Tarinoita elokuun matkoista

2007

Kartanomatkojen yrittäjä Marjut Jokinen kertoo:

Elokuu oli vilkasta tutustumista uusiin kohteisiin ja kuun aikana kertyi melkoinen määrä matkoja.

Tässä tarinaa näistä matkoista:

Veteraaniryhmän kanssa Mikkelissä

Elokuun alkupäivinä tein veteraaniryhmän kanssa retken Mikkelin seudulle. Vierailimme Päämaja-museossa ja teimme sisävesiristeilyn. Sää suosi matkantekoamme ja saimme nauttia upeasta auringonpaisteesta koko matkan ajan. Mikäs sen mukavampaa matkustamista kauniina kesäpäivänä kuin istua laivan kannella ja katsella vehreitä maisemia.

 

Meritietä Porvooseen

Kartanomatkojen tuotannossa on ollut jo pitkään ”Meritietä Porvooseen” – paketti. Toteutin sen nyt itse ja matkustin kauniina elokuun lauantaina Helsingistä m/s Runebergilla Porvooseen.

Aika moni muukin oli päättänyt matkustaa samalla lailla Porvooseen, sillä laiva oli viimeistä paikkaa myöten täynnä, mutta kyllä siellä tilaa kaikille oli.

Laiva matkasi saariston turvissa koko matkan ja laivalta pääsi hyvin ihailemaan itäistä rannikkoa mereltä käsin. Laiva poikkesi muutamissa laitureissa matkan varrella.

Porvooseen saavuimme pitkin Porvoon-jokea, jossa tuntui olevan vilkas liikenne. Laivamatka oli onnistunut ja voin suositella muillekin. Matkustamisessa oli tietynlaista vanhan ajan nostalgiaa, mutta kuitenkin nykyajan palveluin.

Porvoossa olikin sitten mukava kävellä Vanhan Porvoon kapeilla kujilla ja poiketa pienissä kaupoissa. Tällä kertaa kiinnosti vanhan tavaran putiikit ja mukaan taisi tarttua muutama vanha Arabian astia.

Liedon Vanhalinna

Elokuun puolessa välissä matkustin länteen. Olin sopinut tutustumisen Liedon Vanhalinnaan, josta olin ollut kiinnostunut ja josta oli oltu myös minuun yhteydessä ja pyydetty tulla tutustumaan.Nyt vihdoinkin pääsin sinne ja vierailu kyllä kannatti.

Monta museota Vanhalinnassa

Mielenkiintoinen kohde, jossa on erilaisia tutustumismahdollisuuksia: Kotimuseo, joka esittelee päärakennusta sellaisena kuin se oli Ester ja Mauno Wanhalinnan asuessa siellä, Elämänlanka-näyttely, joka kuvaa elämän kiertokulkua, arkeologinen näyttely, Idän ja lännen maa-näyttely ja lisäksi vaihtuvia näyttelyitä.

Parhaillaan siellä oli Kupittaan savesta kertova näyttely, joka on kuulemma ollut varsin suosittu tänä kesänä. Eikä ole ihme, tutustumista olisi tosiaan riittänyt pidemmäksikin aikaa.

Vieressä linnavuori

Päärakennuksen vieressä kohoaa 60 m korkeuteen muinainen linnavuori, jonne pääsee kapuamaan ja tottahan siellä huipulla oli käytävä. Hienot näkymät! Tästä kohteesta tulee ilman muuta yksi Kartanomatkojen kohteista.

Hyvää palautetta

Heti syyskuun alussa iso ryhmä vieraili siellä ja myös heidän palaute oli hyvää. Tämä ryhmä toteutti aivan uuden heitä varten suunnitellun kartanokierroksen Turun seudulla.

Uusi matka tulossa Kartanomatkojen tuotantoon

Koska tämä matka sai erittäin paljon kiitosta, tulen laittamaan sen myös muiden ryhmien saataville ja se on yksi Kartanomatkojen uutuusmatkoista vuodelle 2008! Seuratkaa sivujani tai soitelkaa ja kyselkää tarjousta myös teidän ryhmälle.

Krookilassa

Poikkesin Raisiossa Krookilassa ihailemassa vanhoja astioita ja syömässä maittavaa lounasta. Tämä on myös kohde, jonka otan mukaan Kartanomatkojen tarjontaan. Juhlamummolassa onnistuu ryhmien kahvitukset tai ruokailut. Tähän kohteeseen olen käynyt tutustumassa nyt muutamaan kertaan ja syyskuussa siellä piipahti myös minun kautta kierroksen varannut ryhmä. Palaute oli hyvää.

Turun linna

Samalla matkalla kävin myös Turun linnassa, joka on upea kohde. Täytyy tunnustaa, että aika loppui kesken. Linna meni kiinni ja minun oli pakko jättää kohde, mutta ihan varmasti vielä sinne palaan. Linnassa oli paljon ulkomaalaisia matkailijoita, joten se on varsin suosittu vierailukohde.

Linnassa on mielenkiintoisia näyttelyitä niin puku-, tapa- ja sisutuskulttuurista kuin myös historiallista esineistöä eri aikakausilta, joten ei siellä tarvitse vain linnan kiviseiniä katsella.

Luostarinmäen käsityömuseo

Seuraavalla viikolla suunta oli jälleen Turku, sillä Luostarinmäen käsityömuseolla oli Käsityötaidon – päivät.

Museoalueella ahersivat kädentaitajat ja kujilla käyskenteli vanhoihin asuihin pukeutuneita asukkaita. Täälläkin olisi voinut viettää pitkän aikaa ja sen kyllä teinkin, taisi pari kolme tuntia kulua eri rakennuksiin tutustuessani. Niin ja täytyihän alue vielä muutamaan kertaan kiertää.

Mikään muu ei ollut hankalaa kuin parkkipaikan löytäminen, sillä Luostarinmäki sijaitsee kaupunkialueen keskellä. Busseille on varattu omat paikat, joten ryhmillä ei näitä parkkiongelmia ole. Kyllä Luostarinmäellä kannattaa vierailla.

Turun taidemuso

Toisena tutustumiskohteena minulla oli Turun taidemuseo. Muutama vuosi sitten remontin läpikäynyt. Upea vanha rakennus korkealla mäellä, josta on hienot näkymät yli Turun katujen. Museo on juuri sopivan kokoinen, ei liian iso, mutta ei liian pienikään, vaan näkemistä riittää hyvin yhdelle tutustumiselle.

Ryhmän mukana Pornaisissa ja Porvoossa

Olin suunnitellut Mäntsälä-Pornainen Oppaat ry:lle kaikille avoimen Pornaisten ja Porvoon matkan. Päätin itse testata matkan ja lähteä mukaan retkelle.

Kierros Laukkoskella

Yli 40 matkustajaa lähti mukaan samalle matkalle. Teimme Pornaisten Laukkoskella kierroksen ja kuulimme siellä filmatuista elokuvista, tutustuimme Pornaisten kirkkoon ja
kävimme Regina Linnanheimon haudalla. Lounaan nautimme Kotojärvi Golfin ravintolassa.

Ohjelmaa Porvoossa

Porvoossa kävimme ostoksilla Vanhan aseman makasiinipuodissa, teimme kävelyretken Näsinmäen hautausmaalla, jossa on mm. Runebergin hautamuistomerkki ja meille mäntsäläläisille tutun Ulla Möllersvärdin hauta.

Albert Edelfeltin ateljeemuseo Haikossa

Tutustuimme Albert Edelfeltin ateljeemuseoon Haikossa ja kuulimme tarinaa Haikon kartanosta kartanon keltaisessa salissa istuen kahvin ja herkullisen leivoksen kera.

Opastus oli nautittavaa kuunneltavaa ja olihan Haikkokin upea aurinkoisessa elokuun lauantaitunnelmassa.

 

Elias Lönnrotin jalanjäljillä Sammatissa

Sammatti ja Elias Lönnrot, nehän liittyvät tietysti toisiinsa. Olen halunnut pitkään tuotteistaa kulttuurikierroksia Elias Lönnrotin jalanjäljillä, mutta se vaatii ensin omaa perehtymistä paikkakuntaan ja kohteisiin. Joten oli aika ryhtyä tuumasta toimeen.

Paikkarin torppa

Ajelin Sammattiin eräänä elokuisena maanantaina. Pääsin tutustumaan Paikkarin torppaan, joka sijaitsee kauniilla paikalla järvinäkymineen. Pienessä torpassa kaksi huonetta ja esineistöä Lönnrotin ajalta.

Sammatin kaunis kirkko ja Sammatin kievari

Vierailin Sammatin kirkossa, kaunis pieni puukirkko. Hautausmaalla Lönnrotien sukuhauta. Nautin lounasta Sammatin kievarissa.

Lammin talo – Lönnrotin vanhuudenkoti

Viimeisenä tutustumiskohteena oli Lönnrotin vanhuudenkoti Lammin talo. Oli aikamoinen elämys löytää erämaan keskeltä iso talo kauniine saleineen.

Pihamaalla oli kasvitkin merkitty kyltein ja punaiset pelargoniat kukkivat ikkunalaudoilla. Kyllä näistä kivan kierroksen ryhmille saa. Syyskuussa kaksi ryhmää jo testaakin osan näistä kohteista.

 

Ryhmän kanssa Somerolla

Elokuun lopussa tein koko päivän retken ryhmän kanssa Somerolle. Vierailimme Hiidenlinnassa, joka on ilman muuta elämys. Mitä kaikkea onkaan syntynyt puusta!

Kävimme myös Someron kirkossa, ruusutilalla ja söimme paikallisen pitopalveluyrittäjän valmistaman lounaan. Ruokapaikka oli hyvä ja ruoka erinomaista.

Ostoksilla Pellavakeskuksessa

Ostoksillakin kävimme, sillä piipahdimme Pellavakeskuksessa, jossa pääsimme maistelemaan pellavalakritsia.

Aika moni meistä kantoi kassissa erilaista tuliaista kotiin viemisiksi. Tässä jälleen hyvä matkapaketti myös muille ryhmille. Pyytäkää tarjous!