Naiset Rantatiellä

Ryhmä aiheesta kiinnostuneita naisia osallistui Kartanomatkojen toteuttamaan kaikille avoimeen Naiset Rantatiellä matkaan puolipilvisenä sunnuntaipäivänä. Sää sopi hyvin retkeilyyn. Ei ollut liian kuuma, vaan ensimmäisessä kohteessamme Ainolassa voi aamusta aistia jo hiukan viileneviä loppukesän ilmoja. Päivä kyllä sitten lämpeni ja auringostakin saimme nauttia.

Ainola oli Jean Sibeliukselle rauhan tyyssija

Ainolassa jakauduimme kahteen ryhmään. Tutustuimme Ainolan sisätiloihin kohteen oman oppaan johdolla ja paikallisoppaan kanssa kiersimme Ainolan puutarhassa. Poikkesimme Sibeliusten haudalla ja kurkistimme Aino Sibeliuksen suunnittelemaan saunaan. Aino oli kehittänyt nerokkaan ”vesijohdon”, jolla vesi saatiin valumaan näppärästi saunassa oleviin vesipaljuihin ja lopulta Jean Sibeliuksen kylpyammeeseen.

Sisällä kuulimme kuinka Ainola oli ollut Jean Sibeliukselle mieleinen paikka ja hänen säveltäessään muiden oli oltava aivan hiljaa. Ainolan salissa on hieno flyygeli, mutta yllättävää oli, että Jean Sibelius ei itse sillä soittanut, vaan Aino opetti flyygelillä tyttäriä soittamaan säveltäjämestarin ollessa poissa. Opas kertoi myös, että Ainolassa oleva vihreä takka esiintyi Sibeliukselle F-duurissa. Hänelle kaikki värit soivat eri sävelajissa.

Puutarha oli Aino Sibeliuksen henkireikä

Aino piti puutarhan hoidosta ja vaihtoi paljon ajatuksia asiasta ystäviensä kanssa. Ainolan puutarhasta saatiin ruokaa perheen pöytään. Puutarhassa kasvatettiin marjat ja vihannekset. Puutarhan sato säilöttiin tarkasti talven varalle. Omenat käärittiin paperiin ja nautittiin talven aikana. Aino oli taitava säilöjä ja tarkka emäntä. Ainon apuna oli kaksi uskollista apulaista, jotka hoitivat keittiörutiinien pyörittämisen ja näin Ainolla oli aikaa paneutua puutarhaan ja tyttärien kotiopetukseen. Aino antoi miehelleen rauhan keskittyä säveltämiseen, johon Jean Sibeliuksella oli suuri lahja kuten Aino asian ilmaisi.

Pekka Halonen valitsi itse talon paikan

Ainolasta suuntasimme Halosenniemeen, jossa tutustuimme ensin rakennukseen. Kuulimme miten Pekka Halonen oli hiihtolenkillä löytänyt niemen ja rupesi hieromaan maanomistajan kanssa kauppoja. Kaupat syntyivät, vaikka maanomistaja ei ihan ymmärtänyt, että joku halusi rakentaa talon niemennokkaan. Hirret tuotiin Pekka Halosen kotiseudulta Lapinlahdelta. Kuljetus junalla Järvenpään asemalle ja sieltä jäätä pitkin niemeen oli aikanaan melkoinen operaatio.

Opastuksen jälkeen kiersimme tutustumassa Halosenniemessä olevaan ”Pystymestän Pekka” – näyttelyyn.

Maija ja Pekka Halosellakin oli iso puutarha


Oppaan johdolla tutustuimme täälläkin puutarhaan. Tallella oli edelleen Pekka Halosen ja Juhani Ahon rakentamat tiilipolut. Ihmettelimme keltaisia unikkoja, violettien kukkien loistetta ja vihannesmaata. Puutarhassa oli Maija Halonen kasvattanut päärynöitäkin. Myös täällä puutarha antoi suuren avun perheen ruokapöytään. Myös lapset osallistuivat puutarhan hoitoon. Halosilla he joutuivat myös olemaan isänsä malleina.

