Keski-Suomen Helmet…… Marttojen kesäretki… sopisi myös sinulle

Mäntsälän Martat tekivät tänä vuonna kahden päivän matkan Keuruun ja Mäntän maisemiin. Matka ”Keski-Suomen helmet” osoittautui nimensä veroiseksi monen helmen matkaksi. Kohteet olivat todellisia matkailun helmiä.

Ilolan maatila-2365Ilolan maatila puolimatkan krouvina

Aamukahvit juotiin Metsäkansassa Valkeakoskella sijaitsevassa Ilolan maatilalla, jossa ehdittiin lyhyelle kävelykierrokselle.

Ilolan maatila-2375Ilolan maatila-2387

Tehtiin hiukan tuttavutta tilan eläinten kanssa. Lampaat karitsoineen olivat kovasti juttutuulella. Ilolan maatilalla on maatilamajoitusta. Kohderyhmänä etupäässä varmaan lapsiperheet. Alueella oli myös lasten leikkialue. Joimme kahvit Wanhalla asemalla, joka on yksi Ilolan maatilan lukuisista rakennuksista. Rakennuksen yläkerrassa olevat majoitushuoneet vaikuttivat melko pelkistetyiltä ja yläkerran yhteinen oleskelutila ehkä hiukan kuluneelta. Kalusteet olivat jo parhaa tpäivänsä nähneet, mutta ajavat ehkä asiansa. Tälläisessä kohteessa varmaan vietetään etupäässä ulkoilmaelämää ja lasten aika kuluu varmasti maatilan eläinten parissa. Ryhmille tämä on osittautunut oivaksi puolenmatkan krouviksi matkalla Mänttään tai Keuruulle. Kahvit ja kahvileivät ovat olleet makoisia eikä ryhmiltä ole tullut yhtään valitusta.

Kaisa-piian opastuksella Keuruu tutuksi

Kaisa-piian opastuksella-2500

Puolen päivän aikaan saavuttiin Keuruulle ja ehdittiin ennen lounaspöydän herkkuja ostoksille Vanhan Keuruun aittapuoteihin. Ostoskasseihin sujahti ostoksia. Keuruun vanha pappila on oiva ruokapaikka. Entisen pappilan kaikki huoneet on nimetty pitäjän kirkkoherrojen mukaan. Ennen lounasta kuulimme Pappilan Pitojen yrittäjän Nanna Rantasen lyhyen historiaesityksen. Maittavan lounaan jälkeen tapasimme Kaisa-piian, joka johdatti meidät Vanhan Keuruun nähtävyyksiin. Vanhan pappilan ruoka oli maukasta ja sitä oli rittävästi. Pappilan Pitojen ruokaa on kaikki ryhmät kehtuneet ja itse rakennuskin  soma. Maisematkin mitä kauneimmat. Ikkunoista näkyy kaunis suomalainen järvimaisema.Vanha Keuruu-2393

nukkenäyttely Vanhassa Pappilassa 2015-2415Keisarinna Sissi ja 1800-luku

Ennen opastuksen alkua ehdittiin pikaisesti vilkasta Pappilan Pitojen vintillä oleva keisarinna Sissi-nukkenäyttely. Kymmenittäin nukkeja, jotka oli puettu upeisiin vaatteisiin. Liisi Valjuksen tekemät nuket ja hänen nukeille ompelemat vaatteet. You Tubessa löytyy filmiä Lisyval 3107. https://www.youtube.com/watch?v=G7xaqNM4-2c ja https://www.youtube.com/watch?v=n0FYL2SaWuI. Upeat nuket ja vaatteet.

Nukkien tekijä Liisi Valjus
Nukkien tekijä Liisi Valjus

Keräilijän taivas

Keräilijän taivas-2451Keuruun rautatieasemalla tapasimme Kosken pariskunnan ja heidän usean vuosikymmenen keräilyn tulokset. Asemarakennuksen muutama huone on täynnä astioita, kauppatavaroita, nukkeja….. Siellä näki mitä tapahtuu, kun keräilyvimma iskee. Martat löysivät myös marttaesineitä. Poiketkaa ihmeessä, jos Keuruulla käytte. Sijaitsee siis asemalla, joka on edelleen käytössä, mutta asemarakennuksesta ei enää lippuja myydä…..

Keräilijän taivas-2467Keräilijän taivas-2489

Keruun vanha kirkko

Kaisa-piian opastuksella-2527

Keuruun vanhassa kirkossa kuultiin monta tarinaa entisaikojen kirkkomatkoista ja kirkkokäynneistä. Ennen sisälle menoa katseltiin valtavan pitkää katoksen alle sijoitettua kirkkovenettä, joka kertoo entisten aikojen pitkistä kirkkomatkoista. Sisällä kirkossa kuulimme miksi paremman väen kirkkopenkit oli erotettu ovella käytävästä ja miksi välillä istuttiin selkä alttarille päin. Kaisa-piian opastuksella-2522Välillä taivuteltiin päitä kohti kattoa, kun Kaisa-piika kertoi kirkon maalauksista. Kaisa-piialta eivät tarinat loppuneet. Käytiin vielä sakastissakin katsomassa vanhoja kirkkotavaroita. Kuultiin häpeäpenkistä ja kirkkorangaistuksista. Sitten olikin aika vilkutella mainiolle oppaallemme ja jatkaa matkaa.   Kaisa-piian opastuksella-2533

Kirkosta kirkkoon

Petäjävesi-2607

Kun Keuruun kirkosta lähdettiin, niin kohta jo oltiin taas kirkossa – Petäjäveden vanhassa kirkossa. Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1994 päässyt kirkko oli mykistävä. Ennen kirkkoon menoa nautittiin retkikahvit. Olimme täyttäneet termoskannut kahvilla Keuruulla ja pikkuleivät olivat mukana omasta takaa. Eihän martat nyt iltapäiväkahveja jätä väliin. Kirkko on rakennettu 1760-luvulla. Petäjävesi-2580Viime vuonna kirkko täytti 250 vuotta. Kirkossa oppaan tarinoita kuunnellessa ei voinut olla ihailematta rakentajien taitavuutta. Seiniltä ja katosta löytyi rakentajien nimikirjaimia ja puumerkkejä sekä alttarin alta matkamiehen suojeluspyhimyksen Pyhän Kristoforoksen puinen veistos. Kirkko-opas oli täälläkin asiansa osaava, joka kertoi selkeästi kirkon historiasta. Matka jatkui…..

Yökylässä Jyväskylässä

Jyväskylässä majoituttiin Cumulus-hotelliin kaupungin keskustassa. Hotellissa tehtiin huoneremonttia, mutta se ei yhtään häirinnyt. Jos ei olisi asiasta tiennyt, sitä ei vierailun aikana olisi huomannut lainkaan. Remonttia tehdään kerros kerrallaan. Huoneet olivat viihtyisät. Iloinen puheensorina täytti hotellin ravintolan marttojen nauttiessa illallista. Ruokailun jälkeen ehti tekemään vielä tuttavuutta kaupungin kanssa. Jyväskylä-2627Jyväskylän kuuluisalle harjulle pääsi kipuamaan Neron portaita pitkin. Harjulta avautuikin hieno näköala kaupunkiin. Ehdinpä vielä kurkistamaan Toivolan vanhalle pihalle. Piha oli jo hiljentynyt, mutta hiljaisenakin oli mielenkiintoisen tuntuinen. Sinne täytyy mennä joskus uudelleenkin.

Mänttä teki vaikutuksen

Serlachius-museo Gösta-2673

Seuraavana päivänä suunnattiin Mänttään. Loistava opas Serlachius museo Göstassa kertoi museon taideteoksista. Uudessa paviljongissa tutustuimme ”Toisten taidetta”- näyttelyyn ja Joenniemen kartanon puolella ”Malli ja hullu kuvailija”- näyttelyyn. Niin ja nähtiinhän me myös tuo kuuluisa Monet`n maalaus. Se oli sijoitettu pimennettyyn huoneeseen lasiseinän taakse.  Pienihän se oli, mutta niin kuuluisa.  Serlachius-museo Gösta-2663Itse kyllä mietin, että monet meidän kultakauden taiteilijoiden töistä antsaitsivat yhtä suuren huomion kuin tuo Monet`n maalaus. Niin valtavan upeita maalauksia siellä oli kaikilta tunnetuilta taiteilijoiltamme. Aikaa jäi myös ostoksiin Göstan monipuolisessa museokaupassa. Ryhmä yllätti matkanjohtajan ja ojensi kauniin ”Paperiperkele” – kirjan kiitoksesi matkajärjestelyistä. Ihana yllätys, joka vei ihan sanattomaksi puheliaankin ihmisen. Kiitos ja kumarrus!

