Martat kesäretkellä Loviisassa, Itä-Uudellamaalla ja Anjalan kartanossa

Olen suunnitellut jo useampana vuotena Mäntsälän Martoille kesäretken. Tänä vuonna olimme valinneet kohteeksi Loviisan ja mielenkiintoisia kartanoita ja muita koheita Itäiseltä Uudeltamaalta. Kävimme hiukan Kymenlaaksonkin puolella, kun vierailimme Anjalan kartanossa.

Riemumaisterin talossa

Kesäkuisena aamuna suuntasimme ensin Loviisaan Riemumaisterin taloon, jossa talon isäntä otti meidät vastaan 1700-luvun sotilaan pukuun pukeutuneena.

Kuulimme talon historiasta ja nautimme herkullista Kuningattaren kaakkua – kuningatteren kaupungissa, kun olimme. Loviisahan on saanut nimensä Ruotsin kuninkaan puolison mukaan.

Käynti Bongan Linnassa – Riitta Nelimarkan upeaa taidetta

Loviisassa kävimme myös Bongan Linnassa, jossa tutustuimme Riitta Nelimarkan upeaan taiteeseen. Loviisan historiaan ja nykypäivään tutustuimme opastetulla kiertoajelulla. Sibelius-viikko oli alkamassa ja kirkossa pääsimme kuuntelemaan iltakonsertin esiintyjien harjoittelua. Oli hienoa istua kirkon penkissä ja nauttia kauniista musiikista.


Rutumin kartano ja sydämellinen vastaanotto

Päivä oli mennyt yli puolen välin ja oli aika suunnata ruokailemaan Lapinjärvelle Rutumin kartanoon. Meidät otettiin sydämellisesti vastaan ja kuulimme mielenkiintoisen esityksen kartanon vaiherikkaasta historiasta.

Herkullista ruokaa

Ruoka oli herkullista ja sitä oli yllin kyllin. Mikäpä oli nauttia hyvästä ruuasta kartanon upeissa saleissa. Rutumin kartano ihastutti. Tässä kohteessa oli niin paljon katseltavaa ja ihasteltavaa, että ryhmää oli hoputettava jatkamaan jo seuraavaan kohteeseen.

Anjalan kartano

Seuraavakin kohde oli kartano. Suuntasimme Anjalan kartanoon, jolla on myös oma mielenkiintoinen historiansa. Kuulimme Anjalanliitosta ja Matilda Wredestä, joka teki kutsumustyötään vankien parissa. Opastetulla kierroksella näimme monta vankien Matildalle valmistamaa huonekalua.
Löytyipä kartanosta eräästä huoneesta kirjoituslipasto, jonka äärellä kirjoittaminen onnistui vain seisaaltaan. Pelipöydältä löytyi pikkiriikkiset käsinmaalatut pelikortit.

Oppaat olivat hyviä ja kaiken kruunasi oppaiden pukeutuminen tyyliin sopien. Tähän kartanoon kannattaa tutustua! Kartanomatkojen valikoimista löytyy useampi valmis retki, jossa Anjalan kartano on mukana vierailukohteena.

Kohti Tallaa – puukenkien taitajaa

Sitten olikin jo aika kääntää bussin nokka kohti kotimaisemia. Kotimatka suuntautui Myrskylän kautta, jossa tutustuimme yritykseen nimeltä Talla.

Yritys valmistaa puusta mm. puukenkiä ja pesäpallomailoja. Puukenkiä viedään Japaniin asti. Moni lähtikin mukanaan kengät tai maila, joten Mäntsälässä taidetaan nykyisin pelata paljon pesäpalloa……

Taidekahvila Terehtööri

 

Kodikas Taidekahvila Terehtööri – suussasulavia pusuja….

Askolassa pysähdyimme kahvilla aina niin kodikkaassa Taidekahvila Terehtöörissä, jossa paikan sielu Marja Heikkilä leipoo kaiken tarjottavan itse. Tarjolla olleet pusut veivät kielen mennessään. Uskomattoman herkullisia.

Kahvinjuonnin lomassa voi katsella myös taidetta. Paikassa on kesäkuukausina vaihtuvia taidenäyttelyitä. Piha-aitassa voi tehdä hyviä ostoksia Askolan käsityötaitajien myyntinäyttelyssä.

Ja matkustajat kiittivät…..

Ja niin oli aika palata kotiin monta kokemusta rikkaampana. Ryhmä oli oikein tyytyväinen matkapäiväänsä.

Mitäpä keksimme ensi vuodeksi? No eihän kohteet Suomesta lopu.