Ruokapöytä kutsui

Nyt oli jo aika ajella kohti Onnelaa, jossa nautimme noutopöydän antimista. Ruokailun jälkeen kävimme tutustumassa vanhaan Impivaaran rakennukseen, jossa Eino Leinokin aikanaan asusti oleskellessaan Rantatiellä. Nykyisin Impivaara on kokous- ja juhlakäytössä, joten aina ryhmät eivät pääse sisällä rakennuksessa käymään. Onnelaankiin liittyy naistarina ja tämäkin tarina tuli meille nyt tutuksi.

Extrakäynnit: Erkkola ja Aleksis Kiven kuolinmökki

Ajoimme pitkin Rantatietä ja päätimme poiketa Erkkolan pihassa ja samalla kävelimme myös Aleksis Kiven kuolinmökin edustalle. Opas kertoi Erkon onnettomista kihlauksista ja Aleksis Kiven viimeisistä elinkuukauksista veljensä luona Tuusulassa. Jos oli Kiven elämän loppuaika surullista, niin ei veljenkään ja hänen vaimonsa elämä onnellisesti päättynyt, kun joutuivat murhamiehen uhreiksi.

 

Lottamuseoon sisältyy tuhansien naisten tarinat

Matkaan sisältyy myös tutustuminen Lottamuseoon. Tämäkin kohde on aikanaan nähnyt monenlaista elämää. Nykyinen rakennus ei tosin ole se alkuperäinen, koska se paloi. Nykyinen on rakennettu entisesestä mallia ottaen.

Meille oli varattu draamallinen opastus Lempi Hoppanian ilmanvalvontakurssi tuleville lotille. Nyt, kun sen kokonaan koin, niin ehkä tähän pakettiin taidan vaihtaa tavallisen opastuksen, jolloin osallistujat kuulevat monipuolisemmin Lotta Svärd järjestöstä. Draamallisella kierroksella se nimittäin jää lähes kokonaan pois. Toki mukana oleva paikallisopas tästäkin kertoo, mutta hän ei ehdi aiheeseen niin syvällisesti perehtyä. Rantatiellä on niin paljon kerrottavaa.

Hyvää palautetta

Saamani palautteen perusteella voin matkaa hyvin suositella, sillä osallistujat pitivät kokemastaan. Vain tuo Lottamuseon draamallinen opastus jakoi mielipiteitä. Siitä pidettiin, mutta se sai myös muutamilta kriittistä palautetta. Draamallista opastusta on syytä ainakin lyhentää ja jos mahdollista ottaa mukaan myös Lotta Svärd järjestön historiaa. Sitä tietoa joku olisi kaivannut. Kaikki antoivat kierrokselle arvosanaksi joko kiitettävä tai hyvä. Tästä olen erittäin tyytyväinen, mutta ei niin hyvää, että ei voisi kehittää vielä parempaa….. Matkustajien antama palaute on yrittäjälle erittäin tärkeää, jotta pystyn tarjoamaan sellasita palvelua ja sellaisia matkoja, jotka vastaavat matkustajien toiveita.

On hyvä myös itse olla välillä mukana matkoilla, jotta näkee ohjelman toimivuuden ja saa matkustajilta välitöntä palautetta. Näin pystyy nopeasti reagoimaan ja tekemään mahdolliset muutokset tai myös tietää, että matka ja aikataulu toimivat kuten pitääkin.

Opastus erinomaista

Kierroksella koko ajan mukana ollut asiaan perehtynyt opas sai eräittäin hyvää palautetta. Opastus on ilman muuta tämän matkan onnistumisen kannalta erittäin oleellinen osa matkaa. Asiansa osaava hyvä opas tekee matkasta kokonaisvaltaisen elämyksen. Oppaan kertomien tarinoiden avulla asiat elävät ja oma mielikuvitus saa siivet. Tarinoita on hauska kuulla.

Sopii kaikenlaisille naisryhmille

Tämä matka sopii kaikenlaisille naisryhmille mm. marttaryhmien kannattaisi miettiä tätä vaihtoehtoa, jos suunnittelevat Tuusulan Rantatielle tutustumista. Matkaa voidaan myös lyhentää, jos haluatte vaikkapa vain muutaman tunnin retken.