Treffit Morrisonin kanssa

Kirpeänä pakkaspäivänä poikkesin tapaamassa Morrisonia. Treffeistä oli sovittu jo syksyllä, mutta mihin tuo aika juoksee…. menee kovaa vauhtia eteenpäin eikä sitä juoksemallakaan kiinni saa.

Hyvänmielen alpakat

Nyt tammikuussa tapaaminen onnistui ja voi mikä hurmuri Hyvänmielen alpakoissa minua odottikaan. Sieltä se karsinan laidan ylitse minua suurilla silmillään katsoi.

Minihevosia ja issikka

No ennen kuin Morrisonin tapasin, kävin tervehtimässä tilan hevosia. Eikä ihan mitään tavallisia hevosia. Aitauksessa odotti kolme amerikkalaista minihevosta ja valtavan iso islantilainen – issikka. Näinähän me näitä islantilaisia kutsumme.

Hyvän mielen alpakat-1893Hevoset katsoivat tarkasti kauempana aitauksessaan, kun laskeuduin Hyvänmielen alpakoiden emännän Tarjan kanssa laitumelle. Muutama vihellys ja jo kaikki lähtivät katsomaan ketä sieltä nyt tällä kertaa tuli ja ehkä sitä saisi namupalojakin. Minihevosten perässä siirtyi issikkakin tekemään tuttavuutta. Hyvin pärjäsivät pakkasessa ulkona. Näitä saa silitellä. Hevosten lisäksi ihailin uskomattoman kaunista talvimaisemaa, joka levittäytyi ympärillämme. Vaikea uskoa, että olimme niin lähellä Mäntsälän kirkonkylää. Maalaismaisemaa.Hyvän mielen alpakat-1901

Navetassa riitti vilskettä

Sitten oli aika siirtyä sisätiloihin – navettaan, josta löytyikin enemmän näitä kaksi- ja nelijalkaisia ystäviä. Siellä se Morrisonin odotti. Navetassa asustavat lampaat, minipossu, viiriäiset, kanit, kukot kanoineen ja niin tietenkin alpakat. Musta minipossu kuuli oven käyvän ja kun ei heti menty häntä tervehtimään niin piti aikamoista meteliä…. hei huomatkaa minut!

Minipossu, pikkupässi ja monta muuta ystävää

Hyvän mielen alpakat-1908Musta pikkupässi oli innoissaan vieraista ja hänen daamitkin pyörivät väkkäränä karsinassa. Possukin päästettiin omasta majapaikastaan vapauteen. Kovasti yritin kuvata, mutta voi mikä touhupakkaus, eihän hän paikalla pysynyt.

Hyvän mielen alpakat-1912

Morrison ja hänen laumansa

Hyvän mielen alpakat-1922Morrison jaksoi odottaa vuoroaan. Ylvään rauhallisesti vain katseli navetan touhuja omasta pilttuustaan. Morrison on lauman johtaja, joten ei ollut mitään tarvetta tuoda itseään sen enempää esille. Alpakat näyttävät olevan rauhallisia eläimiä. Sympaattisen näköisiä ne ainakin ovat. Hurmurin silmät ja katse. Morrison tai kokonimeltään Ylitalon Morrison viettää 6-vuotissyntymäpäiviään ensi kesänä. Hänellä on terapia-alpakan sertifikaatti, joka on myönnetty v. 2010. Morrison käy tervehtimässä vanhuksia vanhustentaloissa ja on tottunut TV-esiintyjä. Hän on ollut häissä ja syntymäpäivillä. Morrisonin kanssa voi mennä mihin vaan. Näin kertoi tilan emäntä Tarja Jokinen.

Morrisonin laumaan kuuluu seitsemän Hyvänmielen alpakkatilan alpakkaa. Morrisonin lisäksi on toinenkin uros ja sitten on viisi ladya. Ladyt asustavat omassa pilttuussaan ja molemmista pilttuista on vapaa käynti ulos. Alpakat ovat kotoisin Andeilta, joten ne eivät pakkasia pelkää. Vierailuni aikana lauma käyskenteli myös ulkona. Kaikilla elämillä on oma nimi ja tyttöjen puolelta löytyy mm. Sarda ja Brunita – kauniin ruskea alpakkarouva, joka on synnyttänyt kaksi vasaakin. Sarda on tullut Suomeen Sveitsistä.Hyvän mielen alpakat-1934

Tarja ja miehensä Kari käyvät alpakoiden kanssa myös erilaisissa tapahtumissa ja ovatpa osallistuneet myös agility-kisoihin. Tilalla järjestetään tapahtumia ja vieraita otetaan vastaan tilauksesta. Joten, jos haluat käydä katsomassa tilan elämiä, niin sovi käynnistä etukäteen. Eläimiin tehdään tuttavuutta omistajien läsnä ollessa. Tila ei ole siis tavallinen kotieläinpiha.

Mikä on alpakka – faktatietoa

Tässä Hyvänmielen alpakoiden kotisivuilta lainattua faktatietoa alpakoista: ”Alpakka on kotoisin Etelä-Amerikasta, Andien vuoristosta, Chilen ja Perun alueelta. Siellä yöt ovat kylmiä ja päivät lämpimiä, joten alpakka sopeutuu hyvin Suomen sääoloihin. Alpakan säkäkorkeus on n. metri ja se painaa n. 60-70 kiloa. Villantuottajana tunnettu alpakka keritään kerran vuodessa, villa on hajutonta, lämmintä, pehmeää ja siinä ei ole lanoliinia. Kamelieläimiin kuuluva alpakka on seurallinen ja sitä voidaan käyttää myös eläinterapiassa.” Itselläni on alpakan villakaulaliina ja kyllä se on lämmin ja pehmeä. Eipä kutita käytössä.

Kanalassa riitti kaakatusta

Hyvän mielen alpakat-1942Kun possu oli saanut juosta tarpeeksi, sen oli aika palata omaan pesäänsä. Me kurkkasimme vielä kanalaan. Voi kuinka kauniita kanoja ja muutama kukkokin siellä kotkotti. Kukot olivat kuin omasta alaluokan aapiskirjasta. Värikkäitä. Kanalaumassa oli kiuruveteläisiä ja iisalmelaisia ja mistähän muualta? No näitä kanojahan on eri rotuja, jos näin voi sanoa ja jotkut rodut ovat kovinkin harvinaisia. Ovat sellaisia maatiaislajeja. Näin voi varmaan maallikko puhua.

Hyvän mielen alpakat-1952
Kääpiovuohi kurkistaa

Sitten vielä kurkistus afrikkalaisten kääpiövuohien kotikammariin. – Ne ovat kovin ystävällisiä ja tulevat mielellään syliin, kertoi Tarja.

Päivää olen Aatu – maatiaiskissa

Navetassa tapasin myös kaneja ja viiriäisiä ja sitten navetan ylisillä maatiaiskissa Aatun. Hänen kaksi kaveria olivat jääneet sisätilan lämpöön. Tilan koiratkin olivat sisällä, joten niitä en tällä kertaa tavannut. Mutta ymmärtäähän sen. Kuka sitä ihan vapaaehtoisesti ulos tuleekaan melkein 20 asteen pakkaseen. Omatkin varpaat rupesivat palelemaan, joten näkemiin… ja autolla takaisin toimistolle. Näin oli kierros tilan eläinten parissa tehty.

Hyvän mielen alpakat-1960

Kesäisin navetan ylisillä on mahdollisuus nauttia tilauksesta kahvia ja pihalta löytyy myös nuotiopaikka, jossa voi vaikkapa makkaraa paistella avotulella.

Tarja kertoi, että he tekevät paljon työtä mielenterveyskuntoutettavien parissa. Tilalla käy myös masentuneita lapsia, jotka selvästi nauttivat eläinten kanssa olemisesta. Tilalla voivat käydä myös päiväkotiryhmät ja koululuokat. Muutama käsityöharrastajaryhmäkin on ehtinyt jo poikkeamaan. Tilavierailujen yhteydessä myydään lammas- ja alpakkavillalankoja. Niitä voi myös erikseen tilalta tiedustella.

Hyvän mielen alpakat-1963

Mäntsälään tulevat ryhmätkin voisivat ottaa kohteeksi Tassulan…. näin lukee kyltissä, kun tilalle ajaa. Aika monta tassuttelijaa siellä onkin. Päivä Mäntsälässä voisi sisältää muutaman kartanon ja treffit Morrison kanssa ja kivoja ostoksia tuottajatorilla tai vaikkapa puutarhamyymälässä – no se on kyllä enemmän kuin myymälä – mutta se onkin sitten jo toinen juttu. Siitä kerron vaikkapa keväällä, kun tulee puutarhatyöt ajankohtaiseksi ja ruvetaan taas viihtymään pihalla.

Enemmän kuvia Hyvänmielen Alpakoista

Hyvän mielen alpakat-1920

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *