Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo täynnä rakkautta ja lintuja

Vuohijärven luonto- ja kulttuurikeskus-9981Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalossa Kouvolassa paljastettiin kesäkuun ensimmäinen päivä kuvanviestäjä Heikki Häiväojan uusin veistos, joka on saanut inspiraation Topeliuksen runosta Koivu ja tähti. Se on lähes koivua muistuttava puu, josta roikkuu ketjumaisia oksia. Näihin oksiin saa kiinnittää pieniä rakkauslukkoja.Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo-9929 Lukkoja voi ostaa paikan päällä kohteen puodista. Koska taideteokseen voi noita lukkoja ripustaa, niin voimme puhua Rakkauspuusta. Lukkojen ripustaminen rakkauden sinetiksi on levinnyt kulovalkean tavoin  kaikkiin siltoihin ja muihin sopiviin paikkoihin. Kyllä maailmassa rakkautta on, jos vertaa kiinnitettyjen lukkojen määrää….. Onko se enää niin kaunistakaa, siitä voi olla montaa mieltä tai ainakaan kovin järkevää, kun Pariisissakin sillan kaide sortuu lukkojen painosta….. No toivotaan, että tuolla Vuohijärvellä veistos kestää lukkojen määrän ja toisaalta tähän Rakkauspuuhun saa kiinniittää vain pieniä kohteesta saatavia lukkoja. Kiva kuulla kuinka paljon lukkoja siihen tulee ensimmäisen vuoden aikana.

Rakkauspuisto

Rakkauspuisto nimi-9914

Paitsi, että Vuohijärvellä paljastettin uusi taideteos, siellä avattiin myös uusi puisto Peukaloisen puutarha tai kuten puiston aidassa lukee Rakkauspuisto. Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo on entinen kirkko (arkkitehti Väinö Vuorinen, 1966) ja kirkon sisäpihalle on viime syksyn ja talven aikana rakennettu Rakkauspuisto, joka on täynnä veistoksia ja kukkien hurmaa. Puutarhan on suunnitellut arkkitehti SAFA Riitta Vesala arkkitehtitoimisto Arkviiri Oystä.Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo-9948

Rakkauspuistosta löytyy veistoksia mm. Lailla Pulliselta, Arvo Siikamäeltä ja Tiina Torkkelilta. Viimeiset patsaat puistoon tulivat hiukan virallisten avajaisseremoiden jälkeen, kun pakettiauto kurvasi paikalle ja autosta kannettiin kolme veistosta vielä puistoon laitettavaksi.

Puutarhassa on valtava kukkalajikkeiden kirjo ja värimaailma on laaja. Olisipa kiva nähdä millaiselta puisto näyttää loppukesästä tai muutaman vuoden kuluttua. Osa kukista näytti olevan kesäkukkia, mutta joukossa on myös monivuotisia lajikkeita ja ruusuja.

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo-9969

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo-9953100-lintua – näyttely

Rakkauspuiston ja Heikki Häiväojan veistoksen myötä avautui myös uusi näyttely kohteen sisätiloissa – 100 lintua. Näyttelyssä on esillä taidemaalareiden Ferdinand von Wrightin (1922-1906) ja Matti Karppasen (1873-1953) sekä graafikko Erik Bruunin (2016-) töitä. Erik Bruun viettää tänä vuonna 90-vuotisjuhlavuottaan. Hän oli itse paikalla näyttelyn avajaisissa ja näytti olevan kovin suosittu haastateltava.  Nähtävillä on hänen harvemmin kokonaisuutena nähty lintugrafiikkasarja. Ferdinand von Wright (se nuorin kolmesta von Wrightin taiteilijaveljeksistä) lienee useimmille tuttu lintumaalari lukuisista lintutauluistaan eikä paljon esittelyjä kaipaa (eiköhän jokainen suomalainen ole joskus nähnyt hänen maalaaman Taistelevat metsot taulun…. ainakin kopiona jonkun tuvan tai talon seinällä). Matti Karppanenkin on tunnettu lintumaalari, joka jatkoi von Wright veljesten aloittamaa lintumaalausperinnettä. Hän maalasi linnut aina oikean kokoisina ja oli taitava lintujen täyttäjä. Näyttelyssä onkin esillä myös hänen täyttämiä lintuja.Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo-9958

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo-9943Kohteeseen kannattaa mennä nauttimaan niin taiteesta kuin kukistakin. Nimensä mukaisesti luonto- ja kulttuuritalo. Rakkauspuistossa voi istua pidempääkin, tosin aurinkoisena päivänä lämpö ja paahde saattaa nousta korkeaksikin ennen kuin puistoon istutetut puut ja köynnökset ehkä antavat hiukan suojaa ja varjoa. Puisto kun sijaitsee sisäpihalla, niin sinne ei tuuli juurikaan osu. Puiston korkeat seinät pitävät siitä huolen. Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon yhteydessä on myös kesäkahvila, putiikki, galleria ja matkailuinfopiste, joten alueen matkailuesitteitä on runsaasti jaossa. Minun käydessä avajaisissa valikoima esitteiden suhteen oli varsin kattava ja kaikki olivat hyvässä järjestyksessä. Aina näin monipuolista ja järjestyksessä olevaa infopiste ei näekään kesässä kiertäessä.Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo-9963

Tämä kohde kannattaa kyllä laittaa omaan käyntilistaan ja poiketa paikalle. Vuohijärvi herättikin jo heti ensimmäisenä kesänään viime vuonna suurta mielenkiintoa (11 000 kävijää) ja uskon mielenkiinnon säilyvän. Tämän kohteen voi liittää mukaan, kun käy Verlassa tai tutustuu Kouvolan muuhun matkailuantiin tai käydessään Taidekeskus Salmelassa Mäntyharjulla, joka on vain puolen tunnin ajomatkan päässä Vuohijärveltä. Näiden molempien kohteidaan takaa löytyy toiminnanjohtaja, konsuli Tuomas Hoikkala.

100-lintua näyttely Vuohijärvellä on avoinna 4.6.-28.8.2016 joka päivä klo 11-18. Ryhmille tilauksesta 30.9. asti.

Enemmän kuvia Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo… rakkautta

Vuonna 2017 kohde on avoinna 3.6.-27.8. klo 11-18. Ryhmille myös syyskuussa. Vuoden 2017 näyttely on Selviytyjät: Jussi Mäntynen, Markus Varesvuo ja Minna Pyykkö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *