Työläiskotimuseo Tuusulassa

Työläiskotimuseon sijainti

Tuusulan kirkkoa vastapäätä pienellä mäenkumpareella seisoo nostalginen Työläiskotimuseo, joka kertoo nykyihmisille maalaispitäjän käsityöläisten elämästä 1900-luvun alkupuolella.

Millainen museo?

Museoon kuuluu varsinaisen asuinrakennuksen lisäksi muutama piharakennus, jossa toisessa oli tänä kesänä näyttely. Pihalta löytyy myös sepän paja.

Asuinrakennuksessa on alakerrassa kaksi huonetta ja keittiö. Kaikki huoneet on sisustettu asiaankuuluvin huonekaluin ja esinein.

Suutarinverstas ja suutarinlamppu

Toisessa alakerran huoneista on myös suutarin verstas. Nähtävillä on mm. suutarin lamppu eli pyöreä kirkas lasipallo, jonka alla poltettiin kynttilää ja näin kynttilän liekki valaisi paremmin. Ennen oli pakko olla kekseliäs, kun ei ollut näitä nykyelämän mukavuuksia.

Yläkerrassa nähtävissä talon historiaa

Yläkerrassa kerrotaan rakennuksen kunnostamisesta valokuvin ja tekstein. Esillä on myös erilaisia työkaluja, joten uskoisin yläkerran kiinnostavan varsinkin mieskävijöitä. Mutta museo herättää varmasti monessa kävijässä muistoja omasta lapsuudesta.

Kesäkohde

Museo on kesäkohde ja avaa ovensa vapun jälkeen. Paikalla on oppaan lisäksi usein myös museon vapaaehtoisia, jotka mielellään esittelevät kohdetta. Itse sain oppaaksi juuri tällaisen vapaaehtoisen museon ystävän, jolta kuulin paljon tarinaa myös museon synnystä ja ylläpidosta.

Kuulin, että Tuusulan Taiteiden yö-tapahtumassa mäellä valmistetaan rosvopaistia, jota jonotetaan kymmenien metrien mittaisissa jonoissa. Välillä museolla järjestetään myös työnäytöksiä; valmistetaan mm. punamultaa tai poltetaan tervaa.

Hyvä ryhmämatkakohde

Minusta tämä voisi olla ihan mukava ryhmämatkakohde Tuusulan Rantatie-kierroksella, jos Ainola ja muut taiteilijakohteet ovat jo tuttuja. Mielelläni suunnittelen ryhmällenne matkan, jossa Työläiskotimuseo on mukana kierroksessa. Pyytäkää tarjous.