Ruusujen hurmaa Loviisassa

Uusi Ruusutapahtuma Loviisassa

Tänä vuonna järjestettiin ensimmäisen kerran Ruusujen hurmaa tapahtuma Loviisassa helteisinä heinäkuun päivinä. Lähdin tutustumaan tapahtumaan heti ensimmäisenä tapahtumapäivänä.

Yksityispuutarhoja jälleen avoinna

Tapahtumassa oli mukana kolme yksityispuutarhaa: Kuninkaanlampi, Villa Aaltonen ja Wanha kauppa.

Loviisan kaupungin museo 1700-luvun Komendantin talossa oli myös yksi käyntikohde

Loviisan kaupungin museo sijaitsee Komendantin talossa. Rakennus on valmistunut v. 1755 vain kymmenen vuotta kaupungin perustamisen jälkeen. Talo oli kaupungin edustavin rakennus 1700-luvulla ja sinne majoitettiin arvovieraat mm. Kustaa III, joka vieraili kaupungissa useamman kerran. Museo perustetiin v. 1904, mutta vasta 1960-luvulla museo asettui Komendantin taloon. Museossa on perusnäyttelyt ja vaihtuvia erikoisnäyttelyitä. Tänä vuonna 6.5.-25.9. pohjakerroksessa ja kellarissa on ”Museohiirten aikamatka” ja ullakkokerroksessa 17.6.-14.8. erikoisnäyttely ”Ruusuja kuvina ja kirjoittuina”.

Museohiirten aikamatka

Näyttely on tehty yhteistyössä itä-uusmaalaisten museoiden kanssa. Teemana on samanniminen kirja, jonka tekstistä vastasi Kirsti Manninen ja kuvituksesta Inge Löök. Näyttelyssä voi seurata hiirten Ainon ja Väinön matkaa maagisella sateenvarjolla Sipoon Sibbesgårdista lännessä Jokelan kotiseutumuseoon idässä. Näiden väliin mahtuu monta mielenkiintoista ja jännittävää museota, joiden kokoelmiin hiiret tutustuvat. Näyttelyssä voi tutustua Inge Löökin alkuperäisiin, kirjaa varten, tehtyihin akvarelleihin.

Minusta oli mukava kiertää ja tutustua pienin tietoiskuin moniin erilaisiin ja myös erikoisiinkin museoihin, joista osa oli toki tuttujakin.

Komendantin puutarha

Talon edessä on Komendantin puutarha, joka on perustettu v. 1998. Puutarhassa kasvatetaan tyypillisiä 1700- ja 1800-luvun mauste-, lääke- ja yrttikasveja. Perhoset näyttivät ainakin viihtyvän hyvin puutarhassa ja niin näytti matkailijatkin kiertävän kiinnostuneina puutarhaa ja tutkivan kasveja, jotka ovat kaikki ninmikyltein merkittyjä. Hyvä niin.

 

Kuninkaanlampi

 

 

 

 

 

 

Täällä on yli 70 ruusulajiketta lammenrantapuutarhassa. Tämä puutarha ei petä koskaan… aina yhtä hurmaava. Pienessä piharakennuksessa on tapahtumien aikana kahvila ja kahvista kotileivonnaisten kera voi nauttia puutarhan ihanuudessa.

Wanha kauppa

Tämä yksityispuutarha oli minulle uusi tuttavuus. Täältäkin löysi ruusuja puutarhasta ja myös kesähuoneinstallaation ”Tytön parhaat ystävät”. Puutarhassa oli monta erilaista istuinryhmää, joten puutarhasta löytää aina mieleisen oleskelupaikan…. Vanhaan maakellariinkin oli tehty mukava oleskelupaikka. Kellarin katto oli sortunut aikanaan, joten ei muuta kuin sortunut maaines pois ja oleskelupaikka oli valmis… ei ehkä näin helposti käynyt, mutta…. Nimensä mukaisesti kohteessa oli kirpputori eli Wanha kauppa: astioita, kirjoja, levyjä jne.

Villa Aaltonen

Villa Aaltosessa olinkin käynyt jo useamman kerran, mutta puutarhassa kannattaa vierailla eri vuodenaikoina, sillä aina siellä kukkii eri kukat. Puutarha vaatii paljon työtä. Villa Aaltosen puutarhassa on noin 50 eri ruusulajiketta ja niin paljon muuta. Mehiläistalossa on myynnissä mm. lasisia koristepalloja.

Lowisa rosarium/Terveyskeskuksen puutarha

Täälläkin piipahdin, mutta tämä kohde on parhaimmillaan muutaman vuoden kuluttua, kun istutetut ruusut pääsevät kasvamaan. Ruusulajike ”Frau Astrid Späth” oli upea ja runsas, mutta muut lajikkeet vielä hiukan vaatimattomia. Puutarhan ruusut on lahjoittatnut turkulainen ruusasiantuntija Toini Grönqvist. Puutarhassa on 33 vanhaa ruusua, jotka edustavat 16 eri lajiketta.

Ruusu taiteessa

Ruusuja oli esillä myös eri taidenäyttelyissä. Bongan linnassa oli Riitta Nelimarkan Rose de la montagne-näyttely, mutta valitettavasti en päässyt siihen tutustumaan, koska näyttely oli avoinna vain la-su.

Salttiksen aitassa kävin katsomassa Seinäruusuja ja ruusutuolit näyttelyn ja samalla katsastin viereisen aitan A rose is a rose is a rose näyttelyn, jossa oli loviisalaisten koululaisten Ruusu-taideteoskilpailun parhaimistoa esillä.

Galleria Theodorin edessä oli hauska kaupunkilaisten maalaamista ruusukuvista koottu näyttely. Teokset roikkuivat puiden väliin viritetyissä naruissa ja heiluivat mukavasti tuulessa.

Ukkolassa oli loviisalaisten taitelijoiden ruusuaiheista taidetta oli esillä. Täällä poikkesin. Ukkola sijaitsee Ulrikakodin yhteydessä ja siellä on myynnissä paljon kauniita lajhjatavaroita tyynyistä essuihin ja paljon muuta.

Ulrikakoti viehättävä ruoka- ja kahvipaikka

Ulrikakodissa voivat ryhmät nauttia kahvia tai ruokaa tilauksesta. Usein tapahtumien yhteydessä kohteessa on tarjolla lounasta, mutta ei tällä kertaa. Mutta minulla kävi onni, sillä kohteessa järjestettiin Ruusuakvarellikurssi ja kurssilaisille oli varattu ruokailu. Niin…. ja minäkin pääsin lounaalle. Hyvää kotiruokaa.

Ruusu musiikissa

Tapahtumassa oli huomioitu myös ruusut musiikissa, mutta näitä musiikkiesityksiä en päässyt perjantaina kuuntelemaan, mutta kiva, että tapahtumassa oli myös mukana musiikkikin.

Ruusukursseja….

Näitäkin järjestettiin mm. Ruususaippuakurssi. Varmasti mielenkiintoinen kuten Ruusuja valkosuklaasta ja marsipaanista kurssikin. Niin ja tuo akvarellikurssi. Osallistujat näyttivät olevan kovasti työn touhussa, kun heitä hetken seurasin Ulrikakodissa. Maalattiin sisällä ja ulkona.

Näyteikkunoissakin ruusut mukana

Muutamissa loviisalaisissa liikkeissä oli lähdetty tapahtumaan mukaan ja laitettu ruusut jossakin muodossa näyteikkunaan. Loviisan Väri
kaupan ikkunassa pääsi katselemaan ruusutapetteja jne. Enemmänkin tapahtuma olisi voinut näkyä katukuvassa, mutta ei ole niin helppo saada yrityksiä ja ihmisiä lähtemään mukaan…

Laivasilta ihmisten kohtaamispaikka

Laivasillalla on aina kesäisin elämää ja ihmiset näyttävät viettävän siellä aikaansa. Mikäs on siellä istuessa, kun meri vieressä ja satamassa kauniita veneitä. Itse bongasin sieltä viehättävän vanhanaikaisen purjelaivan. Katselin ylös mastoon ja mietin kuka noista naruista ottaa selvän… (näin ajattelee maarapu).

Sähkökaapitkin maalattuja

Kävellessäni kaupungilla kiinnitin huomioni tylsiin sähkökaappeihin, jotka Loviisassa on hauskasti kuvitettu. Tässä mallia muillekin.

Tuhannen tuskan kahvila

Nyt oli jo aika palkita itsensä teekupillisilla Tuhannen tuskan kahvilassa. Niinpä suuntasin askeleet Mariankadulle ja poikkesin Liisantalon sisäpihalle. Täällä on aina ystävällinen palvelu ja ah mitkä leivonnaiset. Päädyin ranskalaiseen suklaatorttuun ja kyllä kannatti. Paikan munkkeja on myös kovasti kehuttu ja niitäkin näytti menevän kävijöiden suihin. Sain kannullisen vihreää teetä ja eteeni tuon herkullisen suklaatortun pienellä ruusulla koristettuna.

Pöydillä oli ruusuja maljakoissa, joten täällä oli kyllä otettu hyvin huomioon tapahtuman henki…. Ihana lepohetki ja mukava juttutuokio paikan isäntäväen kanssa. Käykää ihmeessä, kun poikkeatte Loviisassa.

Villa Wendla remontissa…. ja mukana Loviisan Wanhat talot tapahtumassa

Toisen mukavan juttuhetken vietin tekstiilitaiteilija Tina Karvosen kanssa, joka rapsutti maalikerroksia Villa Wendlan ikkunoista ohi kulkiessani. Talo oli vielä toukokuun lopulla myynnissä suolatorin laidalla, mutta nyt saanut siis uudet omistajat, joilla on melkoinen työ edessään. Ehkäpä tämä kohde on joskus Kartanomatkojen ohjelmissa mukana, kun talossa avautuu Tinan työskentelytilat ja puoti…. Kohde on mukana jo Loviisan Wanhat talot tapahtumassa, joten voitte poiketa katsomassa.

Vanha hautausmaa

Edellisellä käynnilläni ”löysin” Vanhan hautausmaan ja ihastuin. Nyt päätin tutustua siihen hiukan paremmin ja piipahdin vielä ennen kotiinlähtöä sielläkin. Kuinka paljon hautakivetkin kertovat paikkakunnan historiaa.

Näin oli kaunis ja helteinen päivä vietetty Loviisassa. Oli aika suunnata auto kohti kotia…. Ai niin kävelinhän minä Kappelinpuistossakin ja mietin koskakohan Kappeli avautuu… siellähän tehdään remonttia. Ruusuiset huivit vain heiluivat nyt tuulessa.