Matkailua Lohjalla ja Länsi-Uudellamaalla

Oli aika lähteä tutustumaan Lohjan seutuun ja kuulema kovin kauniiseen Tenholan kirkkoon.

Uusia maisemia

Erinomaisen oppaani kanssa ajelimme Lohjan järven rantamaisemiin, sillä hän halusi näyttää minulle Lohjan kauniimpaa puolta. Olin yllättynyt, sillä en ollut lainkaan osannut kuvitella, että Lohjalta löytyisi kauniita rantamaisemia, vaikka onhan kaupunki järven rannalla, mutta…. kun aina on vain kierrellyt keskustassa ja kirkon ympäristössä.

Ajelimme kaunista rantatietä pitkin kohti Ojamon kartanoa.

Ojamon kartano ja rautakaivos

 

Ojamon kartano on ollut jo muutaman vuoden avoinna yleisölle ja kohde on ollut avautumisestaan lähtien Kartanomatkojen tuotannossa. Kävin siellä heti ensimmäisenä aukiolovuotena, mutta nyt oli syytä päivittää omat tiedot ja saada ajankohtaisia kuvia.

Kartanoa on ehostettu ja parhaillaankin tehtiiin ulkokunnostustöitä. On tapahtunut kehitystä. Kartanon pihalla on nähtävissä vanhan rautakaivoksen aukko. On se vaan ollut kovaa työtä silloin aikanaan, kun rautaa on täältä kaivettu. Monta yrittäjää on kaivoksessa ollut. Kaivostoiminta oli melkoisen hankalaa ainakin mitä on uskomista Ojamon historiaa lukiessa.

Pienen polun päästä löytyy hautapaikkakin, jossa lepää eräs kartanon omistajista. Tyyliltään kartano on venäläistä empireä.
Yllätyskäynti Arvid Järnefeltin talossa

Moni varmaan tietää, että varatuomari, kirjailija Arvid Järnefelt asui pitkäään Lohjalla viljellen maata ja viettäen mahdollisimman luonnonmukaista elämää. Ensimmäisenä paikkakunnalle oli muuttanut Arvidin äiti Elisaberth Järnefelt. He olivat tolstoilaisuuden kannattajia ja levittivät aatetta täällä Suomessa mm. kääntäen venäläistä kirjallisuutta suomeksi. Tarvaspäässä on vielä elokuun ajan nähtävillä näyttely Maaemon lapset, jossa tätä aatetta esitellään kulttuurihistoriallisena ilmiönä.

Lohjalla on nähtävillä Arvid Järnefeltin patsas, mutta minulle oli yllätys, kun oppaani ehdotti, että kävisimme tervehtimässä Arvid Järnefeltin tyttärentytärtä, joka talossa asuu.

Kyseessä on yksityiskoti, joten valitettavasti en voi tarjota tätä vierailukohteeksi, mutta voin luvata mielenkiintoista tarinaa Arvid Järnefeltistä oppaan kertomana.

Voi kuinka ystävällisesti talon omistaja otti meidät vastaan ja esitteli kotiaan. Istahdin samaan keinutuoliin, jossa Arvid Järnefeltilläkin oli tapana istua. Niinpä enpä olisi uskonut.

Olin ostanut muutama kuukausi sitten kirpputorilta Arvid Järnefeltin kirjoittaman kirjan Vanhempieni tarina, mutta, että pääsisin kurkistamaan hänen kotitaloonsa…. sitä en arvannut.

Kävin minä Ishavenillakin...

Piipahdettiin tutustumassa Ishavet yrityksen käsityöpajaan, jossa on samassa myymälä. Kohde sijaitsee kalkkitehtaan vanhassa päärakennuksessa. Käsinpainettuja kankaita, tyynyliinoja, pyykkipusseja ja paljon muutakin mukavaa. Varsinkin martta- tms. ryhmille oikein kiva paikka.

Kaunis Tenholan kirkko

Ajelimme Tenholan kirkkoon, joka on tosiaan kaunis vanha kivikirkko. Ikää kirkolla on lähes 700 vuottta. Kirkossa on erikoista kuvitetut pylväät. Kirkon seiniltä löytyy myös suuri joukko eri aatelissukujen hautajaisvaakunoita. Hieno kohde. Kannattaa poiketa.

Mellangård – hunajatila

Lähellä kirkkoa sijaitsee hunajatila Mellangård, jossa pääsee vaikkapa mehiläispesille, mutta ainakin pääsee hunajaostoksille. Paikan isäntä kertoo jouhevalla tavalla mehiläisten kasvatuksesta ja hunajanvalmistuksesta. Ostin hunajapurkin ja hyvää on.

Rejböle gård

Kävimme tutustumassa Rejbölen tilaan, jossa matkailijat voivat tutustua tilan ylämaan karjaan, lampaisiin, kanoihin jne. siis aitoon maalaiselämään. Tilan puodissa on myynnissä itse valmistettuja kangas- ja lampaannahkatuotteita.

Martin piha – mukava ruokapaikka

Martin pihalla ryhmillä on mahdollisuus ruokailla. Viihtyisä ruokailu järjestetään vanhassa päärakennuksessa. PIhapiiri on tunnelmallinen ja luonto on lähellä. Seiniltä löytyy vanhoja valokuvia tilan entisistä asukkaista. Kodinomaista.Täältä löytyy myös savusaunakin.

 

Monipuolinen Koivulan kartano

Päivän viimeisenä kohteena oli Koivulan kartano, jossa tosin kävimme jo aamusta, mutta silloin pääsimme vain Sepän pajaan, joka ei sekään ollut hullumpi vierailu. Tapaamissähköpostini ei ollut valitettavasti löytänyt kohteeseen ajoissa ja meitä ei osattu odottaa aamusta, mutta onnistuihan vierailu sitten näin kotimatkallakin.

Ensin jätin oppaani Lohjalle ja jatkoin itse Koivulaan, jonne löytää helposti Lohjan ABC-huoltamon kylttejä seuraten.

Koivulassa oli vietetty onnistunut Latinalainen ilta viikonloppuna. Nyt oli jälkisiivoustyöt käynnissä, mutta olihan meillä aikaa istua ja rupatella sekä nauttia teehetkestä juustotortun kera. Maistuvaa.

Tilauksesta ruokailuja ja paljon muutakin

Tutustuin kohteeseen, joka osoittautui monipuoliseksi paikaksi. Tilalla on mahdollisuus nauttia ruuasta, kahvista, tutustua lampaisiin, joita tilalla on monta sataa! Myynnissä onkin lampaan lihaa sesongin mukaan.

Koivulan kartanossa on myös puoti, jossa on myynnissä paljon lahjatavaraa, käsityötuotteita, koruja jne. Vierailun yhtyedessä pääsee käymään myös siis sepän pajassa ja kuulee tilan tarinaa. Kokouspaikaksikin sopii. Niin ja tietysti juhlia voi järjestää. Majoitustakin löytyy. Päärakennukseen oli juuri valmistunut yläkertaan viehtättäviä omilla mukavuuksilla varustettuja majoitushuoneita. Pihalta löytyy myös kaunis viljamakasiini.

Ensimmäinen Kartanomatkojen ryhmä kävi kartanossa seuraavana lauantaina. Hyvää palautetta sain kohteen monipuolisuudesta. Joten enköhän jotain mukavaa uuttakin tuotetta saa kehitettyä, jossa Koivulan kartano on mukana.