Villa Cooperin nykyelämä

Lars Sonckin suunnittelema

Järvenpäässä uusimpia kohteita on Villa Cooper. Arkkitehti Lars Sonckin suunnittelema yksityiskoti, joka on testamenttilahjoituksena siirtynyt Järvenpään kaupungille. Hienoa, että kaupunki on vuokrannut rakennuksen Järvenpään käsintekijöiden myyntinäyttelylle.

Järvenpään Käsintekijöiden myyntinäyttely

Kohde sopii mielestäni hyvin tähän tarkoitukseen. Käsintekijät ovat rakentaneet näyttelyn taidokkaasti kunnioittaen rakennuksen ilmettä. Villa Cooper on sisustettu kodiksi ja kodin henki siellä on edelleen aistittavissa.

Villa Cooperin historiaa

Lars Sonckin suunnitteleman Villa Cooperin rakennuttaneet Sigrid ja Gösta Enckell olivat keskeisessä asemassa taiteilijayhteisön muodostumisessa. Enckellit luopuivat rakennuksesta jo 1910- ja 1920-lukujen vaihteessa, jonka jälkeen talo siirrettiin nykyiselle paikalleen Järvenpään keskustaan Bjarne Westermarckin hallitseman Järvenpään kartanon työntekijöiden ruokalaksi ja asuntolaksi.

Omistajiksi Edvard ja Agneta Cooper

Rakennus päätyi lopulta Järvenpäähän mattotehtaan perustaneiden Edvard Cooperin ja hänen vaimonsa Agnetan omistukseen. Noin 30 vuoden aikana, 1930-luvulta 1960-luvulle, Cooperit rakensivat vähitellen huvilan ympärille vaikuttavan puutarhan, jonka osaksi rakennuskin vähitellen sulautui.

Kesällä 2008 huvilassa avautui Järvenpään käsintekijät ry:n myyntinäyttely. Rakennuksen muutostyössä pyrittiin säilyttämään huvilan tunnelma sekä hyödyntämään rakennuksen mukana lahjoitettua irtaimistoa.

Myyntinäyttelyn ohessa esillä on myös kolme ”historianurkkausta”, joiden avulla kävijät voivat aistia talon 1940-lukulaista tunnelmaa ja perehtyä rakennuksen ja sen asukkaiden vaiheisiin.

Monipuolinen valikoima laadukasta tavaraa

Myyntinäyttelyssä on suuri kirjo erilaista käsin valmistettua tavaraa myynnissä mm. keramiikkaa, kudonnaisia, neuleita, huovutustöitä, kynttilöitä, leluja ja paljon muutakin. Olohuoneessa on kauniisti katettu ruokapöytä huomioiden eri kodin juhlakaudet ja vuodenajat.

Kulttuurikodin tunnelmaa

Kiertelin rakennuksessa ja mietin miten Cooperit ovat aikanaan talossa elänneet. Aistittavissa oli kulttuurikodin tunnelmaa.

Keittiössä oli tallessa aikakauden kaapit ja paljon keittiötavaraakin. Nautin kauniista töistä ja mietin mitenköhän saisin tämänkin kohteen yhdeksi vierailupaikaksi. Täällä nimittäin kannattaa kyllä poiketa. Samalla kertaa pääsee aistimaan historiaa ja kulttuuria sekä myös voi ihastella kauniita ja taidokkaita käden tuoteita. Niin ja voi myös tehdä ostoksia.