Uudistunut Igor museo Inkoon Degerbyssä

 

Igor museo Inkoon Degerbyssä on saanut lisää tilaa. Rakennusta on jatkettu. Museo saa uusia esineitä ja kuvia kokoelmiinsa ja tilaa tarvitaan.

Uusin lahjoitus museon avajaisissa

Museon laajennus on nyt valmis ja toukokuisena lauantaina oli aika avata uusi osa ja näyttely oikein virallisestkin vieraiden kanssa. Eräs kävijä toi uusimman esineen, venäläisen maitopullon, jonka oli löytänyt. Kävin tutustumassa uusittuun museoon, joka on aina yhtä mielenkiintoinen.

Kartta lattiassa

Museon vanhan osan lattiaan on maalattu hieno kartta, jossa on Suomen eteläinen rannikko, Suomenlahti ja Viron rannikko, karttaan merkittynä Viron saaret Hiidenmaa ja Saarenmaa sekä tietysti Suomen kaupunkeja ja Pietari. Karttaan on merkitty myös Porkkala-Udd, Mäkiluoto jne. Näin on helppo hahmottaa paikkakuntien sijainnit.

Paljon koskettavia tarinoita ja erikoisia tavaroita

Vuosien varrella museo on saanut paljon uutta tietoa alueen vuokra-ajasta. Museossa on käynyt henkilöitä, jotka ovat syntyneet ja asuneet alueella, kun se oli luovutettu Neuvostoliitolle. He ovat osaneet kertoa monien tavaroiden käytöstä ja vuokrakauden elämästä suljetulla alueella. Näin esim. takkien kiillotuksessa käytetty apuväline on saanut selityksen. Sitä oli alueelle palaneet asukkaat ihmetelleet eikä sille ollut keksitty käyttöä ennen kuin museolle tuli henkilö, joka kertoi tavaran täyttötavan…. Museossa on paljon valokuvia ja kuvien henkilöt ovat saaneet nimiä ja henkilöiden tarinat ovat välittyneet jälkipolville.

Myös ennen ja jälkeen Parenteesin

Museossa tuodaan esille myös alueen historiaa ennen luovutuksen ja kerrotaan mitä asukkaat kohtasivat, kun palasivat takaisin v. 1956. Osa rakennuksista oli tallella, mutta paljon oli myös hävinnyt ja maisemat muuttuneet. Venäläisten jäljiltä löytyi tavaroita, kuvia ja vielä 2000-luvullakin löytyy uutta… filmirullakin, joka kehitettiin ja kuvissa on ihmisiä, joilla olisi omat tarinansa kerrottavana.

Suosittu kohde

Igor museo on suosittu käyntikohde. Museon oppaat Berndt Gottberg ja Lena Selen ovat omistautuneet museolle ja vieävät museota sydämellään eteenpäin. Museo on ollut Kartanomatkojen matkaohjelmissa mukana melkein alusta alkaen ja matkat Parenteesin teeman mukaan ovat olleet pidettyjä. Itsekin olen tehnyt ryhmän kanssa Ennen, jälkeen ja Parenteesin aikaan matkan ja vieraillut muutenkin alueella. Voit lukea matkakertomukseni Ryhmän kanssa tutustumassa Porkkalan Parenteesin aikaan

Vanhoja valokuvia

Omassa arkistossani on valokuvia ajalta, kun alue palautui takaisin ja siellä pääsi käymään. Tutustu kuviin Muistoja – vanhoja valokuvia