Talvisota Suomussalmella – näyttely Raatteen Portissa

Raatteen tie – tarina Talvisodasta…. Moni on varmaan lukenut Raatteen tien taisteluista Suomussalmella. Suomalaisten epätoivoisesta taistelusta ylivoimaista vihollista vastaan. Epätoivo vaihtui lopulta voitoksi, mutta miten kaikki tapahtui? Siitä kerrotaan Talvisota Suomussalmella – näyttelyssä Raatteen Portissa.

Raatteen tie-6686

Olen käynyt katsomassa näyttelyn – kaksi kertaa. Ensimmäisen kerran kävin kesällä 2013, kun ukkonen jyrisi ja sade piiskasi maata. Olin matkalla Kuusamoon, mutta olihan Raatteen tie ja tämä näyttely nähtävä.

Harmia ukkosesta

Raatteen tie-6671
Vuoden 2013 vitriini

Ukkonen oli aiheuttanut harmia tännekin…. Se oli rikkonut tietoyhteydet ja niinpä lipun näyttelyyn sai vain oikealla rahalla – ei muovikortilla. Onneksi lompakosta löytyi 7 EUR. Sen verran lippu näyttelyyn maksoi vuonna 2013. Muutama muu matkailija tuli samalla oven avauksella. Näyttelyssä kerrottiin taisteluista, niiden etenemisestä esinein ja kirjoituksin.

Näyttelyssä oli myös pienoismalli miltä Raatteen tie näytti taisteluiden jälkeen, kun kaikki oli ohi ja venäläisten hyökkäys torjuttu. Hurjaa katsottavaa…. Näyttelyssä pyörivä filmi Raatteen tiestä jäi sillä kertaa katsomatta. Ukkosen takia filmihuone pysyi pimeänä. Tämä ei minua haitannut, sillä ajattelin säästää itseäni ja jättää filmin muutenkin väliin.

Filmi yllätti

No seuraavana kesänä sen sitten katsoin. Taisi kyllä olla uusi filmi, joka oli ihan asiallinen ja antoi hyvän kuvan sodan tapahtumista – ei vain sotataisteluna, vaan mitä tapahtuma vaikutti alueen elämään ja ihmisiin. En kyllä vielä ensimmäisellä kerralla arvannut, että jo seuraavana kesänä siellä taas olisin.

Näyttely uusiutui – syy käydä uudelleen

Talvisota Suomussalmella näyttely 2014-4620

Kuulin matkamessuilla tammikuussa 2014, että näyttelyä ollaan uusimassa ja näyttely saa lisätilaa. Harmittelin itselleni, että juuri kun olin kuvitellut tietäväni millainen näyttely on, se muuttuukin. Päätin, että jos vielä sinne päin suuntaisin, täytyisi näyttely käydä uudelleen katsomassa. Miten osaisin siitä kertoa asiakkaille, kun se ei enää olekaan sellainen kuin minä olin sen nähnyt.

Uusi tilaisuus tulikin sitten nopeasti, kun tein päätöksen lähteä jälleen Kuusamoon kurssille. Nyt Raatteen portti osuikin paremmin ajoreitille, kun saavuin paikkakunnalle Kuhmon kautta. Tie Kuhmosta Kuusamoon menee aivan Raatteen Portin ohitse. Nyt ei tarvinnut enää lähteä ajamaan itse Raatteen tietä. Sen olin nähnyt jo edellisenä vuonna. Siitä kerron myöhemmin.

Talvisota Suomussalmella näyttely 2014-4631

Nyt selvisin aivan kuivin jaloin Raatteen Porttiin eikä tarvinnut väistellä vesilammikoita kuten edellisenä kesänä. Ei ollut sadeilma, vaikka sinäkin päivänä olin ajanut välillä sadekuurojen alla, mutta täällä oli poutaa.

Näyttely oli tosiaan saanut lisää tilaa ja avaruutta.

Talvisota Suomussalmella näyttely 2014-4616

Pienoismalli siellä oli edelleen ja vitriineissä samojakin esineitä ja kuvia. Oli sotilaita sotilasvarusteissa ja oli kuvattu olosuhteita Raatteen tiellä. Oli kerrottu henkilöistä sotasaavutusten takana. Itseäni kiinnostaa henkilöhistoria, joten tästä osiosta itse pidin. Kierrellessäni näyttelyssä en voinut kuin ihmetellä, että miten kevyin varustein osa venäläisistä sotilaista oli varustautunut…. no venäläisillä taisi olla kuvitelma, että se on helppo juttu tulla rajan yli ja marssia nopeasti Ouluun. Oulu oli nimittäin heidän määränpäänsä. Tarkoitus oli katkaista Suomi ohuimmalta kohdaltaan. No se ei koskaan toteutunut, kun Suomi sai lopulta torjuttua vihollisen takaisin rajan taakse, mutta kovia taisteluja se vaati.

Faktaa Suomussalmen taisteluista

Talvisota Suomussalmella näyttely 2014-4618

Talvisodan Suomussalmen ratkaisevat taistelut käytiin 30.11.1939-10.1.1940. Sotatoimialueeseen kuului lähes koko itäinen osa Suomussalmesta. Suomessa oli annettu käsky Ylimääräisistä harjoituksista ja niinpä Suomussalmellekin oli perustettu Suomussalmen harjoituskeskus. Harjoituskeskuksen kokonaisvahvuus oli 1679 miestä. Lisäksi paikalla oli suomussalmelaisia lottia, jotka muonittivat koko henkilöstön. Sitten syttyi sota ja rajan yli vyöryi venäläisten sotajoukot yli 17 000 miestä. Mitä sitten tapahtui….siitä kertoo Talvisota Suomussalmella näyttely. Poikkea näyttelyssä, kun Kainuun suunnalla liikut. Suosittelen.

Talvisota Suomussalmella näyttely 2014-4619

Näyttelyssä on esillä myös sen aikaista sotakalustoa ja sanomalehtien näköispainoksia. Näyttelyssä saa kyllä menemään tunnin jos toisenkin. Niin ja filmi kannattaa kyllä katsoa. Siitä saa hyvän kuvan tapahtumista ja filmissä kerrotaan myös mitä sota vaikutti tavallisen ihmisen elämään. Tapahtumista kerrotaan asiallisesti eikä näytetä hurjia sotakohtauksia. Kaikki tapahtui niin nopeasti, että evakuointia ei ehditty juurikaan tekemään. Osa ihmisistä tuli omatoimisesti teiden varsille, josta heidät kuljetettiin pois sota-alueelta, mutta paljon jäi mottiin venäläisten ja suomalaisten väliin. Osa taloista sijaitsi tiettömien taipaleiden takana. Ei heitä ehditty sieltä hakemaan ja ihmisten oli selvittävä omatoimisesti. Suomussalmella sotatoimitoimialueelle jäi parituhatta ihmistä. Heistä 300 siirrettiin Kintismän työleirille, josta eloonjääneet palautettiin takaisin Suomeen kesäkuun alussa 1940. Työleirillä menehtyi n. 20 ihmistä

Talvisodan monumentti

Raatteen tie-6678

Näyttely jatkuu myös ulkona, sillä alueella on nähtävillä sen aikaista sotakalustoa ja vaikuttava Talvisodan monumentti. Se on kunnianosoitus veteraaneille, sodassa olleille ja siitä kärsineille. Monumentin on suunnitellut suomussalmelainen Erkki Pullinen. Monumentti paljastettiin 13.3.2003. 63 vuotta talvisodan päättymisestä.

Raatteen tie-6677

Kivikenttä on lähes kolme hehtaaria ja kivikentän keskellä on keskusmuistomerkki ”Avara syli”. Avara syli-4627

Kivikentällä on yhtä paljon kiviä kuin oli Raatteen tiellä uhreja. Jokaiselle uhrille on oma kivi….

Raatteen tie-6681Muistomerkissä on 105 vaskikelloa, jotka tuulessa soittavat omaa surusäveltä. Kello jokaiselle talvisodan päivälle. Kävelin keskusmuistomerkille ja luin siinä olevan tekstin ”Vaikka ihminen kuolee – niin muisto elää”. Toivottavasti.
Vaikuttava näky. On se vaan omin silmin nähtävä tuo kivikenttä. Aivan mieletön määrä kiviä. Tuon muistomerkin äärellä mietti sodan mielettömyyttä.

Vaikka muistomerkin oli jo edellisenä kesänä nähnyt ja siitä vaikuttunut, kävin sen äärellä uudelleen. Oli se vaan nähtävä taas. Sitten olikin aika jatkaa matkaa – kohti Kuusamoa.

Talvisota Suomussalmella näyttely 2014-4632

Raatteen Portissa on myös kahvila. Voit nauttia kupposen kahvia tai lounasta.Talvisota Suomussalmella näyttely 2014-4624

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *