Mäntsälän kartanokierros yhdessä Mäntsälän Yrittäjänaisten kanssa

Aurinkoisena toukokuisena lauantaipäivänä kokoontui 35 innokasta kartanoista ja kartanokierroksesta kiinnostunutta henkilöä Mäntsälän linja-autoasemalle. Itse olin yllättynyt, että kierrokselle osallistui niin monta vieraspaikkakuntalaista…. iloinen yllätys.

Mäntsälän Yrittäjänaiset olivat päättäneet jo talvella järjestää jäsenilleen virkistykseksi kartanokierroksen, mutta kierrokselle päätettiin ottaa mukaan myös muita halukkaita.

Ensimmäinen kohde Hirvihaaran kartano

Ryhmämme suuntasi ensin kohti Hirvihaaran kartanoa, jossa valmistauduttiin iltapäivällä oleviin häihin, mutta me pääsimme hyvin käymään myös kartanossa sisällä ja jopa muutamaan huoneeseen tutustuminen onnistui. Ystävällinen henkilökunta avasi ovia myös Ruusutalossa oleviin huoneisiin. Kävimme pienessä automuseossa ja ihmettelimme upeita vanhoja autoja. Aurinko paistoi ja suihkulähde pulppusi.

Sälinkään kartanossa ruokailtiin ja ihmeteltiin torppien nimiä

Sitten olikin jo aika ruokailla. Sälinkään kartanon noutopöytä näytti ja myös maistui herkulliselta. Moni löysi ruokapaikan myös ulkoterassilta. Kaunis sää hemmotteli edelleen. Ruuan päälle nautimme vielä kahvin leivonnaisen kera.

Ennen bussiin menoa kävimme Torppari-muistomerkillä ja osanottajat kuulivat tarinoita torppien nimistä. Miten sai Dalmatia niminen torppa nimensä tai miksi Svarthavet torppaa sanottiin Varttihaaviksi…..

 

Torpparimuistomerkissä on yli 120 torpan nimet hakattu kiviin.

Saaren kartano ja Avoimet ovet

Seuraava kohteemme olikin sitten Keski-Uudenmaan ammattiopisto Saaren kartano ja jälleen olin Avoimet ovet-tapahtumassa.

Kierrettiin ryhmän kanssa kartanossa ja kierrokselle osallistuvat pääsivät myös tutustumaan alueeseen ja alueella oleviin näyttelyihin omin päin.

Olin suunnitellut ohjelman siten, että matkustajille jäi tunnin verran omaa aikaa. Moni näytti ehtivän tekemään myös kesäkukkaostoksia, sillä Saarelta lähtiessämme auton tavaratila täyttyi värikkäistä kukkakasseista.

Ostospaikka Kotipiiri

Kävimme myös ostoksilla lähellä Saaren kartanoa sijaitsevassa Kotipiirissä. Joku ehti nauttimaan jäätelöä ja virvoketta yläkerran Wintissä. Täältäkin lähdimme ostoskassien kera. Myynnissä oli kauniita kesäkukkia ja vihannestaimia. Kauppa kävi.

Kirkonmäen kautta Alikartanoon

Nyt oli aika suunnata bussin nokka takaisin kohti kirkonkylää. Matkalla kerroin Kartanomatkoista ja miten kaikki oikeastaan alkoi. Matkan varrella kerroin miksi Mäntsälästä löytyy Aaltosentie ja miten Wäinö Aaltonen liittyy Mäntsälään.

Kirkonmäellä esiteltiin siellä olevat historialliset rakennukset ja kerrottiin hiukan kirkostakin ja Kirvun museosta.

Ainutlaatuinen Alikartano

Alikartanoon pääsimme vielä auringon saattelemina, mutta uhkaavia mustia pilviä taivaalle oli kerääntynyt… ja niinpa sitten vierailumme aikana rupesi ukkonen jyrähtelemään ja taivaalta vesipisaroita satelemaan.

Puolet ryhmästä kävi ensin tutustumassa kartanoon ja toinen puoli meni kahville. Isot korvapuustit odottivat pöydissä ja kahvin tuoksu täytti kahvilan. Museokahvila Hedda Noorassa kerroin rakennuksen historiaa ja neuvokkaasta Hedvig Eleonoorasta, jonka mukaan kahvila on nimetty.

Kartanossa opas kertoi ratsumestari Wredestä ja miten kartano sai alkunsa. Kierroksen aikana tutustuttiin myös Nordenskilöd-suvun sukupuuhun entisessä piian kamarissa, nähtiin kullantekouuni ja tutkimusmatkailija Adolf Erik Nordenskilödin matka-arkku. Kartanohan oli hänen lapsuus- ja nuoruusaikojen koti. Aiukuisena hän vieraili kartanossa juhlittuna sankarina onnistuneen Koillisväylän purjehduksen jälkeen.

Tarinaa Ylikartanosta

Kun kaikki olivat nauttineet kahvit ja molemmat ryhmät olivat myös kierroksen Alikartanossa tehneet, niin oli aika palata kirkonkylälle, mutta bussissa oli aikaa kertoa vielä hiukan Ylikartanosta, josta olin kertonut myös tulomatkalla.

Ylikartanon historia extrana

Kartano on yksityisomistuksessa, mutta kartanolla on mielenkiintoinen historia, joten kyllähän siitä kannattaa kertoa ja kartanon historia myös kierrokselle osallistuvia kiinnostaa. Silloin, kun opas ei ole mukana Alikartanossa (ja harvemmin on, koska Alikartanossa on oma opas ja useimmiten ryhmä käy ilman varsinaista kartanokierrosopasta kartanossa), ryhmältä jää Ylikartanon historia kuulematta. Mutta koska olin tämän ryhmän mukana koko päivän, oli minulla mahdollisuus myös Ylikartanon historiasta kertoa.

Emil Aaltosen aika Ylikartanossa

Kartanon omistajana on ollut kenkätehtailija Emil Aaltonen, joka kartanon hankki 1917. Emil Aaltonen kehitti Ylikartanoa tehokkaaksi suurtilaksi. Hän hankki kartanoon uusimpia koneita ja seurasi alan kehitystä ja oli itse hyvin kiinnostunut maanviljelystä. Hänelle oli tärkeää, että eläimiä kohdeltiin hyvin. Emil Aaltosen ajasta Ylikartanossa kertoo Tampereella olevan Emil Aaltosen museon julkaisema kirja ”Ylikartano Emil Aaltonen suurmaatalouden harjoittajana 1917-1949”. Emil Aaltosen museossa on 19.12.2010 asti asiasta näyttely.

Sodat vaikuttivat paljon Ylikartanon historiaan ja sotien jälkeen Emil Aaltonen myi mm. vapaaehtoisin kaupoin kartanosta tiloja Mäntsälään tulleille siirtokarjalaisille. Kartanon maista sai 142 Kirvusta ja Koivistolta tullutta karjalaisperhettä uuden alun elämälleen. Ylikartanon pinta-ala supistui 248 ha:iin.

Kierros päättyi linja-autoasemalle

Näin oli päivä kulunut ja bussi pysähtyi linja-autoasemalle. Toivottelin hyvät viikonloput ja kiitin kuljettajaa turvallisesta kuljetuksesta. Uskoisin osallistujien olleen tyytyväisiä päivän antiin. Näin ainakin moni vakuutteli ja kiitteli bussista poistuessaan.