Porvoon Kalaasit – Valtiopäiväjuhlat Porvoossa


Tasan 200 vuotta sitten Venäjän tsaari Aleksanteri I avasi valtiopäivät Porvoossa. Tänä vuonna tätä tapahtumaa muistellaan monin eri tilaisuuksin. Valtakunnallinen ”Merkkivuosi 1809” – hanke järjesti Porvoon valtiopäivien 200-vuotistilaisuuden kutsuvieraille Porvoon Tuomiokirkossa 28.3.2009. Tuomiokirkko olikin sujettu muilta, mutta muualla Vanhassa kaupungissa oli sitäkin enemmän koettavaa….

Opastettu kävely Porvoossa

Osallistuin opastettuun kävelyyn ja kuulin tarinoita Valtiopäivien ajalta. Kiersimme oppaan seurassa Vanhan Porvoon merkkitaloja. Kaduilla liikkui hienoja herroja sotilaspuvuissa ja tapasin jopa kenraalin upeassa asussaan korkeine hattuineen ja hienoine kunniamerkkeineen. Välillä vastaan tuli hienoja porvarisrouvia puuhkissaan ja pitseissään. Joukossa kiiruhtivat myös Porvoon piikaplikkoja korivasut käsivarsillaan.

Juhlatapahtuman oma raha

Pitkässä jonossa Jokikadun Linnan pihalla ihmiset jonottivat lyömään oman juhlatapahtuman rahan. Siellähän sitä minäkin seisoin, sillä täytyhän tästä muistokolikkokin saada.

Porvoon Valtiopäivät – näyttely Vanhassa kappalaisen talossa

Piipahdin katsomassa Vanhassa kappalaisentalossa avattua Porvoon valtiopäivät – näyttelyä ja Holmin talossa avattua venäläistä salonkia. Ihmettelin Ulla Möllersvärdin koruja ja Ullan oppikirjojakin. Ihmisiä oli ihan tungokseen saakka, joten paremmalla ajalla myöhemmin…. matka käy Porvooseen uudelleen. Vanha raatihuonekin oli avautunut, mutta se jäi nyt katsomatta.

Ja saapuihan Aleksanterikin Porvooseen

Ja sitten se tärkein – tsaari eli keisari Aleksanteri I. Hän kulki asuinpaikastaan Jokikadun Linnasta katoksen alla Jokikatua pitkin Raatihuoneentorille, jossa meillä kaikilla oli mahdollisuus ihan läheltäkin päästä keisaria katsomaan. Ja kyllähän väki häntä katseli. Komea oli ja mukana seurasi kenraalikuvernööri Sprengtporten, arvokas harmaahiukisinen vanhempi herra. Raatihuoneen torilta matka jatkui kohti Tuomiokirkkoa, jossa korkea-arvoiset vieraat häntä jo odottivat.

Historiaa 200 vuoden takaa

Niinpä niin…. historiaa 200 vuoden takaa. Vanha Porvoo tarjosi ainutlaatuiset puitteet juhlinnalle ja mikä parasta aivan autenttiset. Vanha Porvoohan on säilynyt lähes ennallaan. Katukuvasta voi edelleen löytää silloiset merkkirakennukset.

Tallella on Jokikadun Linna, jossa silloin asui raatimies Erik Solitander ja jossa keisari yöpyi, ja nykyisin siellä asuu muusikko Remu Aaltonen. Tuomiokirkkoa vastapäätä löytyy Orraeuksen talo, jossa kokoontuivat talonpojat. Nykyisin talo on yksityiskotina, mutta vierestä löytyy ravintola Vanha Laamanni. Raatihuoneen torilta löytyy Vanha raatihuone ja Holmin talo. Välikatu 9 on osoite, jossa asui Ulla Möllersvärd. Siis se sininen rakennus Raatihuoneen torin kulmassa. Tänne Ulla muutti veljensä kanssa, kun Mäntsälän kartano myytiin von Ranckeneille.

Esityksiä kahviloissa ja ravintoloissa

Jos poikkesi kahviloissa ja ravintoloissa, niin saattoi törmätä näyttelijäseurureisiin, jotka kertoivat kaupungin juoruja……näin me vierailijat pääsimme aikamatkalle 200 vuoden päähän. Itse törmäsin näihin seurueisiin Paahtimossa – ai niin eikun Kreivin krouvissa ja Holmin talossa. Hauskaa ja viihdyttävää.

Päivä kului mukavasti. Jos ette päässyt nyt mukaan, niin kannattaa laittaa kalenteriin la 18.7., jolloin Porvoossa tapahtuu jälleen…. silloin päätetään valtiopäivät.

Käynti Ulla Möllersvärdin haudalla Näsinmäellä

Ennen kotiinlähtöä kävin Näsinmäen hautausmaalla, jonne Ulla Möllersvärd sisaruksineen on haudattu. Hauta oli lumen peitossa, mutta kuka oli tuonut punaiset ruusut ja hautakynttilän Ullan haudalle? Salaperäistä… aivan kuin Ullan elämäkin. Mikä on totta ja mikä tarua?