Wiurilan kartano kutsuu kylään

Wiurilan yksityinen asuinkartano avaa ovensa ryhmille ja kutsuu matkailijoita kylään. Tämä ainutlaatuinen mahdollisuus antaa mahdollisuuden päästä näkemään upean aateliskartanon suljettuna olleet yksityiset tilat.Wiurilan kartano--2

Wiurilan asuinkartanon aukiolojat

Vierailut ovat mahdollisia rajoitettuna aikana 15.5.-15.6. ja 15.8.-15.9.2014. Kaikki vierailut toteutetaaan ryhmien omien toiveiden ja aikataulujen mukaisesti.

Varaukset vain Kartanomatkojen kautta

Nämä vierailut onnistuvat vain KARTANOMATKOJEN kautta ja ovat mahdollisia vain RYHMILLE. Yhteydenotot kartanomatkat@kartanomatkat.fi tai p. 050 381 9203. Kuvia minun vierailusta Wiurilassa näet Wiurilan kartano ja Salon seutua.

Wiurilan kartano-019

Upea aateliskartano Halikossa

Pääsin itse käymään Wiurilan yksityisessä asuinkartanossa pari vuotta sitten Anne-Marie Aminoffin opastamana. Kirjoitin käynnistäni Kartanomatkojen kotisivuilla Armfeltien tarinaa Wiurilassa.Wiurilan kartano-034

Wiurilan rälssisäteri on ollut asuttu jo keskiajalta alkaen. Nykyinen päärakennus on vuodelta 1814. Rakennuksen on piirtänyt tunnettu arkkitehti Charles Bassi. Parhaiten kartano on tunnettu Armfeltien ajasta. Kukapa ei olisi kuullut Gustav Mauritz Armfeltista (Kustaa Mauri). Hän, joka sukkuloi sujuvasti niin Ruotsin kuninkaan hovissa kuin Venäjän tsaarin palatseissa. Armfeltien aika alkoi vuonna 1787 ja jatkuu edelleen, sillä kartano on edelleen saman suvun omistuksessa. Omistajana nykyisin Anne-Marie Aminoff. Hän myös itse aina esittelee yksityiskartanon.

Wiurilan kartano-024

Talousrakennuksissa hevosvaunumuseo ja ravintola

Wiurilan kartano-008

Wiurilan talousrakennuksissa sijaitsevat hevosvaunumuseo ja kotimuseo ovat matkailijoille jo tuttuja. Kierroksia niissä on järjestetty jo useita vuosia, mutta yksityinen asuinkartano, joka sijaitsee hiukan erillään talousrakennuksista, on ollut yksityisaluetta. Kartano on edelleen asuinkäytössä. Anne-Marie Aminoffin vanhemmat asuvat päärakenuksessa. Ryhmät vierailevat asuinkartanon toisessa kerroksessa. HUOM! portaat.

Wiurilan kartano-058

Talousrakennuksissa sijaitsee myös ravintola, joka on kaikille avoin. Siellä näkee niin viereisen golfkentän pelaajia kuin matkailijaryhmiä ruokailemassa tai nauttimassa kahvihetkestään. Ryhmille on mahdollista saada joko keittolounasta tai Kartanon runsaampaa lounaspöytää. Kartanomatkojen ryhmille Kartanon runsaampaan lounaspöytään sisältyy myös kahvi jälkiruuan lisäksi.

Kartanon rouvan seurassa Wiurilassa ja Armfeltien sukutarinaa

Wiurilan kartano-027

Kartanon rouvan seurassa ja Armfeltien sukutarinaa on Kartanomatkojen oma matkapaketti, jota voidaan räätälöidä ryhmän omien toiveiden mukaan huomioiden Wiurilan kartanon ja ravintolan muut varaukset. Matkaan sisältyy yksityiseen asuinkartanoon tutustumisen lisäksi perinteiset kierrokset hevosvaunu- ja kartanon kotimuseossa sekä  ostosmahdollisuus Wiurilan kartanopuodissa. Matkaan kuuluva ruokailu tapahtuu Wiurilan kartanoravintolassa. Ryhmä käy myös Halikon kivikirkossa. Hautausmaalta löytyy Armfeltien sukuhauta-alue. Jos ryhmä haluaa, matkaan lisätään tutustuminen Halikon museoon, joka sijaitsee kirkon läheisyydessä. Museo on vanhassa vankassa kivimakasiinissa. Jos ryhmä vierailee kirkossa ja museossa, suosittelen, että ryhmälle varataan paikkakunnan hyvin tunteva opas muutamaksi tunniksi. Silloin on mahdollisuus kuulla tarinaa myös Åminnen kartanosta, vaikkakaan kartanon alueelle ei pääsekään. Halikon kirkolta lähtee muutaman kilometrin pituinen koivukuja Åminneen. Tämänkin kartanon historiaan kuuluu Armfeltit.

Wiurilan kartanon historista voi lukea kirjasta ”Wiurila Kuusi vuosisataa kartanoelämää”. Kirjan on kirjoittanut Anne-Marie Aminoffin isä Günter Brüninghaus. Kirjan alussa Anne-Marie kertoo, kuinka hän muutti perheensä kanssa kymmenvuotiaana Wiurilan kartanon päärakennukseen ja kuinka kartano tuntui ensin pelottavalta, mutta toisaalta niin kiehtovalta ja kuinka siitä tuli hänen vanhempien uurastuksella koti, jota hän rakasti. Rakkaus on vain kasvanut vuosien myötä. Varsin mielenkiintoinen kirja, jota suosittelen kaikille, joita historia kiinnostaa. Kirjaa voi ostaa Wiurilan kartanopuodista. Kirjassa on paljon vanhoja valokuvia elämästä Wiurilassa.

Wiurilan kartano-033

”Wiurilan suuren salin veroista tuskin on toista Suomessa”

Wiurilan kartano-025

Anja Brück kirjoittaa kirjassaan ”Kuninkaan matkassa” (Otava), että Wiurilan suuren salin veroista on tuskin toista Suomessa. Yläkerran sali on hieno, joten en yhtään epäile hänen mielipidettä. Salissa on osittain mm. käsinmaalattuja tapetteja.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *