Kesäpäivä Hopealinjalla Tampereelta Hämeenlinnaan

Olin jo pitkään suunnitellut toteuttavani laivamatkan Hopealinjan reitillä, sillä tätä reittiä en ollut vielä koskaan matkustanut.

Matka alkoi Laukon satamasta

Matka toteutui heinäkuisena perjantaina 2008 auringon paistellessa kauniisti, kun m/s Silver Star lähti aikataulun mukaisesti klo 9.30 Laukontorin satamasta Tampereelta reitilleen kohti Hämeenlinnaa.

Laivalla kuulutus kertoo missä mennään

Pian ohitimme jo Pyynikin ja Pispalan. Laivan kuulutus kertoi ohitettavista paikoista, joten hyvin tiesi missä kohtaa olimme menossa. Säätiedotus oli luvannut hiukan epävakaista säätä ja niinhän se oli, että koko matkaa emme saaneet nauttia auringosta, vaan välillä aurinko meni pilvien taakse ja koimmepa melkoisen sadekuuronkin juuri, kun rantauduimme Visavuoreen iltapäivällä.

Lempäälän kanava

Hiukan ennen puolta päivää laiva lipui Lempäälään kanavaan, jossa odotimme kymmenisen minuuttia. Veden oli noustava pari metriä ennen kuin pääsimme jatkamaan matkaa.

Maittava lounas laivalla

Laivalla oli tarjolla buffet, jossa oli tarjolla kolmea erilaista salaattia ja paria erilaista lämmintä ruokaa. Lounastarjoilu oli hyvä ja ruoka maukasta. Tämän totesivat myös toisetkin matkustajat. Lounaaseen kuului myös kahvi. Matkan aikana oli mahdollisuus nauttia virvokkeista ja kahvista. Laivalla on myös anniskeluoikeudet.

Lukemistakin löytyy, jos aika kävisi pitkäksi, mutta tuskin niin käy. Maisemat vaihtuvat ja kerrankin voi viettää rentouttavan päivän vesillä.

Käynti Visavuoressa

Laiva saapui iltapäivällä Visavuoreen, jossa oli mahdollisuus vierailla n. 50 minuutin ajan. Kohteessa voisi kyllä viettää pidempääkin. Toki tuossa ajassa ehtii tutustumaan alueen rakennuksiin: kuvanveistäjä Emil Wikströmin ateljeeseen, perheen kotiin ja tyttärenpojan pilapiirtäjä Kari Suomalaisen paviljonkiin.

Kohteessa myös kahvila

Piipahdin myös kahvilassa ja vaihdoin muutaman sanan kahvilan pitäjän kanssa, joka kertoi valmistavansa lähes kaikki tarjottavat itse. Korvapuusti maistuikin makoisalta.

Laivayhtiön suosituin reitti

Ennen lähtöä aamulla juttelin laivayhtiön toimitusjohtaja Pekka Räsäsen kanssa, joka kertoi heidän suosituimman matkapaketin olevan laivamatka Visavuoreen ja Lepaalle. Tämän voin kyllä hyvin uskoa. Kaksi mielenkiintoista, mutta myös toisistaan poikkeavaa kohdetta.

Laiturilta jyrkkä nousu Visavuoreen

Laivarannasta on melko jyrkkä nousu Visavuoreen, mutta kovin pitkä nousu ei ole. Visavuoressa on myös kaunis puutarha, mutta valitettavasti siihen tutustuminen jäi hiukan vähemmälle johtuen kovasta sadekuurosta, joka meidät yllätti juuri kun kipusimme laivarannasta ylöspäin.

Kahvilassa on mukavasti nimetty pöytiä kolmen tyttären ja vaimon Alicen mukaan. Pöydistä löytyy henkilöiden kuvat ja lyhyet elämäntarinat. Kiva idea! Visavuoreen taidan palata uudelleenkin.

Matka jatkui

Hiukan kello 15 jälkeen matkamme jatkui jälleen. Pian laiva lipui kapeikkoihin ja rantamaisemia pääsi ihailemaan melko läheltä. Alitimme siltoja ja välillä pysähdyimme laitureissa ottaen tai jättäen matkustajia.

Laiva ohittaa monta tuttua Hämeenlinnan kohdetta – matkalle osui upea sateenkaari

Kohta ohitimme jo Lepaan kartanoalueen. Selostus kertoi kartanon historiasta ja nykyisyydestä. Hattulan Pyhän Ristin kirkkokin näkyi ja itse tunnistin Kirstulan kartanon. Aulangon näkötorni kohosi korkealle puiden latvojen yläpuolelle. Pian olikin jo Hämeen linna laivan oikealla puolella. Hämeenlinnaan saavuttaessa näin upean sateenkaaren, jonka onnistuin saamaan myös kuvaan. Katsopa.

Mitä mieltä matkasta? Uudestaanko? Kyllä

Mutta niin oli matka päättymässä. Kaikki hyvä loppuu aikanaan, mutta onpa mitä muistella. Matka oli kaikin puolin onnistunut ja voin tosiaan suositella joko lyhyempiä pätkiä tai matkustamalla ihan koko reitin. Matkaan tuntuivat olevan tyytyväisiä myös muut matkustajt. Itse voisin lähteä koska vaan uudestaan.

Nyt, kun olen laivamatkan itsekin kokeillut, minulla on omaakin kokemusta ja voin hyvin tarjota myös näitä matkoja. Laivalla oli ystävällinen palvelu ja kiireetön tunnelma.

Syyskuussa tutustumaan Laukon kartanoon

Syyskuussa menen tutustumaan ryhmille avautuvaan Laukon kartanoon Vesilahdella tarkoituksena tuotteistaa matkapaketti Tampereelta n. 2 ½ t laivamatkan päähän Laukon kartanoon. Mutta siitä sitten enemmän syksyllä.