Tuntemattomampi Tuusulan Rantatie ja kulttuurikierros Laukkoskella

Olin suunnitellut Mäntsälä-Pornainen Oppaille koko päivän matkan kohteina Laukkosken kulttuurikierros, Pornaisten kirkko ja hiukan tuntemattomampia kohteita Tuusulan Rantatiellä. Opasyhdistys keräsi matkaan lähtijät ja oppaat opastivat itse osittain matkan. Rantatiellä meillä oli Keski-Uudenmaan Opaskerhon opas kertomassa tien varren nähtävyyksistä.

Matkalla Pornaisiin – Etelä-Suomen korkein suora putos

Itse pääsin opastamaan heti aamusta, kun lähdimme Mäntsälän linja-autoasemalta kohti Pornaista. Matkan varrelle osui Alikartano ja Nummisten kylän toinenkin kartano Ylikartano. Pornaisten puolella ohitimme Halkiankosken, Etelä-Suomen korkeimman suoran putouksen, 10 m.

Laukkosken kulttuurikierros – kierros Kotojärven ympäri

Pornaisten kirkolta nousi bussiin lisää matkustajia ja myös Pornaisten molemmat oppaat, Suvi ja Pertti. Lähdimme kiertämään Kotojärven ympäri Laukkosken kulttuurikierrosta.

Kuulimme monta mukavaa tarinaa Suomi-filmien filmausten ajoilta. Nytpä tiedämme missä filmattiin Taistelu Heikkilän talosta ja miten alkoi Regina Linnanheimon näyttelijän ura. Oppaat osasivat kertoa myös Mika Waltarin kesänvietoista Laukkoskella.

Pornaisten kirkko ja Regina Linnanheimon hauta

Kierroksen tehtyämme saavuimme uudelleen kirkolle, jossa lähdimme tutustumaan Pornaisten kirkkoon ja hautausmaahan. Kävimme myös Regina Linnanheimon haudalla.

Hautausmaan kiviaitaan nojasi hautausmaalta poistetuja hautaristejä ja hautakiviä. Osa niistä odotti murskausta, mutta osa säästetään kertomaan omaa tarinaansa tuleville sukupolville. Katselimme myös Pornaisten hautausmaan muistelupaikkaa, joka kuulema jakaa kovasti mielipiteitä.

Kävimme sisällä kirkossa, jonka Suvi asiantuntevasti esitteli meille.

Kohti Tuusulaa – ruokailu Krapin Ateljeerissa

Sitten takaisin bussiin ja kohti Tuusulaa. Ensimmäiseksi suuntasimme Krapin Ateljeeriin nauttimaan lounasta. Ruoka maistui ja jokainen sai vatsansa täyteen.

Paikallisoppaan seurassa Rantatiellä

Tuusulan kirkko

Ruokailun jälkeen lähdimme paikallisoppaan johdolla tutustumaan Rantatien kohteisiin ja vierailimme Tuusulan kirkossa.

Tuusulan hautausmaalla kiersimme niin Pekka ja Maija Halosen kuin Aleksis Kiven haudat. Kävimme myös Sankarivainajien hautamuistomerkillä, joka seisoo uljaana upealla paikalla takanaan Tuusulanjärven maisemat.

Tutut kohteet Rantatiellä

Kirkon jälkeen suuntasimme jälleen Rantatielle. Opas esitteli tien varren kuuluisat ja monelle melko tututkin kohteet: Halosenniemi, Lottamuseo, Aleksis Kiven kuolinmökki jne.

Kävimme kääntymässä Ainolan parkkipaikalla. Kuulimme taiteilijayhdyskunnan elämästä ja Suomen taiteen kulta-ajasta. Nyt tiedämme myös missä asuu kirjailija Laila Hirvisaari.

Klaavola – uusmaalainen sukutila


Matka jatkui kohti Klaavolan kotiseutumuseota, joka on vain tilauksesta avoinna ryhmille. Klaavolassa pääsee kurkistamaan uusmaalaisen sukutilan arkeen.

Kohteen oma opas esitteli tilan päärakennuksen ja omin päin kurkistelimme vielä maitohuoneeseen ja piharakennuksen muihin tiloihin sekä saunassakin kävimme. Saunasta löysimme pari vanhaa pesukonettakin. Pulsaattorikone oli monelle tuttu, mutta oli siellä vieläkin vanhempi versio pesukoneesta.

Kellokosken Itämerikeskus – monelle tuntematon

Bussilla takaisin Krapille, jossa opas jäi pois bussista ja me jatkoimme kohti Kellokoskea, jossa oli matkamme viimeinen kohde: Itämerikeskus ja Kahvila Pränni. Tämä kohde viehätti matkailijoita. Eipä ollut moni kuullut paikasta.

Itämerikeskuksen hieno puisto

Kävimme ensin nauttimassa täytekakkukahvit ja kiertelimme hiukan Itämerikeskuksessa tutustumassa majoitushuoneisiin ja isoon saliin. Aikaa oli kävellä myös puistossa, jossa on Itämeren maiden nuorten taiteilijoiden veistoksia ja taidetta esillä. Upea puisto- ja puutarha on talkoilla aikaansaatu. Kellokoskella on aikanaan ollut yksi Suomen ruukeista Marieforsin ruukki. Siellä on valmistunut monet työkalut ja tehtiinhän siellä aikanaan Kello-veneitäkin.

Juhlatalon historiaa
Nykyisin Itämerikeskuksena toimiva rakennus on aikanaan rakennettu ruukin ja Kellokosken kartanon viinapränniksi 1870-luvulla. Kun viljan polttaminen viinaksi kiellettiin I maailmansodan aikana, viinaprännin panimomestari kehitti Pommac-juoman.

1928 viinapränni muutettiin Juhlataloksi. Talossa on pidetty konsertteja, katsottu paini-, painonnosto- ja nyrkkeilykilpailuita sekä elokuvia. Siellä on järjestetty tanssiaisia jne. Itämerikeskukseksi rakennus muuttui 1990-luvun talkootyönä tehdyn ison remontin jälkeen.

Mitä muuta alueella

Nykyisin ruukin alueella toimii mielisairaala, joka sinne perustettiin 1915. Mielisairaalan alue on yksityisaluetta eikä ulkopuoliset voi alueella liikkua. Matkasimmekin kohti Pornaista, jossa osa matkustajista jäi pois. Me muut jatkoimme takaisin Mäntsälään.

Matka oli pidetty – kiitoksia mukanaolijoilta

Mukana olijat kiittelivät kovasti matkaa ja pitivät matkan antia ja kohteita mielenkiintoisina, joten tätä voin suositella myös muille ryhmille. Tutustukaa myös jo tuotannossani olevaan matkaan Tuttu ja tuntematon Rantatie.