Mäntän Klubi-2708Perinteinen Mäntän klubi marttojen lounaspaikkana

Martat nauttivat lounaan perinteikkäässä Mäntän Klubissa. Alkupalat ja keitto sekä jälkiruoka olivat tarjolla noutopöydässä, mutta pääruoka tarjoiltiin pöytiin. Herkullinen ruoka oli täälläkin. Mäntän Klubikaan ei ole vielä koskaan tuottanut pettymystä. Mäntän Klubi-2711Kiitos Iris Mäkinen! Loistavaa työtä Mäntän Klubilla. Ruokailun jälkeen jaksoi taas jatkaa tutustumisia Mäntän upeisiin kohteisiin. Kohti Mäntän kirkkoa.

Hannes Autereen puuveistokset Mäntän kirkossaMäntän kirkko-2744

Mäntän kirkossa on 35 Hannes Autereen veistämää puuveistosta. Jo taidemuseosta tuttu opas Lauri Vuohelainen esitteli kirkon ja kertoi raamatun tarinoin puuveistoksista. Eikä olisi Mäntässä kirkkoakaan ilman Serlachiusta. Suosittelen käyntiä…..

Draamakierros Gustafissa-2801Sihteeri Solveig Markkasella oli tiukat kriteerit

Kirkosta kävelimme Serlachius- museo Gustafiin. Siirryimme muutamia vuosikymmeniä ajassa taaksepäin vuoteen 1951. Kohtasimme asemastaan ylpeän ja arvostaan tietoisen sihteeri Solveig Markkasen. Meidän ryhmä yritti yhtiöön töihin, mutta menestys ei kovin kehuttava ollut. Draamakierros Gustafissa-2793
– No, mutta onko rouva menossa tukkikämpälle, kun on pukenut farkut jalkaan? tenttasi Solveig vierailijalta. Solveigilla oli itsellä saumasukat tarkasti ojennuksessa.

 

saumasukat-2813Kun selvisi, että joku osasi tehdä ruokaa, niin hänelle avautui työpaikka yhtiön insinöörin emännöitsijänä. Konttorin puolella piti osata ruotsia ja tarjoilijat testattiin laittamalla pimeään komeroon. Kyllä me nauroimme vedet silmissä. Kierroksen lopuksi pääsimme vielä kokeilemaan paperin valmistusta. Kivaa oli.

paperin valmistus-2837Draamaopastuksen lisäksi tutustuimme ”Paperiperkele”- näyttelyyn. Näyttelyssä tuodaan draaman keinoin esille Serlachius yhtiön synty. Näyttelyyn mennessä kukin saa omat kuulokkeet ja pienen laitteen. Laitteesta kuuluu näyttelijöiden elävä esitys. Aivan kuin teatterissa olisi.

Paperiperkele-2855 Paperiperkele-2863

Pullakahvit ja ostoksia

Ennen kotimatkaa nautimme vielä maukkaat pullakahvit Gustafissa ja mahdollisuus oli myös ostoksiin Gustafin museokaupassa. Yhteiskuva Gustafin portailla klik, klik ja sitten bussiin.

Yllätyskäynti viinitilalla Rönnvikin viinitila-2899

Yllätyksenä matkustajille poikkesimme vielä Pälkäneellä Rönnvikin viinitilalla. Viinitilan ravintolassa sai maistella vuoden tilaviiniksi tänä vuonna valittua Rönnvikin makeaa jälkiruokaviiniä, josta löytyi myös seurustelujuomaksi sopiva vähemmän sokeria sisältävä viini. Tilan puodissa oli tarjolla suuri valikoima tilan viinejä.

Kaikki kiva loppuu aikanaan ja niin meidänkin hieno matka oli enää pientä kotimatkaa vaille valmis. – Olipas upea matka, totesi jokainen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *