Ylikartano ja Pyhän Ristin kirkko Hattulassa

Olin sopinut Suomen Kulttuuriperintösäätiön toiminnanjhtajan kanssa keväällä, että tutustun Kulttuuriperintösäätiön Ylikartanoon. Niinpä suuntasin auton nokan kohti Hattulaa heinäkuisena perjantaina. Ylikartano sijaitsee Retulansaaressa, noin ½ t ajomatkan päässä Hämeenlinnasta.

Hattulan Pyhän Ristin kirkko

Matkan varrelle osui sopivasti myös Hattulan Pyhän Ristin kirkko. Kesäisin avoinna oleva vanha kirkko oli uskomattoman upea. Kirkko on rakennuttu 1400-luvun puolivälissä ja on nimensä mukaisesti omistettu Pyhälle Ristille.

Tienoo on ikivanhaa kulttuuriseutua. Kirkkorakennukseen kuuuluvat suorakaiteen muotoinen runkohuone ja kaksi siihen liittyvää kylkirakennusta:pohjoisessa sakaristo ja etelässä asehuone.

Kirkkopiha on aidattu ja sinne johtaa kaksi porttirakennusta. Kellotapuli on rakennettu v. 1813 uusklassiseen tyyliin.

Hattulan kirkko eroaa muista keskiaikaisista kirkoista siinä, että se on rakennettu tiilestä. Muut on rakennettu harmaakivestä.

Lukuisia kalkkimaalauksia

Kirkko on tullut kuuluisaksi erityisesti lukuisien kalkkimaalausten ansiosta. Kuva-aiheita on valtavasti, peräti 193! Kuvat peittävät kirkon kaikki seinäpinnat. Aivan upeita. Täällä kannattaa käydä.

Ylikartano ei ole kartano nimestään huolimatta

Ylikartano Retulansaaressa on tullut Kulttuuriperintösäätiölle lahjoituksena, kun naimattomat sisarukset Talvikki ja Valvatti Vaulo testamenttasivat kotitilansa säätiölle v. 1999.

Kohde oli kiehtova omine historioineen. Ylikartanoa esitellään asuttuna kotina. Päärakennuksessa pääsee näkemään miten tilalla on asuttu viimeisten kahden sadan vuoden ajan. Tilavassa rakennuksessa on mm. väentupa, sali, ruokasali, keittiötilat, makuuhuoneita jne.


Talliin ja navettaan on remontoitu hyvät kokous- ja juhlatilat. Ylikartanoon kuuluuu myös aittarakennuksessa oleva kotimuseo. Erillisessä Alituvassa toimii tilauksesta kahvio. Kesäisin kohde on ollut viikonloppuisin auki ja ryhmille tilauksesta ympäri vuoden. Opastetulla kierroksella kuulee talon asukkaiden kohtaloista ja elämästä. Miten sota vaikutti elämään Ylikartanossa….Tarinat elävöittävät kierrosta.

Perille johtaa melko kapea tie, jossa on muutamia ohistuspaikkoja, mutta hiukan saa kyllä jännittää, kun muutaman kilometrin pituista tietä ajaa, että joutuuko peruuttamaan…. Minulle näin tietysti kävi, kun iso säilöauto tuli vastaan. No tilanteesta selvittiin.

Minusta oli oikein mukava kohde. Ilman muuta tulen tarjoamaan Ylikartanoa yhtenä Kartanomatkojen kohteena. Tänne ei ehkä tule lähdettyä yksin…. mutta käymisen arvoinen ja sopii Kartanomatkojen valikoimaan. Ensimmäinen Kartanomatkojen ryhmä käy kohteessa syyskuun puolessa välissä.

Heinäkuu 2008