Vironperä – rakkaudella vaalittu

Vironperä – Lohjan Virkkalassa

Elokuisena tiistainpäivänä ajelin kohti Lohjan Virkkalaa. Olin sopinut tutustumisesta Vironperään. Olin kuullut Vironperästä ja lukenutkin siitä. Kukapas ei nyt Vironperästä olisi kuullut, olihan Vironperän isäntä Johannes Virolainen hyvinkin tunnettu henkilö elinaikanaan, niin ja toki hänet muistetaan edelleenkin. Niin ja muistammehan me Kyllikinkin ja heidän rakastumisen.

Huhuja liikkeellä

Muutama ryhmänikin oli käynyt kohteessa, joten kohde oli matkailullisesti tiedossa, mutta itse en ollut Vironperällä koskaan käynyt. Olin kuullut huhuja, että Vironperä saattaa sulkeutua, joten olin ajatellut, että ei kannata tuotteistaa kohdetta, jos ei pääse sitten myymään. Nyt sain vinkin kollegalta, että Vironperä voisi ollla hyvinkin sopiva Kartanomatkojen tuotevalikoimaan, joten ajattelin ottaa selville mikä on Vironperän tilanne. Muutama sähköposti ja tutustuminen oli järjestynyt.

Ajelin pitkin Hanko-Hyvinkää-Porvoo tietä eli Kehä V niin kuin nykyisin sanotaan ja välillä tuli vettä aivan kaatamalla…. Perille pääsin.

Vironperä yllätti

Vironperä yllätti minut jo heti pihalle päästyäni, ei se ollutkaan niin suuri… no se oli sitten silmän lumetta… Kyllähän talossa huoneita on, mutta rakennus on matala ja se sulautuu hyvin ympäristöön.

Ovi oli kutsuvasti auki, joten astuin sisään ja Kyllikki Virolaisen miniä toivotti minut ystävällisesti tervetulleeksi.

 

Teepöydän ääressä juttelimme ja kuulin talon historiasta ja talon kuuluisasta isäntäväestä.

Esillä satoja tai ehkäpä enemmän….. lahjoja

Johannes Virolainen piti tuhansia puheita ja sai puhujalahjoja. Kaikki hänen saamat lahjat ovat esillä Vironperällä. Hyvin huomaavaista Kyllikiltä laittaa saadut lahjat esille. Pikkutarkasti on kauhat ja puukot ripustettu seinille. Johannes käytti puukkoja. Kuulema otti aina seinältä yhden puukon, kun lähti pihalle ja palautti kiltisti puukon paikalleen… kun Kyllikki oli ne järjestykseen laittanut.

Kansainvälinen huone – valtion päämiesten lahjoja

Vironperällä on yksi huonettu nimetty Kansainväliseksi huoneeksi. Huoneessa on Johannes Virolaisen eri valtioiden päämiehiltä lahjaksi saamia tavaroita ja seinällä on Ilja Glazunovin maalama muotokuva Virolaisesta. Aika vaikuttavaa. Niin ja sohvalla istuvat Johannes ja Kyllikki parhaimpiinsa puettuina. Siinä he istuvat vierekkäin niin itsensä oloisina ja tervehtivät Vironperän vieraita. No niin kyseessä on Eeva-Liisa Kinnusen nukkehahmot……

Paljon valokuvia ja lööppejä

Vironperän huoneissa on paljon valokuvia Vironperän isäntäväestä ja aina yhtä iloisina. Kuvissa vilahtee myös tuttuja henkilöitä maailmalta. Huoneita yhdistävän käytävän yläosaan on nostettu kopioita iltapäivälehtien lööpeistä. Sieltä lukemalla voi kukin muistella…..

Kyllikki Virolaisen pukuja – tuttuja monista juhlista

Entisessä uimahallihuoneessa on esillä useita Kyllikki Virolaisen pukuja. Monet niistä muistamme Itsenäisyyspäivän juhlista tai muista tilaisuuksista. Johannes ja Kyllikkihän olivat niin monien juhlien kuvatuimpia vieraita. Hienoja pukuja ja pukuja on vielä paljon enemmän. Ehkä näemme niitä jossain vaiheessa enemmänkin Vironperällä.

Vironperällä katsellaan puutarhaakin

Isot ryhmät jaetaan, jolloin toinen puoli ryhmästä aloittaa tutustumisen puutarhasta ja toinen sisältä ja sitten vaihdetaan paikkoja. Pienemmät ryhmät liikkuvat yhdessä, mutta aina kierrokseen sisältyy myös liikkuminen puutarhassa. Talon takaa löytyy istutuksia ja yksi tilan kolmesta lammesta. Kyllikki kävi kuulema aina ensin uimassa saavuttuaan Vironperälle. Johannes ei niin uimisesta välittänyt, mutta Kyllikille se oli mieluisaa. Olihan hän Asikkalassa syntynyt ja järvissä uimaan tottunut. Käydessäni Vironperällä, clemantis kukki kauniisti talon seinustalla.

Vironperä Kartanomatkojen valikoimaan

Minulle Vironperä oli mieluisa kokemus ja olen nyt tuotteistanut Vironperän uusiin matkapaketteihin. Matkat ovat lähiaikoina nähtävissä Kartanomatkojen matkapaketeissa. Nopeimmin löydätte ne kohdasta UUTUUDET. Minulle jäi Vironperästä kuva rakkaudella vaalitusta paikasta. Se oli aikanaan tärkeä Johannekslle ja Kyllikille ja se on tärkeä myös jälkipolville, jotka vaalivat Vironperällä paikan henkeä ja tunnelmaa. Oma käsitykseni Vironperän isäntäväestä Johanneksesta ja Kyllikistä kyllä sai tämän käynnin jälkeen enemmän ulottuvuutta ja sisältöä. Pystyin aistimaan sen rakkauden mikä on vallinnut Johanneksen ja Kyllikin välillä ja heidän rakkautensa Vironperään…. se on ollut rakkautta tosiaan.