Milavida – helmi Tampereella

Näsinmäellä on ollut jo muutaman vuoden avoinna upea Näsilinnan palatsi – näin voinee rakennusta kutsua. Näsilinnassa toimii Museo Milavida. Vaikka museossa kerrotaan osittain traaginen sukutarina, niin se ei ole esteenä museosta pitämiseen. Näyttelyssä kerrotaan Finlaysonin omistajasuvun von Nottbeckien elämästä 1900-luvun alkuun asti, jolloin suvun viimeiset jäsenet lähtivät Tampereelta. Huoneesta toiseen kävellessä pääsee aistimaan sitä loistokasta ja kansainvälistä elämää, jota perhe vietti. Vuosiin osuu myös kipeitä menetyksiä.

Alun alkaen Peter von Nottbeck osti korkean kallion laelta tontin kodilleen 1800-luvun lopulla. Kallion päältä oli ja on edelleen hieno näköala Näsijärvelle. Rakennuksen suunnitteli arkkitehti Karl August Wrede.

Itse vierailin Milavidassa ja Näsimäellä siihen aikaan, että luonto uinui vielä Ruususen unta, joten voin vain kuvitella kuinka kaunista siellä on kesäaikaan tai kun luonto puhkeaa kukkaan.

Perheeseen oli syntynyt esikoinen 1895 ja kaksi vuotta myöhemmin toinen lapsi. Perheeseen odotettiin kaksosia. Synnytyksen aikaan perhe oleskeli Baden Badenissa. Oma koti oli vasta rakenteilla Tampereella. Perhettä kohtasi suru, kun perheen äiti Olga von Nottbeck kuoli synnytyksessä. Kaksoset jäivät henkiin.  Peteristä tuli neljän lapsen yksinhuoltaja, joista kaksi vastasyntyneitä. Peter von Nottbeck hautasi vaimonsa Lielahden sukuhautaan ja palasi perheensä luokse Pariisiin, jossa perhe odotti oman kodin valmistumista Tampereelle. Nyt perhettä kohtasi toinen suru, kun Peter menehtyi yllättäen umpisuolentulehdukseen.

Kun Milavida valmistui, sinne muuttivat vain neljä orpolasta palveluskuntineen. Toki lapsilla oli tukiverkkonaan myös Peterin sisarukset. Lapset asuivat palatsissa kolme vuotta, syksystä 1899 syksyyn 1902. Kun viimeisetkin von Nottbeckit olivat muuttaneet pois Tampereelta, palatsi myytiin kaupungille 1905. Milavidassa toimi pitkään Hämeen museo. Kansalaissodassa rakennus kärsi pahoja vaurioita. Käytiinhän Tampereella kiivaita taisteluita. Rakennuksessa, jonka kaupunki oli nimetty Näsilinnaksi, toimi Punaisen Ristin sairaala. Vauriot korjattiin ja museotoiminta jatkui aina vuoteen 1998. Jäätiin odottamaan remonttia, joka aloitettiin vihdoin 2013.

Jos ei osallistu opastettuun museokierrokseen, kannattaa museosta lainata kuulokkeet. Silloin voi omaan tahtiin kulkea huoneesta toiseen ja kuunnella suvun tarinaa. Jokaisessa huoneessa on digitaalinen näyttö, josta voit lukea tarkempaa tietoa huoneen esineistä. Näyttely on hienosti rakennettu.

Perusnäyttelyn lisäksi museossa on vaihtuva näyttely, joten on hyvä syy vierailla museossa useammankin kerran.  Rakennuksesta löytyy Cafe Milavida ja ravintola Von Nottbeck. Kannattaa jättää aikaa myös mäellä kävelyyn ja maisemien ihailuun. Aivan lähellä on myös Finlaysonin entinen tehdasalue ja Tallipiha, jossa on pieniä puoteja ja kahvilakin.

Tampereen vierailuun kannattaa ehdottomasti ottaa mukaan ohjelmaan käynnin Milavidassa. Kuten jo aikaisemmin tuli ilmi, rakennus sijaitsee korkealla mäellä, joten on varauduttava kiipeämään joko portaita tai kävellä tien kautta mäelle. Bussiryhmät pääsevät bussin kyydissä rakennuksen pihalle.

Jos olet liikkeellä lasten kanssa, vie lapset mäellä olevan leikkipuistoon, jossa on kaikkea kivaa lapsille. Itse voit istahtaa penkille nauttimaan juuri kokemastasi kulttuurielämyksestä.

Milavida on yksi Kartanomatkojen upeista kulttuurikohteista. Lähde Tmapereelle ryhmäsi kanssa ja pyydä tarjous Kartanomatkoilta.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *