Suomen nopeimmalla hissillä maan alle

Maailman nopeimmat miehet juoksevat 100 m alle 10 sekunnin. Melkein yhtä nopea on Suomen nopein hissi, joka vie vierailijat 100 m maan alle Tytyrin kaivoksen uumeniin Lohjalla. Sain kokea tämän tutustuessani Elämyskaivokseen kuten kohdetta nykyisin markkinoidaan.

Oppaani odotti minua Elämyskaivoksen infopisteessä. Ensin piti laittaa päähän suojakypärä ja matka maan alle saattoi alkaa. Hissille mennään ulkokautta, mutta kävelymatka ei ole pitkä, vain parikymmentä metriä.

Napin painallus. Hissin ovet aukenivat ja niin mentiin alas. Ovien yläpuolelta pystyi seuraamaan aikaa ja matkaa. Yksi hujaus ja alhaalla oltiin. Täytyy sanoa, että alas meno sujui täysin äänettömästi ja ilman minkäänlaista huomiota nopeudesta. Mukavaa kyytiä.

Pukeutumisessa täytyy muistaa, että alhaalla lämpötila on ympäri vuoden + 8 astetta, joten kesähelteelläkin kannattaa varautua lämpimin vaattein.

Kaivoskäytävä on ilmava ja tilava. Itse en kokenut minkäänlaista ahtaan paikan tunnetta. Käytävän varrella on infotauluja ja vanhoja käytöstä poistettuja valtavia työkoneita. Yksi olisi myynnissäkin euron kilohintaan. No sen verran paljon on koneella painoa, että ihan pikkusummalla kone ei sieltä yläilmoihin nouse.

Sorapohjaisella käytävällä kulkeminen on helppoa. Kierros ei vaadi sen suuremmin fyysisiä ponnistuksia. Matkan varrella on kahdet portaat, joten kierros ei sovi liikuntaesteisille. Kierroksen aikana kävellään n. kilometrin verran. Yllätys oli, että alhaalla ei ollut kosteutta tai märkää. Vierailin muutama vuosi sitten Falunin kaivoksessa Taalainmaalla Ruotsissa ja siellä vettä valui seinistä ja sitä oli myös maassa. Täällä pärjäsi ihan tavallisin jalkinein. Ei toki kannata ihan korkokengillä lähteä kierrokselle, mutta kävelykengillä pärjää ihan hyvin.

Oppaan kertomana tulee kaivos ja sen historia tutuksi. Esillä on myös työkaluja ja tarinaa kaivosteollisuuden kehittymisestä.

Jos haluat, voit hakata itsellesi pienen palan kalkkikiveä matkamuistoksi.

Kurkistin myös Tytyri-saliin, jota voi vuokrata juhliin. Siellä lämpötila on aina + n. 20 astetta.

Käydessäni kaivoksessa siellä oli esillä myös muutamia taideteoksia, mutta ne eivät ole siellä vakituiseen. Mutta se mikä siellä on aina, on valotaideteos. Musiikki soi ja valojen tanssi pimeässä kaivoskuilussa on elämys.

Valittavana on yksi kolmesta eri valoteosvaihtoehdosta. Jean Sibeliuksen Finlandia johdattaa suomalaisuuden syville juurille yli 8 minuutin ajan kestävässä esityksessä.

Toinen vaihtoehto on Edvard Griegin Vuorenpeikkojen tanssi. Reilun kahden minuutin esityksenä se sopii hyvin vaikkapa lapsiryhmille.

Kolmas musiikki on valittu Amorphis –yhtyeen tuotannosta. Kappale on From the heaven of my heart. Lohjalainen Tomi Joutsen on yhtyeen solisti ja kappaleen sanat on kirjoittanut sammattilainen taiteilija Pekka Kainulainen. Näin tämän yhtyeen musiikki sopiikin hyvin esitettäväksi täällä. Musiikit teoksiin on valinnut Lohjan museon museoamanuenssi Iiris Kankaanpää.

Valoteosten suunnittelijana on toiminut valotaiteilija Petri Puttonen ja tekninen avustaja on Tuomo Holmström. Minä kuuntelin Amorphis-yhteen kappaleen. Musiikki pauhasi ja valot leiskuivat.

Kierros kestää ryhmille n. 1 – 1 ½ t. Kaivoksessa järjestetään myös yleisökierroksia, joten pääset sinne, vaikka et ryhmässä matkustaisi.

Lopulta päädyimme takaisin hissille ja niin alkoi matka takaisin maan päälle. Kypärä hyllyyn. Pieni katsaus matkamuistomyymälään. Sitten matka jatkui oppaan seurassa seuraavaan kohteeseen Lohjalla. Voin suositella.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *