Vierailu Elimäellä

Kesäkuun lopulla 2008 tutustuin Elimäen matkailutarjontaan.

Mustilan Arboretum

Kävelin Mustilan Arboretumissa, jossa vielä kukki joitakin atsalea- ja alppiruusulajikkeita. Parhaimpaan kukinta-aikaan atsalearinne lienee upea eri värisine kukkineen, sillä nytkin kukat sävähdyttivät.

Kolme eri pituista reittiä

Arboretumiin on merkitty kolme eri pituista reittiä. Opasteet ovat selviä ja Arboretumissa oli helppo kulkea yksinkin. Ryhmille suosittelen ilman muuta oppaan varaamista.

Reittien varrelle on sijoitettu sopivin välimatkoin penkkejä, joilla voi lepuuttaa jalkojaan. Itse kävelin Alppiruusureitin, joka oli 1,5 km. Se on Arboretumin reiteistä lyhin.

Arboretum sopii luonnosta ja kukista kiinnostuneille, mutta on huomioitava, että huonosti liikkuville kohde ei ole sopiva. Alueella on kahvila, jossa voi nauttia kahvia ja virvokkeita.

Mustilan taimi- ja viinimyymälä

Lähellä Arboretumia on Mustilan taimi- ja viinimyymälä. Ryhmille järjestetään tilauksesta viinimaistiaisia vieressä sijaitsevassa Viinituvassa. Maistella voi myös hilloja ja marinoituja valkosipulinkynsiä. Miltäpä maistuisi Mustan everstin kynnet? Herkullisilta… Viinejä, hilloja ja kynsiä voi ostaa mukaan kotiinviemisiksi.

Piika ja Renki

Kahvipaikaksi sopii myös lähellä sijaitseva Piika ja renki – kahvila, jossa oli ystävällinen palvelu. Kahvilassa on myös myynnissä lahjatavaraa, keramiikkaa, taidetta ja kahvilan vintillä on vaihtuvia taidenäyttelyitä sekä kauniita vanhoja astioita esillä kauniisti ryhmiteltynä.

Pikkujoulumatkoja

Mustilaan ja Moisioon voisi järjestää vaikkapa pikkujoulumatkoja. Pienille yritysryhmille voi järjestää hiukan erilaisen ruokailun Viinituvassa ja isommat ryhmät voivat nauttia ruokailut Moision kartanossa, jossa miljöö on sitten ihan toisenlainen. Mitä kukin haluaa….

Moision kartano

Olin sopinut vierailusta Moision kartanoon, jossa Anne Husu esitteli minulle kartanoa ja siellä tällä hetkellä olevan Ismo Pyykön taidenäyttelyn.

Moision kartanossa on mahdollista ryhmien ruokailla tai kahvitella tilauksesta. Samassa pihapiirissä on Moision kesägalleria, jossa on esillä harrastajataitelijoiden töitä.

Kartanokierroksia alueelle

Elimäelle on mahdollista suunnitella omia päivän paketteja, mutta se sopii myös yhdistettäväksi lähellä sijaitseviin muihin kohteisiin. Tarkoitus on suunnitella kartanokierrosta, jossa mukana voisi olla viehättävä Anjalan kartano ja Lapinjärvellä oleva Rutumin kartano.

Elimäen kirkko ja vanhat hautamuistomerkit

Myöhemmin iltapäivällä kävelin Elimäen kirkon kirkkomaalla, jossa ihastelin vanhoja hautamuistomerkkejä. Vanhoja rautaristejä ja muutama vanha hautapaasi on jätetty lähelle kirkkoa muistuttamaan meitä menneistä ajoista.

Valitettavasti kirkko oli jo sulkenut ovensa, joten en päässyt käymään kirkossa sisällä. Kirkossa on upea paanukatto, jota ihastelin. Paanut olivat taitavasti aseteltu. Jos siellä päin käytte, katsokaapa kattoa hiukan tarkemmin.

Mitä muuta näin matkalla?

Kävin katsomassa myös Alppiruusun tuottajatorin ja siellä olevan kahvila-ravintolan.

Kotiinpäin ajoin Lapinjärven kautta ihmetellen kymmeniä autorekkoja, jotka olivat matkalla koti itää.

Pysähdyin Lapinjärvellä Antiikki Annassa, joka on jo Kartanomatkojen paketeissa mukana. Paikka on siisti ja antiikkia ja vanhoja tavaroita on suuri määrä. Kohdehan toimii myös kahvilana.

Mielenkiintoinen päivä! Milelenkiintoiseksi päivän teki jo se, että päivän aikana ajelin neljässä eri maakunnassa. Matkaan lähdin Uudeltamaalta, Päijät-Hämeen kautta päädyin Kymenlaaksoon ja kotiin tulin Itä-Uudenmaan kautta.