Tuu tuu tupakkarulla…… matkailua Hämeen Härkätiellä

Inkala, Katinen ja Renko-3382

 

Näin voisin nyt lauleskella paitsi, että oma laulutaito on vähäistä ja jätän rallattelun muille. Mutta Hämeen Härkätiellä matkailin. Kävin tutustumassa Inkalan kartanoon Hattulassa (josta jo kirjoitinkin oman blogisivun) http://omamaamansikka.fi/inkalan-kartano-hameen-aatelia/. Tutustuin Härkätien museoon, Rengon kirkkoon, Härkätien kynttilään (kohteessa ei valmisteta kynttilöitä kuten nimestä voisi päätellä. Kerron myöhemmin minkälaisesta kohteesta on kyse), lammastilaan – Tiirinkosken Tehtaan myymälään ja vielä Katisten kartanoon. No Katinen oli syrjähyppy Härkätieltä.Inkala, Katinen ja Renko-3339

Ensin ajelin Hämeenlinnaan, jossa tapasin oppaan Aulangon P-paikalla. Se on nykyisin ainoita ilmaisia P-paikkoja Hämeenlinnassa. Kaupungissa on pienoinen parkkisota, kun Hämeenlinnaan on rakennettu muutama parkkitalo ja kaupungista on poistunut ilmaiset P-paikat. Oppaan kyytiin ja kohti Inkalan kartanoa. Kartanon pirteä emäntä Leila Ylitalo otti meidät ystävällisesti vastaan.

Inkalan kartano – Hämeen aatelia

 Ensin suunnattiin rantaan katsastamaan saunat auringon paistaessa täydellä terällä taivaalta. Ihailtiin näkymää saunalta Alajärvelle. Leila kertoi, että saunan vuokrauksesta matkailutoiminta aikanaan alkoi. Käveltiin piha-alueen poikki kartanolle. Kiivettiin kartanon toiseen kerrokseen katsastamaan pintaremontin kokenut sali. Avara iso sali sopii hyvin kokouksiin, juhliin ja isojen ryhmien ruokailuihin.  

Inkala, Katinen ja Renko-3322

Kartanon puoti on monipuolistunut

Ennen yläkertaan menoa katsottiin kuitenkin kartanon puoti, joka sitten edellisen käyntini oli kokenut muodon muutoksen. Alpakkatuotteet olivat vähentyneet – toki niitäkin vielä oli, mutta nyt oli tullut myyntiin lähialueen kädentaitajien valmistamia tuotteita mm. koruja, kankaasta ja puusta valmistettuja lahja- ja käyttöesineitä.

Inkala, Katinen ja Renko-3318

Yläkerrasta siirryttiin takaisin alakertaan Leilan kertoessa miten toimitaan ryhmien kanssa. Kaikki hyvää tietoa matkanjärjestäjälle.  Kartanossa on täydet anniskeluoikeudet ja ruokailijoiden on mahdollista tilata ruuan kanssa viiniä ja kahvinkin saa kera avecin.

Inkala, Katinen ja Renko-3321

Aamupäivän kahvit nautittiin alakerrassa

Inkala, Katinen ja Renko-3330

Siirryttiin alakerran saliin nauttimaan aamupäivän kahvista ja teestä kera herkullisten voileipien. Leila tarjosi meille kartanossa leivottua leipää, tummaa ja vaaleaa. Nam! Kahvittelun lomassa olikin sitten aikaa muistella miten kaikki alkoi, siis tämä yhteistyö Inkalan kartanon ja Kartanomatkojen kesken. Yli kymmenen vuotta sitten kävin ensimmäisen kerran kartanossa.  Kun muutama vuosi käyntini jälkeen tapasin oivan oppaan, ei tarvittu enää muuta kuin tuotteistamista ja ensimmäiset matkapaketit näkivät päivänvalon.  Ne ovat muuten edelleen Kartanomatkojen tuotannossa.  Hyvät paketit kestävät aikaa.

Aika riensi ja oli aika jatkaa matkaa – kohti Renkoa pitkin Hämeen Härkätietä. Leilallakin oli alkamassa hääneuvottelu asiakkaiden kanssa ja meitä odotettiin Härkätien museossa.

Härkätien museo

Inkala, Katinen ja Renko-3369

Myöhässä, mutta odottavin mielin saavuttiin Härkätien museoon, joka sijaitsee aivan Rengon kirkon vieressä. Museo oli minulle uusi kohde, mutta oppaalle jo tuttu. Inkala, Katinen ja Renko-3366Museoon on tallennettu renkolaiseen talonpoikaiselämään ja Hämeen Härkätiehen liittyvää esineistöä. Museo sijaitsee entisessä 1800-luvun puolivälissä rakennetussa lainajyvämakasiinissa. Lainajyvästö lakkautettiin vuonna 1963 ja rakennus lahjoitettiin Rengon Talonpoikaissäätiölle. Museo avattiin seuraavan vuoden heinäkuussa. Museota hoitaa Renko-Seura.

Kirkko-osastossa satoja vuosia vanha kirkon kello

Tavarat ovat kahdessa kerroksessa. Alakerrassa on lainajyvästön omaa kalustoa. Yhdessä huoneessa on Pyhän Jaakon kirkon esineistä koottu kirkko-osasto. Esillä on mm. kirkon vanha kello, joka on todennäköisesti vuodelta 1511. Alakerrassa esitellään myös vanhaa hämäläistä asumista.

Viinakalu kotipolttoon ja Hämeen Härkätien kartta

Inkala, Katinen ja Renko-3359

Yläkerrassa on museon erikoisuuksiin kuuluva ”viinakalu” eli täydellinen 1800-luvun viinankeittovälineistö kotipolttoon. Seinällä on viisimetrinen taiteilija Pentti Hammarbergin karttapiirros Hämeen Härkätiestä. Siitä on helppo katsoa Hämeen Härkätien varren paikkakunnat. Hieno piirros ja varsin mielenkiintoinen.  Oma huomio kiinnittyi erikoiseen työvälineeseen, jossa oli vallan mahdottomasti piikkejä – puun oksista tehtyjä. No sitä on käytetty äestämiseen. Tosin museossa oleva on kopio alkuperäisestä. Tämä ei ole museokappale, vaan rakennettu malliksi. No minäpä en ollut tuollaista aikaisemmin nähnyt.

Museon aukioloajat

Inkala, Katinen ja Renko-3363

Museo on avoinna kesäkaudella sunnuntaisin klo 11-14, muulloin sopimuksen mukaan. Renkoon on matkaa 17 km Hämeenlinnasta, 92 km Tampereelta, Helsingistä matkaa tulee 115 km ja Turusta 132 km. Aivan Härkätien museon vieressä sijaitsee Rengon kirkko, joka oli seuraava kohteemme. Sinne siis.

Rengon kirkko pyhiinvaelluskohde keskiajalla

Inkala, Katinen ja Renko-3381

Rengon kirkko on apostoli Jaakob vanhemman nimikkokirkko – Pyhän Jaakon kirkko. Harmaakivinen kirkko on rakennettu 1400-luvun loppuvuosikymmenillä.  Se on ollut tunnettu pyhiinvaelluskohde keskiajalla. Kirkon erikoisuutena on 8-kulmainen pohjamuoto.  Kirkko rappeutui 1600-luvulla. Holvattu katto oli sortunut ja seinätkin osaksi luhistuneet. Inkala, Katinen ja Renko-3367

Kirkon kunnostukset

Kirkon ensimmäinen kunnostus valmistui 1780-luvulla. Seuraavassa kunnostuksessa v. 1895 ikkunat suurennettiin, alttarin takana ollut ikkuna muurattiin umpeen ja siihen rakennettiin alttarilaite. Saarnatuolikin siirrettiin nykyiselle paikalle keskiseinältä. 1950-luvulla kirkko sai sähkölämmityksen. Aikaisemmin kirkkoa oli lämmitetty kamiinoilla. Tosin nekin oli asennettu vasta 1895. Sitä ennen kirkossa on varmasti paleltu…… Viimeisin remontti on tehty lähes 30 vuotta sitten, jolloin kirkkoon tehtiin kalkkikivilattia ja samalla lattiakin sai sähkölämmityksen. Penkit uusittiin. Kellojen soitto sähköistettiin. Enää ei tarvinnut kenenkään kiivetä kellotorniin kelloja soittamaan. Kirkon alttaritaulun on maalannut Ilmari Launis. Aiheena on Kristuksen kirkastuminen.

Inkala, Katinen ja Renko-3378

Kuka oli Pyhä Martti?

Kirkossa on keskiaikainen veistos, joka esittänee Pyhää Marttia, ranskalaisen kaupungin piispaa, joka kuoli v. 397. Pyhä Martti oli aikanaan ”rakastetuin pyhimys Euroopassa”.

Lounastauko

Nyt olikin jo lounastauon paikka. Nälkä. Ei muuta kuin syömään paikalliseen baariin. Tarjolla oli perunasosetta ja nakkikastiketta. Ruokailun lomassa oli aikaa päivittää kuulumisia ja jutella Hämeen kartanokierroksista ja asiakkaiden palautteista.

Härkätien kynttilä – keräilijän intohimo

Inkala, Katinen ja Renko-3389

Vatsa täynnä olikin helppo jatkaa matkaa ja mennä tutustumaan Härkätien kynttilään. Kohteessa ei siis tehdä kynttilöitä, tosin niitä saa sieltä ostaa. Kohde toimii tilauksesta juhlien ja erilaisten tapahtumien pitopaikkana. Ryhmät voivat käydä tutustumassa paikkaan ja nauttia vaikkapa kahvit. Entisessä navetassa sijaitseva Härkätien kynttilässä riittää katsottavaa. Kohteesta löytyy enkeleitä, norsuja, kahvikuppeja ja vanhoja lautasia. Ne eivät ole myynnissä, mutta paikan isäntä mielellään kertoo tavaroista. Valitettavasti siellä ei saa kuvata, joten täytyy tyytyä nyt vain ulkokuviin. Yläkerrassa on useampi huone. Sieltä löytyy Enkelihuone, huone norsuille ja Sininen huone sekä isompi ”sali”, jossa ryhmät nauttivat kahvia. Paljon on tavaraa eikä kuulemma ole kahta samanlaista enkeliä. Kartanomatkojen ensimmäinen ryhmä kävi  Härkätien kynttilässä toukokuussa. Itse ehdin tutustumaan kohteeseen sitä ennen. Ehdotus kohteesta tuli asiakkaalta, mutta onhan matkanjärjestäjän hyvä tietää millaisesta kohteesta on kyse. No nyt on tuttu kohde. Niin ja asiakkaan palautekin oli hyvää: ”Isäntä lauloi itsensä meidän sydämiin”, sanoi asiakkaani.

Inkala, Katinen ja Renko-3386

Lammastila – Tiirinkoski Tehdas

Inkala, Katinen ja Renko-3393

Seuraavaksi lähdettiin ajamaan takaisin Härkätietä. Otettiin suunta kohti Hattulaa. Menimme tutustumaan lammastilaan, joka sijaitsee lähellä Inkalan kartanoa. Tiirinkosken Tehtaalla on verkkokauppa tämän ihan oikean myymälän lisäksi. Myymälä on avautunut vasta viime vuonna, joten minulle aivan uusi tuttavuus.  Vinkin tähän kohteeseen antoi mainio oppaani.Inkala, Katinen ja Renko-3395

Kohteeseen on opaskyltti tieltä, mutta siihen ne loppuvatkin, sillä itse tilalta ei myymälän kylttejä löytynyt. Parannusta on tulossa. Löysimme kyllä myymälän, sillä oppaani oli siellä aikaisemmin käynyt. Koska lammastilalla ollaan, niin toki lampaan taljoja ja villalankoja on myymälässä myynnissä, mutta myös paljon muutakin. Etupäässä myynnissä on tanskalaisia sisustus- ja kylpyhuonetavaroita, tyynyjä. Hiukan on vaatteitakin.

Tilalla kasvatetaan alkuperäislammasrotuja. Ahvenanmaan lammasta ja Gotlannin turkislampaita. Yhteensä lampaita on toistasataa. Ahvenanmaan lammas ei ole liharotu, mutta hyviä taljoja saadaan ja villasta saadaan hyvää lankaa.

Lampaat eivät vielä olleet laitumella, vaan niitä näki aitauksessa pienen matka päässä. Tilalla vielä mietitään mitä tehdään kesällä. Lampaat lasketaan metsälaitumelle, jolloin kävijät eivät niitä ehkä näe lainkaan vieraillessaan tilan myymälässä.  Mietinnässä on, että jos myymälän lähelle jättäisi osan lampaista laitumelle, jolloin niitä pääsisi katsomaan. Voisin kuvitella, että kun kävijä tulee lammastilalle, niin sitä odottaa näkevän myös lampaita. Tilalla on myös Ylämaan karjaa – sitä pitkäkarvaista. Nekin lasketaan keväällä omalle laitumelle. Onnekas kävijä voi siis bongata lampaiden lisäksi Ylämaan nautoja.

Inkala, Katinen ja Renko-3396

Suunnitelmissa on muutaman pöydän ja tuolien laittamista myymälän eteen piha-alueelle. Myymälä saa lisätilaa, kun yksi seinä kaadetaan. Meille kerrottiin, että asiakkaita tulee paljon Helsingistä saakka, ei suinkaan Hämeenlinnasta, joka olisi lähellä. Inkalaan matkaavat ryhmät voivat helposti poiketa myymälässä. Täytyypä seurata tilan kehitystä.

