Uusi kulttuurikohde Koskenmaan kartano

Hyvinkään Myllykylässä avautuu heinäkuussa uusi kultturikohde Koskenmaan kartanon kulttuurikeskus. Operettiteatterin Grand old lady Hilkka Kinnunen on perustanut viime vuonna nimeään kantavan säätiön, joka ylläpitää Koskenmaan kartanon kulttuurikeskusta.

Kartanon historiaa

Koskenmaan kartano on syntynyt tilasta joka perustettiin 1787 kruunun maalle Ridasjärven kylään. Tila kuului Ridasjärven eteläosaan syntyneeseen Myllykylään, joka oli saanut nimensä kylän lukuisista myllyistä, joita oli rakennettu Keravanjoen varrelle. Tila siirtyi aikanaan Marieforssin eli Kellokosken kartanon ruukinpatruunan haltuun.

Ruukinpatruuna perusti tilalle tuulimyllyn. 1880-luvulla tila lunastettiin itsenäiseksi. Nykyinen päärakennus on rakennettu 1920-luvulla. Tilalla on toiminut myös saha, joka erotettiin tilasta 1950-luvulla. Saha siirtyi 1960-luvulla Mäntsälään. Hilkka Kinnusen äiti osti tilan kesäpaikaksi 1970-luvulla.

Alueella muutakin kuin päärakennus

Koskenmaan kartanon alueella on huvilan lisäksi myllyrakennus, temppeli, huvimaja ja laajat alueet nurmikenttiä. Nurmikentiltä löytyy istumaryhmiä ja kosken partaalta myös luontopolku, jonka varrelle on tulossa tulevaisuudessa myös taidetta. Pienelle temppelille pääsee valkoista siltaa pitkin ja kipuamalla hiukan ylämäkeä. Temppelistä löytyy hiljentymispaikka niin luterilaisille kuin ortodokseillekin.

Katseltavana taidetta

Taidetta löytyy jo tällä hetkellä, sillä Hilkka Kinnunen on ostanut kaksi virolaisen taiteilijan Tauno Kangron veistosta puistoon. Rakastavaiset patsaasta huokuu lämmintä tunnetta.

Toinen Kangron veistoksista kuvaa isoa avointa kämmentä ja sekin on vaikuttava seisoessaan kartanon nurmkentällä. Kts. tekstin alku.

Kaunis suihkulähde pulputtaa vettä ja veistoslintuja löytyy joen rannalta. Kosken pauhu kuuluu pitkälle.

Kulttuurikesän ohjelma

Koskenmaan kartanon kulttuurikeskuksen avajaisia vietetään 3.7. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tämän kesän muita tapahtumia ovat: 4.7. Hengellinen gospelkonsertti, jossa esiintyy Pekka Vaismaa Group. 11.7. Operetin helmiä – konsertti, esiintyjinä Ari ja Tuire Grönthal. 18.7. esiintyvät oopperalaulajat Mia Heikkinen ja Jarno Kokko Sibelius-Akatemiasta ja 25.7. on Koskenmaan kartanon 10-vuotiskesäjuhla. Kesäjuhlassa esiintyvät tenori Petrus Scroderus ja säestäjänä Heli Ahvenainen-Saaristo.

Kaunis alue

Kartanon aluetta oli ollut vaikea kuvitella pelkkien kuvien avulla. Oli mielenkiintoista käydä itse paikalla ja todeta kartanon kaunis ympäristö. Pauhaava koski antoi oman leimansa.Kartanoon on tulossa esille myös muutama Hilkka Kinnusen esiintymisasu.

Vierailujen yhteydessä on mahdollisuus ostaa myös Hilkka Kinnusen elämästä kertoavaa ”Primadonna” kirjaa.