan siellä perhettä pyörittänyt puhumattakaan talon rankentamisesta aikanaan.

Ainutlaatuine kohde, jonne pääsee myös Tarjanne – laivalla

Kohde on aina vaan vetovoimainen. Vieraita riitti.

Erään ryhmän mukana pääsin kuuntelemaan Aivi Gallen-Kallelan kertomana Kalelan historiaa ja nykypäivää. Mielenkiintoinen kohde!

Kalelaan pääsee myös Tarjanne-laivalla. Kun Kalela seuraavan kerran avaa ovensa, niin suosittelen käyntiä, jos ette ole vielä siellä vieraillut.

Luontoa säästääkseen siellä kävellään vain merkittyjä polkuja pitkin. Tämä on ymmärrettävää.

Kulttuurikohde

Kyseessä on ainutlaatuinen kulttuurikohde.

 

Oriveden Purnu – Suomen vanhin kesätaidenäyttelykohde

Suomen vanhin kesätaidenäyttely on Purnu. Se syntyi aikanaan kuvanvesitäjä Aimo Tukiaisen kesämökin maille hänen ja hänen taiteilijaystävien aikaansaannoksena 1960-luvulla.

Purnussa on esillä edelleen Aimo Tukiaisen veistoksia, mutta joka vuosi mukana on useita uusia ja kuin myös jo tunnettuja taiteiljoita. Taide-esineet ovat esillä eri rakennuksissa ja osa myös luonnossa.

Erikoisuus savusauna, joka lämmitetään asiakkaille

Tämän paikan erikoisuus on savusauna, joka lämpiää maanantaisin ja jossa pääsee saunomaan pääsylipun hinnalla. Uimaan pääsee suoraan saunasta viereiseen järveen. Uintimahdollisuus on myös muillekin. Hiekkaranta houkuttelee.

Omat eväät sallittuja – koko perheen piknik

Purnussa voit myös grillata omia eväitä rannan grillissä, joka on kävijöiden käytössä. Joten täällä voi yhdistää piknikin taide-elämykseen. Alueelta löytyy toki kahvilakin, jos ei omia eväitä satu olemaan mukana.

Aika kului alueella rattoisasti ja juttua olisi riittänyt enemmänkin erittäin asiantuntervan opastuksen siivittämänä! Samaa asiantuntemusta pääsee nautitmaan myös Honkahovissa, sillä tänä kesänä Honkahovin omistajat pitivät myös Purnua. Mutta vielä oli kotimatkaa jäljellä, joten illan hiipiessä pikkuhiljaa, lähdin ajelemaan kohti Mäntsälää.

Pälkäneen rauniokirkko

Matkalla pysähdyin vielä Pälkäneen vanhan kirkon raunioilla. Raunioilla oli korjaustyöt menossa, sillä kohde halutaan säilyttää myös jälkipolville.

Oikein onnistunut matka, eikä onneksi sadekaan näinä päivinä haitannut (joka tänä kesänä taitaa olla aika hyvä saavutus, niin usein vesipisarat ovat kastelleet).