Leivotaan, leivotaan…ruisleipäkurssi Varpulan tilalla

Ruislepäkurssi-2708

Kuulun Mäntsälän Marttoihin ja jäsenistön toive oli ollut jo pitkään oppia tekemään oikeaa ruisleipää. Niinpä rupesin selvittelemään asiaa ja löysin Varpulan tilan Sipoossa. Ei siis kovinkaan kaukana Mäntsälästä. Rantasen Riitta järjestää mm. ruisleipäkursseja – niitä on sekä kaikille avoimia eli kursseille voi ilmoittautua ihan kuka vaan – sinä ja minä – että ryhmille tilauksesta. Me tilasimme ihan oman kurssin huhtikuun alkuun. Kurssille voi osallistua korkeintaan 20 henkeä yhtä aikaa. Enempää ei tupaan mahdu leipomaan.

Ruislepäkurssi-2692

Kauniina huhtikuisena iltana löysimme itsemme sitten Varpulan tilalta – vanhasta pohjalaistalosta opettelemassa ruisleivän tekoa. Riitta otti meidän halausten kera vastaan. – Tervetuloa! Asetuimme taloksi ja Riitta kertoi ensin talosta. Miten vanha pohjalaistalo on löytänyt tiensä Sipooseen. Se onkin ihan oma tarinansa, mutta usealla rekalla osittain luhistunut talo kuljetettiin uudelle kotipaikalle – keskelle Sipoon avaria peltoja.

Ruislepäkurssi-2706

Koska meitä oli 20, niin ryhmä oli pakko jakaa puoliksi. Pitkän pöydän ääreen mahtuisi juuri sen verran leipojia yhtä aikaa. Ennen kuin päästään pyörittelemään leipiä, täytyy tehdä taikina. Koska ruisleipätaikina vaatii muutaman päivän etukäteisvalmistelua, niin Riitta oli aloitanut taikina tekemisen jo maanantaina. Me olimme kurssilla keskiviikkona.

Ruislepakurssi-2726

Ensimmäisenä päivänä veteen sekoitetaan juuri ja muutama desi jauhoja, jotta saadaan vellimäinen seos. Toisena päivänä lisätään suola ja lisää jauhoja. Nyt taikinan pitäisi olla löysähköä. Jätetään vielä muhimaan vuorokaudeksi. Taikinaa voi sekoitella muutaman kerran vuorokauden aikana. Kolmantena päivänä tehdään sitten taikina valmiiksi. Lisätään jauhoja härkimellä…niin sellaisella männystä tehdyllä sekoittimella, jossa on monta väkästä. Ruislepakurssi-2734

Lopuksi on otettava kädet käyttöön ja sekoitettava taikina valmiiksi. Sitten vielä leivinliinan alle nousemaan 30 minuutiksi. Sen jälkeen pääseekin sitten leipomaan…..

Me saimme molemmat ryhmät omat taikina-astiat ja teimme taikinat loppuun. Koska taikinasta piti saada monta leipää, niin aika isot olivat astiat ja taikinan teko vaati voimia, mutta yhteispelillä se sujui. Taikinat valmistuivat. Nousemista odotellessa ehdittiin käydä tervehtimässä tilan lampaita ja ehdittiin me kahvitellakin ja nauttia tuoretta Riitan leipomaan ruisleipää. Voi kuin hyvää….saatiin me kropsuakin….mitäkö se on? Pannukakkua, jossa oli venhäjauhojen lisäksi käytetty ohrajauhoja.

Ruislepäkurssi-2781

Sitten siihen kurssin kohokohtaan – leipomaan oma ruisleipä. Riitta näytti miten taikinan palasta taputellaan ruisleipä – sellainen reikäleipä. Kannattaa painella taikina noin kahden sentin paksuiseksi ja sitten tehdään keskelle reikä. Reikähän voi olla neliö, piparkakun tai sydämen muotoinen. Leivän pinnan voi koristella miten haluaa. Pöydälle nostettiin iso korillinen muotteja, joilla kuvioita voi painella. Oikea lehmän sarvikin oli joukossa. Sillä saisi tehtyä hyvin reikäleivän reiän – aivan kuin ennen vanhaan on tehty.

Ruislepäkurssi-2773

Kaikki pyörittelivät ja muotoilivat ja koristelivat, jonka jälkeen leipä nopeasti liinan alle odottamaan uuniin pääsyä. Osa leivistä paistettiin leivinuunissa ja osa sähköuunissa. Molemmissa paisto sujui hyvin ja ihana ruisleivän tuoksu levisi tupaan. Niin ja ne pienet reikäleivän reiät syötiin kyllä ihan heti voin kera. Aah…ihanaa. Ihan itse leivottua.

Odotellessa leipien paistumista, käytiin vielä läpi valmistusohje. Sellaisen me jokainen saimme mukaamme kuten myös nokareen ruisleivän juurta. Näin päästään itsekin kotona ruisleipiä leipomaan.

Ruislepakurssi-2791

Lämpimät leivät paperipussisa, valmistuohje ja ruisleivän juuri kassissa suuntasimme sitten kotiinpäin. Hauskaa oli ja nyt sitten osaamme leipoa ruisleipää…..Kiitos Riitan oppien.

Kurssilaisten kommetteja:  ”Oli tosi mielenkiintoinen kurssi. Koko perhe maisteli ruisleipää ja Pääsiäiseksi jo aion ekan taikinan tehdä.”  ”ja hyvää leipää tuli!” ”No pääsiäisenä minäkin aattelin tarjota itse tehtyä ruisleipää kurssin innoittamana.”

Ruislepäkurssi-2751

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *