Murhamysteeri Keravan kartanossa

”Hienostoillallisten karmea päätös: Neljä murhattiin Keravan kartanossa” Näin kirjoitti toimittaja Keski-Uusimaassa 14. huhtikuuta murhamysteeritapahtumasta, jossa minäkin olin mukana.

Niin totta tosiaan. Olimme syöneet hyvän aterian ja seurustelu oli alkamassa, kun tapahtui ensimmäinen murha….

Mutta miten tämä kaikki alkoi ja mikä oli tapahtuman juoni?

Meidät vieraat oli kutsuttu Ritolan kartanoon, jossa isäntäväki Sir Wilhelm ja Lady Anne Manor ovat järjestämässä juhlia vieraansa maailmankuulun etsivän Sherlock Homesin kunniaksi. Elimme vuotta 1895. Vieraaksi oli kutsuttu seurapiirien tärkeimmät henkilöt.

Tämä oli siis ohjelman alkukuvio. Jokainen kutsuttu oli saanut ennen iltaa kutsun, jossa oli kerrottu tilaisuus, sen paikka ja alkamisaika. Posti oli tuonut myös Pelaajan oppaan, josta osallistuja löysi kaiken tarvitsemansa tiedon, jotta pystyi osallistumaan murhamysteeriin.

Mikä on murhamysteeri?

Tämä kerrottiin myös Pelaajaoppaassa. ”Murhamysteeri on juonnellisesti käsikirjoitettu näytelmä, jossa ei ole vuorosanoja, eikä ulkopuolista yleisöä. Jokainen osallistuu esittämällä etukäteen saamanssa hahmoa. Tilaisuuden aikana tapahtuu murha ja jokainen osallistuja yrittää selvittää murhaajan ja motiivin urkkimalla, kiristämällä ym. kepulikonsteilla.”

Jokaisella osallistujalla oma roolihahmo

Illan organisoija oli valinnut jokaiselle roolihahmon. Roolihahmon nimi kerrottiin Pelaajaoppaan kannessa. Itse sain roolin Elli von Bonsdorffina. Oppaassa oli etukäteisohjeita illasta ja ohjelman etenemisestä. Neuvottiin käyttämään annetun hahmon taustatietoja pohjana, mutta osallistujaa kehoitettiin juttelemaan ja urkkimaan tietoja muilta osallistujilta illan aikana. Jos tarvitsi apua, niin aina sai kääntyä illan ohjaajan, tapahtuman käsikirjoittajan Katja Palmun puoleen, joka oli paikalla koko illan ja seurasi sivustalla ohjelman etenemistä.

Mitä tapahtuu ensin?

Tapahtumaan osallistuvat saapuivat hyvissä ajoin Keravan kartanoon, jossa ohjelman käsikirjoittaja ja illan ohjaaja Katja Palmu odotti. Ensin kävimme jokainen vuorollamme ohjaajan juttusilla ja saimme nimikyltin, pelirahaa, rekvisiittaa ja joku mahdollisesti muutakin tarviketta.

Pelirahaa suositeltiin käytettäväksi lahjontaa ja kiristykseen! Niin ja millä se murha sitten tehtäisiiin? Aseella tietysti, mutta tässä tapauksessa aseen virkaa hoiti asekortti, joita Katja jakoi meistä muutamille. Niinpä minäkin Ellin roolissa sellaisen sain, mutta täytyy tunnustaa heti tässä alussa, että en kilttinä ihmisenä löytänyt sille oikein käyttöä illan aikana…. Joten siksi illassa tapahtui vain neljä murhaa, kun minä jätin omani käyttämättä. Niin tai ehkä en vaan osannut heittäytä omaan rooliini tarpeeksi intensiivisesti. No seuraavalla kerralla sitten!

Murhamysteeri alkoi ja heti tapahtui murha

Keravan kartanossa yrittäjänä aloittanut Susanna Eskelinen oli valmistanut meille hyvää ruokaa. Ruokailimme ja Susanna kertoi kartanosta ja toiminnastaan. Etenimme jälkiruokaan ja roolihenkilöt astuivat esiin. Lady Anne Manor osoittautui hyvin teräväkieliseksi ja riitaa haastavaksi, joten eipä ollut ihme, että hän pääsi hengestään ensimmäisenä.

Valot sammuivat ja kun ne syttyivät, niin Lady Anne makasi lattialla raskas kynttiläjalka vierellään. No ei hätää, kun paikalla oli kuuluisa etsivä Sherlock Homes. Hän rupesi tutkimaan rikosta apurinsa tohtori Wassupin kanssa. Siitä se ilta eteni.

Kaikenlaista tapahtui ja illan aikana muitakin murhia. Murhatut osallistujat saivat sitten uusia rooleja Katjalta, jotta kenenkään ei tarvinnut jättää leikkiä kesken. Väillä saimme Katjalta lisäohjeita. Murhamysteerin kesto on n. 2-3 t.

Roolihenkilöt

Pelaajoppaassa on lueteltu iso joukko juhliin kutsuttuja henkilöitä, mutta välttämättä kaikki oppaassa luetellut henkilöt eivät ole paikalla. Jokaisen roolihenkilön yhteydessä on kuvattu muutamalla rivillä millaisesta henkilöstä on kyse. Elli von Bonsdorff oli naapurikartanosta ja hänen olisi pitänyt olla kovin utelias, mutta…. no utelias olin kyllä näkemään mitä murhamysteerissä tapahtuu, mutta roolihenkilöni suhteen en ehkä osannut olla tarpeeksi utelias.

Miten ilta päättyi?

Aika kului ja ilta eteni. Murhia tapahtui ja niitä tutkittiin. Uusia roolihahmoja ilmaantui kartanoon. Osallistujat kauhistelivat tapahtumia, keskustelivat ja pohtivat. Lopulta Katja kutsui kaikki saliin ja todettiin ohjatun osuuden päättyneen.

Saimme täytettäväksi paperit, joissa saimme arvata eri murhien tekijät, saimme myös arvioida kuka roolihenkilö oli ollut vakuuttavin omasta mielestä. Yksi meistä arvasi ensimmäisen murhan tekijän…. enpä taida sitä nyt paljastaa. Kannattaa tilata omalle ryhmälle murhamysteeri ja toteuttaa se omalla tavalla. Hauskaa on varmasti.

Murhamysteeri on tilattavissa 10-80 hengen ryhmille ja tapahtumapaikkana voi olla siis muukin paikka kuin Keravan kartano. Katja Palmun kirjoittamaa murhailtaa on toteutettu jo 60 kertaa eri puolilla maata.

Keravan kartano

Mikä on sitten Keravan kartano? Keravan kaupunki omistaa kartanon ja on vuokrannut sen yksityiselle yrittäjälle eli siellä on aloittanut Susanna Eskelinen, jolla on pitkä kokemus ravintolatoiminnasta. Susannan tarkoitus on avata kartano heti toukokuussa. Tarjolla on päivän lounas ja tilauksesta kartanoa voi vuokrata omiin juhliin. Susanna järjestää tarvittaessa ruuat ja muut tarjottavat.

Vieressä piha-alueella toimii Kervan teatteri ja näytösten väliaikatarjoilut hoidetaan kartanossa. Talvisin teatteri esiintyy kartanossa. Kartanoon tulee myös taidenäyttelyitä.

Niin ja nyt voi sitten tilata vaikkapa Murhamysteerin kartanoon ja viettää mukavan ja mielikuvituksellisen illan Keravan kartanossa.

Kartanossa onnistuu myös ryhmien ruokailut ja kahvitukset. Lupasin käydä myöhemmin kesällä katsomassa miten Susanna on saanut toiminnan käyntiin ja ehkäpä joku Kartanomatkojen ryhmistä voisi kartanossa nauttia lounasta tai viettää kahvihetken kierroksen lomassa.

www.murhamysteeri.fi