Katisten kartano – pitkä omistajaluettelo

Inkala, Katinen ja Renko-3409

Vielä oli yksi kohde käymättä – Katisten kartano. Hämeen Härkätietä ajettiin kaupunkiin ja niin jäi historiallinen tie taakse.  Edellisestä käynnistäni Katisissa oli useampi vuosi, joten oli hyvä käydä päivittämässä tietoja. Kartanolla on pitkä omistajalista kuten useilla herraskartanoilla. Katinen tunnetaan jo Birger Jaarlin ajalta – 1200-luvulta. Nykyinen punatiilinen päärakennus on vuodelta 1862. Inkala, Katinen ja Renko-3441

Vanhassa tallissa 1700-luvun lopulta toimii nykyisin hotelli. Sinne kurkistettiin ensin ja katsastettiin yksi huonekin. Tyylikästä kartanoromantiikkaa.Inkala, Katinen ja Renko-3405

Kartanon alueen muista rakennuksista löytyy kokoustiloja kuten päärakennuksestakin. Siellä on myös hotelliasiakkaiden aamiaishuone.

Yläkerrassa on iso sali, jossa mahtuu isokin ryhmä juhlimaan tai iso kokous- tai matkailijaryhmä kahvittelemaan ja ruokailemaan. Inkala, Katinen ja Renko-3424

Salin vieressä on pieni lasiveranta tai sanoisiko sitä puutarhahuoneeksi, jossa on vielä tallella kartanon salin vanhoja tuoleja. Kauniita. Kyllä ennen osattiin tehdä upeita puutöitä. Kartanon alakerrassa on useampi pieni huone, jotka sopivat vaikkapa ryhmätyöhuoneiksi.

Inkala, Katinen ja Renko-3426

Kellarimenu syödään kellarissa

Eveliina Sorri esitteli kartanoa meille. Hän vei meidät myös kartanon kellariin. Ihan kellarilta siellä tuntui. Ryhmät voivat varata kellarimenun ja nauttia sen siellä kellarissa. Paikka on taatusti erilainen kokemus kuin istua kartanon juhlavassa salissa. Onpa kellarissa kuulemma vietetty häätkin.

Nälkävuosien jäljet

Inkala, Katinen ja Renko-3439

Ulkona huomio kiinnittyy kartanon pitkään harmaakiviseen aitaan ja nurmella olevaan isoon pyöreään kivirakennelmaan. Mikähän muistomerkki se on? Näin sitä ajattelee…  No tavallaan muistomerkki.  Se on rakennettu 1860-luvun Nälkävuosien aikana. Kartanosta sai ruokaa työtä vastaan. Silloin rakennettiin kiviaita ja kiviä kun jäi yli, niin tehtiin pyöreä iso kivirakennelma. Muutama vuosi sitten kartanon kellarista löytyi iso pata, jolla oli keitetty puuroa nälkäisille.

Inkala, Katinen ja Renko-3436

Näin oli päivä sitten meillä pulkassa, kuten torppariaikana sanottiin. Torpparin työpäivä merkittiin puiseen pulkkaan, josta yksi puoli oli torpparilla ja toinen puoli oli kartanon pehtoorilla. Näin tiedettiin, että torppari oli tehnyt oikean määrän taksvärkkejä. Oliko kyseessä siis entisajan kellokortti?

Uutta tulossa

Inkala, Katinen ja Renko-3317

Aikaa oli vielä jutella oppaan kanssa ja suunnitella tulevaa. Ensi vuosi on Sibeliuksen juhlavuosi, kun Sibeliuksen syntymästä tulee 150 vuotta. Silloin on tarkoitus tarjota juhlavuoden matkoja. Hämeenlinnahan oli Sibeliuksen syntymäkaupunki ja kaupungista löytyy Sibeliuksen syntymäkoti. Suunnitelmissa on tuotteistaa myös hiukan tuota Hämeen Härkätietä. Kiehtovia tarinoita. Vietä hetki Hämeen Härkätiellä. Olkaapa kuulolla.

Hämeen pyrähdys oli tehty ja oli aika palata kotiin. Piristävä ja mielenkiintoinen päivä. HUOM! Hämeen Härkätiellä matkailin jo huhtikuun lopulla. Blogi oli jo valmiiksi kirjoitettu, mutta voi se katosi, kun piti lisätä kuvia…. olin mielestäni tallentanut koko ajan, mutta ihmeellisiä ovat nämä tietoyhteydet…. niin vaan koko teksti katosi taivaan tuuliin…. ja sitten alkoi sellainen kiire töissä, että uuden kirjoittaminen kesti…. mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Enemmän kuvia retkestäni Hämeen Härkätiellä https://www.facebook.com/media/set/?set=a.650025928379629.1073741850.118406638208230&type=3

Inkala, Katinen ja Renko-3429

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *