Pakkanen paukkui – Keski-Suomen helmet

Tutustumismatka Keurusselälle ja Mänttään pakkasten paukkuessa

Kartanomatkat järjesti yhdessä Liikenne Seppälän ja Next Hotels Finland Oy:n kanssa tutustumismatkan yhdistysten matkavastaaville helmikuun alussa. Matkan suunnittelu oli aloitettu jo viime vuoden puolella hyvissä ajoin.

Lämpömittari näytti melkein -20 astetta pakkasta, kun suuntasimme kohti Keski-Suomea. Bussillinen innokkaita matkalaisia lähti matkaan Helsingistä pienen lumisateen saattelemana.

Kaunis aurinkoinen ilma – upeat talviset maisemat

Päästyämme Hämeenlinnan moottoritielle ja Helsingin jäädessä taakse kirkastui myös ilma. Pilvetön taivas ja kirkas auringonpaiste oli seuranamme koko matkan ajan. Voi mitkä maisemat! Aivan kuin satukirja olisi silmiemme edessä.

Tervetuloa arktisiin maisemiin

Keurusselältä tuli meille tekstiviesti: ”Tervetuloa arktisiin maisemiin – -28 astetta.” Nyt oli aika jakaa hiukan evästä. Jokainen sai Hirvihaaran kartanon valmistamat sämpylät ja jälkiruuaksi hiukan marmeladimakeisia.

Pikainen pysähdys puolen välin krouvissa Toijalassa. Hiukan sai jaloitella ja aika moni palasi bussiin kahvimukin kanssa. Kyllähän kahvi jo tässä vaiheesa varmaan maistuikin.

Infoa ja tarinoita matkan aikana – erikoisia tapauksia

Bussissa oli hyvää aikaa kertoa Kartanomatkoista, Next Hotels-ketjusta ja Liikenne Seppälän palveluista. Mutta jotta ei olisi pelkästään silkkaa faktaa tarjolla, niin väliin kerroin erikoisista tapauksista… siis aikanaan Helsingin Sanomiin lähetetyistä tarinoista. Lehdessä julkaistiin palstaa, johon ihmiset saivat lähettää itselleen sattuneita erikoisia tapauksia. Näistä jutuista on koottu kirja, jota hyödynnän vetämilläni matkoilla. Matkustajat kuulivat myös matkan varren kunnista ja tottakai kerroin, myös kohteistani, joita paikkakunnilla oli.

Tervetuloa Keurusselälle

Helsingistä on matkaa noin 270 km upeisiin Keurusselän maisemiin. Matka saattaa tuntua pitkältä, mutta hyvässä seurassa matka sujuu mukavasti. Eikös sitä sanota, että bussissa on tunnelmaa…. Maisemat vaan paranivat, kun lähestyimme Keurusselkää. Perillä meitä oli vastassa Keurusselän myyntipalvelusta Koskelan Pirkko ja hotellin johtajina tällä hetkellä toimiva Seppo.

Tervetulojuoman kera infoa Keurusselästä

Tervetulojuoma kohotettiin ja kuunneltiin infoa Keurusselän palveluista. Pirkko näytti kauniita kesäisiä kuvia ja kertoi mitä kaikkea Keurusselällä voi tehdä. Kyllä on monipuolinen paikka niin kesällä kuin talvellakin.

Hyvää ruokaa… nam

Niin ja sitten olikin jo aika siirtyä nauttimaan Kerusselän noutopöydän antimista. Kauniisti katetut pöydät odottivat meitä. Monipuolinen noutopöytä houkutteli maistelemaan montaa eri sorttia. Oli salaatteja, kalaa, lihaleikkelettä ja lämmintä ruokaakin useampaa eri sorttia. Niin ja sitten päälle makeaa… jälkiruoka – suklaavaahtoa ja tottakai kahvia tai teetä. Ruoka maistui ja sitä oli riittävästi.

Tutustumista ja arvonta

Ruokailun jälkeen olikin mukava hiukan jaloitella ja katsella hiukan tarkemmin Keurusselän tiloja. Niin ja sitten…arvonta. Hotelli Keurusselkä oli lahjoittanut 2 vrk:n hotelliyöpymisen kahdelle ja palkinnon voitti rouva, jonka etunimi alkoi L-kirjaimella ja sukunimi T:llä…. Bodomin kartanon illallinen juomineen meni myös naispuoliselle voittajalle. No saatiin me sitten muutama miesvoittajakin… Arvonnan jälkeen oli kiitettävä emäntäämme Pirkkoa ja isäntäämme Seppoa. Lähtijät saivat infokassin ja keuruulaista ruisleipääkin pääsee maistelemaan kotona.

Kohti etelää – kohti Mänttää

Kerusselältä on noin puolen tunnin ajomatka Mänttään. Ajomatkan aikana kerroin Kartanomatkojen tämän vuoden uutuuksista. Sitten olikin seuraavan kohteemme vuoro. Mäntän keskustassa ajoimme kirkon ohitse ja vasemmalle jäi myös Metsä Tissuen tehdas, jossa valmistuu mm. Serlaa…. niin koko Mänttähän on syntynyt tehtaan ympärille. G.A.Serlachius osti aikanaan täältä Keski-Suomesta koskiosuuden ja siitä sai alkunsa Mänttä. Tämä kaikki on luettavissa ”Vihreän kullan kirous” kirjasta.

Serlachius museo – Gustaf

Meidät toivotettiin ystävällisesti tervetulleeksi Gustafiin ja voi kuka meitä tulikaan tutkailemaan? Siirryimme vuoteen 1951 ja saimme oppaaksemme asemastaan tietoisen sihteerin, joka tutkaili ryhmäämme sillä silmällä, että olisiko meistä töihin yhtiöön… jaa. Alku ei kovin lupaava ollut, kun niin monella oli punaista päällä… se väri ei kuulema sovi yhtiön työntekijälle. Niin ja eikä naisilla ollut hameita… no olihan minulla, mutta kuulema liian lyhyt, kun ulottui vain polviin….

Sihteerillä oli itsellään saumasukat ja saumat taatusti ojennuksessa.

Yhtiöön töihin – opastus tilattavissa ryhmille

Tätä opastusta suosittelen. Oli se vaan niin loistava. Monet naurut naurettiin ja kuultiin samalla mukavalla tavalla museosta ja elämästä Mäntässä ja mitä kaikkea yhtiö merkitsi paikkakunnalle. Sihteerin perässä kuljettiin ja katseltiin ja täällähän saa myös koskea. Kierroksen päätteksi siirryimme auditorioon ja kuulimme myös Serlachius-museoiden toisesta museosta Göstasta, jossa alkaa syksyllä uudisrakennuksen rakentaminen. Lopuksi kuulimme vielä infoa myös Mänttä-Vilppulasta ja kesän tapahtumista: Mäntän Urkuviikoista, Kuvataideviikoista ja näyttelyistä. Vielä kurkistus kahvila Sissiin ja käynti museopuoti Thyrasssa.

Upea Mäntän Klubi

Aika kului ja oli aika siirtyä Mäntän Klubille. Muutama minuutti bussin kyydissä ja sitten portaat ylös Mäntän Klubille. Paikan yrittäjä Iris Mäkinen kätteli jokaisen tulijan ja toivotti meidät tervetulleeksi. Nautimme kahvipöydän antimista. Täälläkin saimme infoa Klubista ja Taidehotelli Honkahovista, joka on kokenut muodonmuutoksen. Siellä on nykyisin näyttelyiden ja kokousten lisäksi mahdollisuus myös yöpyä. Niin ja onhan siellä konserttejakin ja ehkä Mäntän kaunein näköala!

Iris esitteli Klubia ja saimme aistia aitoa Klubin henkeä ja tunnelmaa.

Kohti kotia

Mutta näin se päivä oli mennyt ja oli aika lähteä kotimatkalle. Piristystä saimme Tertun jakamista mandariineista ja tarinaa riitti kotimatkallekin. Lyhyt jaloittelutauko jälleen puolen matkan krouvissa ja sitten olimmekin jo Helsingissä. Ja huh, vaikka mittari näytti vain -15 astetta, niin kuinka kylmältä tuntuikaan.

Vieraamme tu
ntuivat tyytyväisiltä ja sitä olimme me itsekin. Kaikki oli sujunut suunnitelmien mukaan ja eipä tuo pakkanenkaan meitä haitannut. Bussi oli lämmin ja tunnelma välitön ja ilonen. Paljon olimme nähneet ja monta asiaa kuulleet.

Kiitos kaikille yhteistyökumppaneille ja mukana olleille mukaville vieraillemme.

Katso enemmän kuvia matkastamme tästä.