Ryhmän kanssa tutustumassa Porkkalan Parenteesin aikaan

Elokuun lopussa 2008 lähdin mäntsäläläisen ryhmän kanssa tutustumaan Porkkalan parenteesin aikaan Länsi-Uudellemaalle. Ryhmä oli varannut jo pitkään Kartanomatkojen tuotannossa olleen matkapaketin Ennen, jälkeen ja parenteesin aikaan.

Igor-museossa

Aloitimme kierroksemme tutustumalla Igor-museoon, joka kertoo tarinaa ajasta, jolloin alue oli vuokrattuna Neuvostoliitolle. Oppaamme kertoi monta mielenkiintoista ja myös koskettavaa tarinaa….

Vieressä kylätalo

Moni asia on selvinnyt, kun museossa on viime vuosina käynyt alueella aikanaan palvelleita sotilaita. Kahvikupponen viereisessä kylätalossa piristi. Kerhotalon puodissa oli myynnissä vanhoista valokuvista tehtyjä postikortteja kuin paljon muutakin mukavaa; mielenkiintoista kirjallisuutta.

Keskiaikainen Sjundby – yksityiskotina

Matkamme jatkui oppaan johdolla Sjundbyn linnaan, joka on harvoja keskiaikaisia kartanoitamme Suomessa ja edelleen asuttu.

Nähtävillä oli kartanon omistaneiden aatelissukujen vaakunoita ja monta sukumuotokuvaa kuin Suomen ”ensimmäinen” lämpökaappikin! Yhden ulkorakennuksen seinässä on edelleen nähtävissä venäjän kielistä tekstiä vuokra-ajalta.
Parenteesiajan venäläistä tekstiä

Käynti Kopparnäsin näköalapaikalla

Ennen ruokailua ehdimme piipahtaa Kopparnäsin näköalapaikalla. Hienot oli näkymät merenselälle.

Nautimme noutopöydän antimistä ja ryhmä oli tyytyväinen ruokailuun. Mutta matka jatkui… Opas kertoili tarinoita ja esitteli aluetta.

Kolsarbyn venäläinen hautausmaa

Vierailimme myös Kolsarbyn venäläisellä hautausmaalla. Hautakivet ovat siellä nykyään suorissa riveissä ja kivissä vain venäläistä tekstiä. Löysimme Kolja-pojan haudan. Pojan, josta opas kertoi Igor-museossa. Auttavalla venäjänkielen taidollani oli nyt käyttöä.

Kirkkonummen kirkko

Tutustuimme myös Kirkkonummen kirkkoon, joka vuokra-aikana koki kovia, mutta joka vuokra-ajan jälkeen kunnostettiin. Vasemmalla kuva vuodelta 1958.

Kirkkonummen Maalaispuoti

Viimeisenä kohteena meillä oli Kirkkonummen Maalaispuoti, jossa oli mahdollisuus ostosten tekoon ja samalla nautimme kahvihetkestä vanhassa aitassa.

Näin päivä oli kulunut ja oli aika kääntää bussin nokka kohti kotia.

Ryhmän palaute – kiittävää

Saamani palaute oli kiittävää. Matkustajat pitivät matkasta ja aikataulukin oli laadittu juuri ryhmälle sopivaksi.

Tämä matka on kerännyt kiitosta aikaisemminkin, joten voin suositella sitä muillekin.

Matka muunneltavissa ryhmän toiveiden mukaan – erinomainen opastus

Pakettia voi hyvin muutella ryhmän omien kiinnostusten mukaan, mutta meidän toteuttama kokonaisuus toimi hyvin ja kierros oli mielestäni monipuolinen.

Jos ryhmä haluaa vain yhdet kahvit, niin kierroksen voi hyvin toteuttaa myös yksillä kahveilla.

Olisiko tämä teidän ryhmän seuraava matka?