Muistojen kultaa – nuoruuden hurmaa

Hovilan navetta ulkokuva-3117Hurmaava näyttely “Muistojen kultaa – nuoruuden hurmaa” oli tämän kesän (2015) esillä Hovilan kartanon entisessä kunnostetussa navetassa Somerolla. Ilouutinen, että näyttely jatkaa myös ensi vuonna. Näin te, jotka ette sitä vielä nähneet, niin nyt kannattaa laittaa kalentereihin merkintä ensi kesälle.

Näyttely oli varmasti yksi niitä parhaita nostalgianäyttelyitä, joita olen koskaan nähnyt. Ison navetan ylisille oli loihdittu uskomattoman monipuolinen 1950-1960-lukujen maailma.

Muistojen hurmaa kampaamokuvia-3057Näyttelyssä pääsi siirtymään aikakauden tunnelmasta toiseen. Ylisille oli rakennettu kampaamo, luokkahuone, elokuvateatteri, jossa pyöri sen ajan mainosfilmejä. Voi sitä muistojen hurmaa….. Oli bensa-asema kuplavolkkareineen ja oikeine bensatankkeineen.

muistojen-hurmaa-taksiauto-3039

 

 

Oli tanssilava esiintymislavoineen ja soittimineen. Niin ja silmälasitkin oli jätetty tuolille tauolle lähtiessä. Vain soittajat puuttuivat, mutta takahuoneesta löytyi nailonpaita naulakosta. Esillä oli myös ihan oikeita tanssijulisteita ja joku oli tullut polkupyörällä tansseihin. Pyörä oli jätetty aidan viereen. Maitolavakin oli ja ihana kahvila, josta sai ostaa limonaatia ja kahvia.

Muistojen hurmaa kahvila-3113

Muistatko millainen oli sen ajan lastenhuone leluineen? Entä miten vietettiin vapaa-aikaa mökillä? Luokkahuoneesta bongasin Koululainen – lehden. Voi en edes muistanut koko lehteä, vaikka olin silloin 1960-luvulla niin ylpeä, kun sain tilata tuon lehden joku vuosi ihan kotiin omalla nimellä. Ah ja voi!

Muistojen hurmaa Koululainen-lehti-3064

Lastenhuoneessa oli monta tuttua lelua. Oma Aija-nukkekin oli lastenvaunuissa. No eihän se minun ollut, mutta samanlainen. Niitä sai silloin aikanaan keräämällä ahkerasti jätepaperia. No enhän minä paperia ollut kerännyt, mutta joulupukki sellaisen minulle toi viisikymmentäluvulla. Niin ja vasta paljon myöhemmin kuulin, että niitä nukkeja oli annettu ahkerille jätepaperinkerääjille. Muistojen hurmaa nukenvaunut-3054

Samanlaisia ihania nostalgiahurmoksia voi jokainen kokea Muistojen kultaa – nuoruuden hurmaa – näyttelyssä.Muistojen hurmaa kino ja Arja-3097

Näyttely siis jatkaa myös ensi vuonna. Hiukan ehkä on tulossa muutoksia, mutta ei varmasti huonompaan suuntaan. Näyttelyn takana ovat ammatti-ihmiset. Olisin odottanut, että valtakunnallisissa lehdissä olisi kirjoitettu näyttelystä, mutta valitettavasti se ei kovin suurta valtakunnallista näkyvyyttä saanut, mutta hoi kaikki toimittajat, nyt teillä on mahdollisuus korjata erehdys. Alueen lehdissä näyttely oli kyllä noteerattu – onneksi.

Muistojen hurmaa huvipaikka-3087

Hovilan kartanossakin on ollut joka vuosi erikoisnäyttely. Tänä vuonna oli hieno kattausnäyttely. Onko ensi vuonna näyttely tai ei. Sitä en vielä tiedä, mutta, jos siellä näyttely on niin, poiketkaa sielläkin. Kartano on vain sadan metrin päässä navetasta. Tämänvuotinen kattausnäyttely oli upea. Oli Iittalan astiat, Erik Bruunin julisteet ja mm. Aira Samulinin ja Jukka Rintalan kattamat pöydät. Ne Airan iki-ihanat nallet olivat vastustamattomat.

Suunta siis ensi vuonna Somerolle Hovilan kartanoon.

Hovilan kartano ja kattaukset 2015-3017

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *