Tutustumismatka matkavastaaville Kymenlaaksoon

 

 

Kartanomatkat on järjestänyt jo parin vuoden ajan yhdessä Next Hotels Finland Oy:n ja Liikenne Seppälä Oy:n kanssa tutustumismatkoja Next Hotelsin kohteisiin. Nyt oli vuorossa Next Hotelsin itäiset kohteet: Patruunantalo ja Karhulan Hovi. Tämä oli jo kolmas kerta, kun veimme eri yhdistysten matkavastaavia näihin kohteisiin. Aikaisemmat kerrat ovat keränneet aina bussin täyteen ja niin tälläkin kerralla.

 

Patruunantalo Pyhtäällä

Lokakuisena keskiviikkona suuntasimme bussin kohti Kymenlaaksoa. Ensimmäinen tutustumiskohteemme oli kodikas ja upea Patruunantalo historiallisella Stockforsin tehdasalueella Pyhtäällä noin 1 ½ t ajomatkan päässä Helsingistä.

Paikan emäntä ja hengetär Katja Kytönen odotti meitä herkullisen kahvipöydän kera. Noutopöytään oli katettu vanhanajan lihapiirakkaa, lohipiirakkaa ja suussa sulavia porkkana- ja suklaakakkuja. Katjan kertomana kuulimme paikan mielenkiintoisesta historiasta. Oy Stockfors Ab oli 1900-luvun vaihteessa yksi Suomen suurimmista puuhiomoista. Niin ja Patruunantalossa asui siis nimen mukaisesti paikan patruuna….

Osallistujilla oli mahdollisuus tutustua yläkerran ja Hunajatalon viehättäviin majoitustiloihin. Hunajatalo sijaitsee samassa pihapiirissä ja pitää sisällään 10 majoitushuonetta. Patruunantalon yläkerrassa majoitushuoneita on seitsemän. Lisää majoitustilaa löytyy Wanhalta paloasemalta.

Nostalginen Etiketti- ja pakkausmuseo

Tutustuttiin myös nostalgiseen Etiketti- ja pakkausmuseoon, joka sijaistee pienessä mummon mökissä lähellä Patruunantaloa. Käynti Etiketti- ja pakkausmuseossa saa aina yhtä ihastuneen vastaanoton. Museossa on esillä meille kaikille niin tuttuja pakkauksia ja paljon muuta. Esillä on vanhoja äänilevyjä, lasten kirjoja, suklaarasioita, koulutauluja jne. Kellepä ei tulisi oma lapsuus ja nuoruus mieleen. On niin paljon tuttuja pakkauksia ja rasioita ym., joita ei enää löydä kauppojen hyllyiltä. Aikaahan siellä saisi menemään paljonkin, mutta matka jatkui…..

Kotkassa odotti kapteeniluutnantti Joe Jordan

Pyysin ihmisiä sulkemaan silmänsä ja siirtymään ajassa pari sataa vuotta taaksepäin, sillä ryhmäämme liittyi Ruotsinsalmen meritaisteluissa ansioitunut kapteeniluutnantti Joe Jordan, joka esitteli Kotkaa kertoen menneistä, mutta unohtamatta nykyisyyttä. Kapteeniluutnantin ilmestyminen bussiin sai syviä huokauksia osallistujissa…. komea eikö vaan?

Puistojen Kotka: Katariinan puisto

Kävimme katsastamassa Katariinan puiston ja totesimme, että tänne on tultava uudestaan aurinkoisella ilmalla nauttimaan merinäköalasta. Kierroksemme aikana näimme muitakin puistoja, sillä Kotka on puistojen kaupunki. Tiesittekö sen? Kartanomatkoilla on tarjolla matkapaketti Puistojen Kotka. Kannattaa tutustua, sillä matka on saanut hyvää palautetta.

Palkittu Sapokan puisto

Pysähdyimme ihailemaan myös Sapokan puistoa syksyn upeissa väreissä. Vau mikä vesiputous!

Näimme myös Merimuseo Vellamon ja Maretariumin ulkoapäin. Kotkassa riittää kyllä katsottavaa. Eikä voi unohtaa Langinkoskella sijaitsevaa Keisarillista kalastusmajaa, vaikka tällä kertaa emme siellä poikennetkaan. Tutustu näihin matkoihin Merellinen Kotka ja Vellamon houkutukset.

Upea Karhulan Hovi

Kapteeniluutnantti Joe Jordanin johdolla saavuimme Next Hotelsin itäisimpään kohteeseen Karhulan Hoviin. Ryhmämme toivotettiin tervetulleeksi kuohuvan juoman kera. Olipa juhlallinen tunne. Istuimme hienoissa saleissa ja kuulimme täälläkin paikan historiasta. Niin ja sitten oli vuorossa ruokailu. Noutopöytään oli katettu monelaisia herkkuja.

 

 

Ruokailun jälkeen oli vuorossa tutustuminen Karhulan Hovin majoitustiloihin ja tietysti vielä arpajaiset…. Onnekkaita voittajia löytyi Joe Jordanin toimiessa onnettarena.

Vähän vielä Ruotsinsalmen meritaistelusta

Ennen paluumatkaa kuulimme vielä Joe Jordanin lauluesityksen ja tarinaa Ruotsinsalmen ensimmäisestä meritaistelusta, jonka Venäjä voitti …. tämä taistelu on yleensä tuttu venäläisille, mutta ei suomalaisille, kun me taasen tiedämme hyvin Ruotsinsalmen toisen meritaistelun, jossa voittaja oli Ruotsi…. niin ja siitä taistelusta ei ole kerrottu venäläisissä historiakirjoissa….

Nyt ei muuta kuin vilkutukset ystävälliselle Dianalle ja Joe Jordanille… ja koko Karhulan Hoville.

Brunbergin makeiset saivat suun makeaksi

Kotimatkalla oli vielä pysähdys Porvoossa…. niin tietysti Brunbergin tehtaanmyymälässä. Olen huomannut, että ostosmahdollisuus Brunbergilla on ohjelmaan laitettava, sillä…. joka kerta bussi tyhjenee ja jokainen käy ostoksilla. Lapsenlapsille… lapsille… ja kait vähän itsellekin.

Takaisin Helsingissä

Aikataulun mukaisesti saavuimme takaisin Helsinkiin. Näin oli päivä kulunut. Kovasti saimme kiitosta järjestelyistä ja osallistujat tuntuivat tyytyväisiltä. Ajomatkojen aikana me järjestäjät kerroimme omista palveluistamme, joten toivomme myös, että jäimme mieliin ja osallistujat saivat tarpeellista tietoa.

Kiitos kaikille mukanaolleille ja hyville yhteistyökumppaneille!